dinsdag 21 mei 2013

De premières van week 21

Vanaf 23 mei 2013 in de bioscopen te zien:

Fast and Furious 6. Regie Justin Lin. Alle helden uit de vorige delen doen weer mee (Vin Diesel, Paul Walker). Het plot is wederom mager, maar dat doet er niet toe. Er wordt weer hard gereden, een heel wagenpark gesloopt en de schone dame wordt opgespoord. Ze werkt deze keer voor de schurk. Op naar het volgende deel.

The company you keep. Regie Robert Redford. Jim Grant(Robert Redford) is een gerespecteerd advocaat en vader van een dochtertje. Maar eind jaren zestig maakte hij deel uit van de radicale groep vredesactivisten Weather Underground, die aanslagen pleegde en banken beroofde. Als een jonge journalist onderzoekt of er nog oud-leden van de groepering op vrije voeten zijn, slaat Jim op de vlucht en probeert bewijs van zijn onschuld te verzamelen. Veel oude sterren in deze verfilming van Neil Gordon’s gelijknamige boek.

The haunting in Connecticut 2: Ghosts of Georgia. Regie Tom Elkins. Lisa en haar dochtertje Heidi betrekken een huis in het bos in de staat Georgia. Vroeger was dit huis een “station”, een verbindingspunt in de vluchtroute van ontsnapte slaven. Al snel dienen de eerste geesten zich aan. Akelige horror.

Paris, Texas. Regie Wim Wenders. De roadmovie uit 1984 is weer opgefrist en naar aanleiding van het filmfestival van Cannes weer even in roulatie gebracht. Nog altijd prachtig en ontroerend. Met muziek van Ry Cooder.

Welcome to the punch. Regie Eran Creevy. Ex-crimineel Jacob Sternwood wordt gedwongen naar Londen terug te keren als zijn zoon bij een mislukte transactie gewond raakt. Inspecteur Lewinsky krijgt nu eindelijk de kans Jacob alsnog op te pakken. Maar beide mannen raken verstrikt in een veel groter complot. Gedegen thriller.

The act of killing. Regie Joshua Oppenheimer en Christine Cynn. Na de militaire coup van 1965 in Indonesië krijgen kleine criminelen opdracht vermeende communisten, Chinezen en intellectuelen op te ruimen. Ze nemen hun taak serieus en vermoorden in een jaar tijd ruim 1 miljoen mensen. In deze documentaire vertellen ze met trots hoe ze dat deden. Nog altijd zijn zij niet gestraft voor hun daden. Indrukwekkende documentaire.

Los amantes pasajeros. Regie Pedro Almodóvar. Na geladen films als La piel que habito, Volver en Hable con Ella, deze keer een komedie van Almodóvar. De vlucht 2549 naar Mexico Stad dreigt neer te storten door een technisch probleem. Terwijl de piloten proberen het vliegtuig te redden, doet het cabinepersoneel alles om de passagiers af te leiden en te vermaken. Soms melig maar af en toe briljant komisch. Met o.a. Antonio Baderas en Penelope Cruz.

L’ecume des jours. Regie Michel Gondry. Verfilming van een roman van Boris Vian uit 1947. Een surrealistisch liefdesverhaal met Audrey Tautou(Chloë) en Romain Duris(Colin) en o.a. Omar Sy. Zoals “het schuim der dagen” niet lang stand houdt, zo is de prille liefde van Chloë en Colin geen lang leven beschoren. Chloë krijgt een unieke ziekte en Colin doet alles om haar te behouden. Maar zijn vriendschappen en huishouden lijden daar zwaar onder. Alweer een fraaie film van de maker van Eternal sunshine of the spotless mind en de commercial Nespresso .. What else?





dinsdag 14 mei 2013

De premières van week 20

Vanaf 16 mei 2013 in de bioscopen te zien:



Leve boerenliefde. Regie Steven de Jong. Een plattelandskomedie over de onwaarschijnlijke liefde tussen en boer en de presentatrice van een datingprogramma. Onmiskenbaar geënt op Boer zoekt vrouw zwalkt deze film tussen grappig en lomp. Acceptabel acteerwerk van Tatum Dagelet(presentatrice Wenda) en Cas Jansen(boer Jelte). Bekende Nederlanders spelen zichzelf en de kijkcijfergeile programmamakers komen er niet best af. Vermakelijk voor een breed publiek.

Two mothers. Regie Anne Fontaine . Liefdevol gemaakte film gebaseerd op de novelle De Grootmoeders van Doris Lessing. Twee vriendinnen, elk moeder van een volwassen zoon, krijgen een liefdesrelatie met elkaars kind. Er wordt geen oordeel gegeven, maar de kijker wordt gevraagd na te denken of je ongestraft kunt gaan voor wat je hart begeert. Intrigerende film.

In another country. Regie Hong Sang-soo. Een raamvertelling. In een Zuid-Koreaanse badplaats schrijft een filmstudente een script. Ze kiest een Franse toeriste (Isabelle Huppert) als hoofdpersoon voor haar drieluik en laat haar kennismaken met de andere bewoners van de badplaats en het pension waar ze zit te schrijven. Zo ontstaat een vrolijke film over liefde, cultuurverschillen en misverstanden. Lichtvoetige film.

Wadjda. Regie Haifaa Al-Mansour. De eerste film van een Saudi-Arabische regisseuse . Wadjda is 10 jaar en ze wil maar één ding: Leren fietsen. Ze heeft al een fiets op het oog en is vastbesloten. Maar fietsen is verboden voor vrouwen en meisjes. Sterk verhaal, mooie film.

The great Gatsby 3D. Regie Baz Luhrmann. Spectaculaire en wervelende 3D film gebaseerd op het wereldberoemde boek van F. Scott Fitzgerald. Nick Carraway (Tobey McGuire) raakt in de raoring twenties in New York geobsedeerd door de mysterieuze miljonair en big spender Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio). De film geeft zijn observaties weer van de schaamteloze zelfverrijking, de betovering van het grote geld en de leegheid van het bestaan. Wij zien door zijn ogen de grote Jay Gatsby ten onder gaan aan zijn onmogelijke liefde. Maar dat alles in een prachtig plaatje van klatergoud.





dinsdag 7 mei 2013

De premières van week 19

Vanaf 9 mei 2013 in de bioscopen te zien:

Olympus has fallen. Regie Antoine Fuqua. Geheim agent Banning (Gerard Butler) heeft nog wat goed te maken en voelt zich geroepen om het leven van de president te redden wanneer terroristen het Witte Huis binnendringen. Banning lijkt over negen levens te beschikken en de vergelijking met Bruce Willis in de Die Hard serie is dan snel getrokken. Daarin zat behalve geweld gelukkig ook veel humor. Die ontbreekt in deze film helaas.

The big wedding. Regie Justin Zackham. Voor de bruiloft van hun geadopteerde zoon doen Don (Robert de Niro) en Elly (Diane Keaton) nog maar even of ze niet gescheiden zijn. Alejandro’s biologische moeder is namelijk streng katholiek en keurt scheiden af. Met een absolute sterrencast is deze film nog net grappig genoeg voor een leuke avond uit.

Paradies: Hoffnung. Regie Ulrich Seidl. Derde deel van het drieluik Paradies. Net als in de andere delen spaart Seidl zijn publiek niet, maar confronteert ze met de harde realiteit van een zoektocht naar geluk. Melanie, de dochter van Teresa uit deel 1, gaat naar een dieetkamp voor te zware pubermeisjes. Ze wordt daar voor het eerste verliefd op de kampdokter, die 40 jaar ouder is en niet op haar avances ingaat. Pijnlijk en sneu om te zien hoe Melanie’s paradijs in stukken uiteenvalt.

Becoming Traviata. Regie Philippe Beziat. Op het operafestival van Aix-en-Provence gaat Verdi’s La Traviata opgevoerd worden. Beziat volgt in deze documentaire het hele proces van repeteren, decor, kostuums, orkest, zang, dans en beleving van de rollen. Fascinerend om te zien hoe sopraan Natalie Dessay langzaam overgaat in Violetta, de heldin van deze opera. Een feest!

The grandmaster. Regie Wong Kar-Wai. Een lofzang op martial arts over het leven van Ip Man, de leermeester van Bruce Lee, en zijn tijdgenoten. We volgen telkens andere vechters, zoals Gong Er (Zhang Ziyi) de geheime liefde van Ip Man(Tony Leung Chiu-Wai). Het verhaallijn is volledig zoek, omdat teveel belangrijke scenes zijn geknipt. Maar de beelden zijn zó prachtig dat je twee uur lang vol bewondering zult kijken naar poëzie in beweging.

Quartet. Regie Dustin Hoffman. Op de sterfdag van Verdi geven de bewoners van een bejaardenhuis voor gewezen operazangers en orkestmuzikanten hun jaarlijkse benefietconcert. Dit jaar hopen ze veel geld binnen te halen met de komst van een nieuwe bewoonster, de diva Jean Horton(Maggie Smith). Jean en haar ex-man en zangpartner moeten over hun ego stappen om met Sissy(Pauline Collins) en Wilf(Billy Connolly) nog een keer het fameuze kwartet uit Rigoletto uit te voeren. Een heerlijke feelgood film vol humor, want “old age is not for sissies” dus kunt je er maar beter om lachen. Dit regiedebuut van Hoffman (ook 75 jaar inmiddels) is een absolute aanrader.





woensdag 1 mei 2013

De premières van week 18

Vanaf 2 mei 2013 in de bioscopen te zien:



Jurassic park 3D . Regie Steven Spielberg. Wie kent niet de klassieker naar het boek van Michael Crichton. Nu nog spectaculairder en angstaanjagender in 3D.

Evil dead. Regie Fede Alvarez. Variatie op de horror cultfilm uit 1981. Een groepje vrienden vindt in een vakantiehuis een boek vol spreuken met een band van mensenhuid. Ze gebruiken de spreuken en roepen daarmee geesten op. Als bijna iedereen door een geest is bezeten, moet de laatste voor redding zorgen. Voor de liefhebber is hier veel te genieten, voor alle anderen is het een walgelijke film.

In darkness. Regie Agnieszka Holland. Deze film heb ik vorig jaar al besproken. Rioolwerker Leopold Socha probeert tijdens WO II een centje bij te verdienen door joden te verbergen in het rioolstelsel van de stad Lvov. Hij trekt zich het lot van de onderduikers steeds meer aan en brengt daardoor zichzelf en zijn familie in gevaar. Een prachtig waargebeurd verhaal naar het boek “In the sewers of Lvov” van Robert Marshall. Socha is later in Israël gedecoreerd als oorlogsheld.

Scary movie 5. Regie Malcolm D. Lee. Nummer 5 alweer van deze doldwaze serie persiflages op het horrorgenre. Voor wie er nog geen genoeg van kan krijgen.

Pain and gain. Regie Michael Bay. Dwayne Johnson en Mark Wahlberg zijn twee spierbundels die vinden dat zij recht hebben op wat meer geld, luxe en vrouwen. Dus kidnappen ze een succesvol zakenman en maken hem zijn geld afhandig. Maar ja, daar kom je niet zomaar mee weg. Komedie die niet helemaal uit de verf komt.

Stand up guys. Regie Fisher Stevens. Als Val (Al Pacino) na 28 jaar brommen vrijkomt, haalt zijn oude makker Doc (Christopher Walken) hem op. Val heeft zijn maat nooit verraden, hij is een ‘stand up guy’. Pas na een wilde nacht met veel drank en vrouwen ontdekt Val, dat Doc opdracht heeft hem te vermoorden. Is Doc ook een stand up guy of legt hij zijn makker om? Goede acteurs, gammel verhaal.

Les chevaux de Dieu. Regie Nabil Ayouch. Naar het boek “Les etoiles de Sidi Moumen” van Mahi Binebine. Het leven in de sloppenwijken van Casablanca is hard. Hamid is een straatschoffie die zorgt voor zijn kleine broertje Yachine. Als hij wordt opgepakt en geïndoctrineerd door een militant salafistisch strijder, overtuigt hij ook zijn broertje en diens vriendje. Uiteindelijk zijn ze bereid zichzelf op te blazen bij een terroristische aanslag. Hard, realistisch en angstaanjagend.

Hannah Ahrendt. Regie Margarethe von Trotta. Filosofe/journaliste verslaat het Eichmann-proces in Israël voor het tijdschrift The New Yorker. Ze is Joods en is in haar jeugd uit Duitsland gevlucht. In haar verslag stelt ze, dat Eichmann geen antisemiet is. Haar overtuiging is, dat hij domweg opdrachten uitvoerde en zich niet bezig hield met redenen en gevolgen van deze opdrachten. Ze noemt dit de banaliteit van het kwaad. Ze ondervindt veel weerstand tegen haar idee maar zet door en overtuigt. Indringende film over een sterke vrouw en een bijzonder waargebeurd verhaal.





dinsdag 23 april 2013

De premières van week 17

Vanaf 25 april 2013 in de bioscopen te zien:

Warm bodies. Regie Jonathan Levine. Zombies horen een versteend hart te hebben, maar als R (Nicholas Hoult) op zoek naar mensenvlees de stoere Julie ontmoet, gebeurt er iets bijzonders. R wordt weer een beetje mens. Unieke, grappige en goed gemaakte zombie-romantiek naar de novelle Mr. Zombie van Isaac Marion.

The deep. Regie Baltasar Kormák. 1984, een IJslands vissersschip vaart uit en vergaat even later met man en muis. Alleen Gulli overleeft 6 uur lang het koude water. Hij wordt een held, maar kan het verlies van zijn verdronken vrienden en vader niet verkroppen.

The last exorcism: God asks, the devil commands. Regie Ed Gass-Donnelly. Studente Nell probeert haar leven weer op te bouwen nadat ze lange tijd door een duivel bezeten is geweest. Maar de duivel Abalam wil haar nog niet loslaten. Akelig angstaanjagend en gruwelijk, zoals bij het genre hoort.

Love and honor. Regie Danny Mooney. Vietnamstrijders Dalton en Mickey keren spoorslags terug naar Amerika als Dalton’s vriendin de verkering uitmaakt. Jane woont inmiddels bij een groep anti-Vietnam activisten. Om Jane terug te winnen liegen Dalton en Mickey, dat ze gedeserteerd zijn. Ze hebben maar een week voor ze weer bij hun eenheid verwacht worden. Overwint de liefde of het patriotisme?

Iron man 3. Regie Shane Black. Tony Stark/Iron man(Robert Downey Jr.) is één van de Marvel-striphelden. Als de machtige vijand, de Mandarijn, de wereld bedreigt en zijn geliefde ontvoert, moet Tony ook zonder de bescherming van zijn metalen harnas zijn mannetje staan.

Berberian sound studio. Regie Peter Strickland. Een film over de geluidseffecten bij een bloederige horrorfilm. De verlegen Gilderoy(Toby Jones) moet op de set de meest bizarre dingen doen om het juiste geluidseffect bij de horror te leveren. Langzaam wordt het hem teveel en flipt hij. Knap gemaakte kijk achter de schermen.

Passion. Regie Brian de Palma (Scarface, Carlito’s way, Mission impossible). Christine en Isabelle zijn collega’s en geliefden. De naïeve Isabelle heeft echter niet door dat Christine haar manipuleert en misbruikt. Als er een man in het spel komt escaleert hun relatie. Knap gemaakte erotische thriller, die nergens het niveau van de Palma's eerdere werk haalt.

Boven is het stil. Regie Nanouk Leopold. Verfilming van de succesvolle gelijknamige roman van Gerbrand Bakker. Jeroen Willems(Helmer) legt in zijn laatste rol zijn hart en ziel en levert een memorabele prestatie. Een tirannieke vader, de “verkeerde”zoon, de geliefde zoon, de melkrijder en de jonge knecht Henk (Martijn Lakemeier). De een is dood, de ander gaat dood en pas als dat gebeurt kan de derde gaan leven. Prachtig!







woensdag 17 april 2013

De premières van week 16

Vanaf 18 april 2013 in de bioscopen te zien:



De krekel. Regie Zdenek Miler. Schattige animatiefilm met losse verhaaltjes over de avonturen van een muzikale krekel. Van de schrijver/illustrator/regisseur Zdenek Miler, bekend van de verfilmde prentenboeken over Molletje. Geweldig leuke film voor de allerkleinsten.

Welcome to the punch. Regie Eran Creevy. Detective Max Lewinsky (James McAvoy) krijgt eindelijk de kans zijn aartsrivaal Jacob Sternwood(Mark Strong) te pakken te nemen. Sternwood’s zoon ligt namelijk in het ziekenhuis met een schotwond. Maar voor Max Jacob kan arresteren neemt het verhaal een heel andere wending. Er is veel meer gaande, waardoor beide mannen in gevaar komen. Gedegen thriller.

Identity thief. Regie Seth Gordon. De identiteit van de succesvolle zakenman Sandy(Jason Bateman) blijkt te zijn gestolen door Diana (Melissa McCarthy). Deze vrouwelijke oplichter met overgewicht is niet van plan zich zomaar te laten pakken. Als de politie niets doet gaat Jason zelf achter haar aan en beleeft bizarre avonturen met Diana. Goed voor af en toe een schaterlach.

More than honey. Regie Markus Imhoof. Documentaire over het nut van bijen, de steeds toenemende bijensterfte van de laatste jaren en oorzaken en gevolgen daarvan. Verontrustend maar ook intrigerend beeld van een onmisbare diersoort.

Snitch. Regie Ric Roman Waugh. John (Dwayne Johnson) biedt aan infiltrant te worden zo een drugsbende op te rollen. Hij doet dit om zijn zoon Jason eerder uit de cel te krijgen. Jason zit onterecht vast voor drugshandel. John zoekt hulp bij een van zijn personeelsleden. Spannend maar niet overtuigend genoeg.

La religieuse. Regie Guilaume Nicloux. Suzanne wordt in 1763 gedwongen non te worden, want de familie heeft geen geld voor een bruidsschat. Ze is in het klooster slachtoffer van vernedering en misbruik. Ze wil er weg, maar krijgt de kans niet. Tragische kerkelijke geschiedenis naar een roman uit de 18e eeuw.

Kid. Regie Fien Troch. Sterk Belgisch drama over de broertjes Billy en Kid die op een Kempense boerderij allemaal streken uithalen. Het ontgaat hen, dat hun moeder in zware financiële problemen zit. En mama weet niet hoe ze daarover moet praten. Als mama dood gaat worden de jongens door de familie opgevangen, maar ook daar is praten over je gevoel niet mogelijk. Dreigend, prachtig en humorvol.

Night train to Lisbon. Regie Bille August. Verfilming van de gelijknamige filosofische roman van Paul Mercier. Een Zwitserse leraar(Jeremy Irons) krijgt een boek in handen, geschreven door een Portugese arts. Hij raakt door de inhoud van het boek zo geïntrigeerd, dat hij spoorslags per trein naar Lissabon vertrekt. Hij probeert daar alles over Amadeo de Prado te weten te komen: Zijn ideeën, filosofie, verzet tegen dictator Salazar, zijn jeugd en zijn vrienden. Dit confronteert hem met zijn eigen levensvragen. Diepzinnig boek, maar als film minder sterk.

Safe haven. Regie Lasse Halström. Katie komt, op de vlucht voor haar verleden, terecht in een braaf Amerikaans kustplaatsje en wordt verliefd op de weduwnaar Alex. Het leven lacht hen toe tot iemand uit het verleden Katie weet te vinden. De regisseur van Chocolat heeft deze romantische thriller van Nicholas Sparks verfilmd zoals het boek is. Een beetje spanning, veel brave Amerikaanse romantiek en een goede afloop. Toch worden de boeken van Sparks graag gelezen en bijna allemaal met veel succes verfilmd. Een ontspannende romantische film om bij weg te dromen.







woensdag 10 april 2013

De premières van week 15

Vanaf 11 april 2013 in de bioscopen te zien:



Stoker. Regie Park chan-Wook. De vader van India(Mia Wasikowska) komt om bij een ongeval. Moeder Evelyn(Nicole Kidman) en India krijgen al snel daarna Oom Charlie(Matthew Goode) in huis, die moeder en dochter inpalmt. De verstandhouding is griezelig kil en door de aderen van de familieleden stroomt duidelijk geen warm mensenbloed maar iets wat hen aanzet tot gruwelijke daden. Prachtige beelden maar huiveringwekkend.

Oblivion. Regie Joseph Kosinski. Militair Jack Harper(Tom Cruise) woont op een verre planeet, net als veel andere overlevenden van de aanval op de aarde. Als hij de aarde moet zuiveren van de overheersers, lijken zijn “schoonmaakdrones” daar echter de overgebleven mensen op te ruimen. Jack herkent de vrouw uit zijn dromen en begint aan zijn missie te twijfelen. Reiziger Morgan Freeman vertelt Jack de ware toedracht van de aanval op de aarde. Wat is de waarheid? Zijn de huidige leiders wel te vertrouwen? Spanning, ruimteschepen, mooie effecten en Tom Cruise als verkoopmagneet.

The only son. Regie Simonka de Jong. Documentaire over het leven in Nepal, hoog in de Himalaya. Pema, die in Kathmandu in een weeshuis opgroeit, wordt door zijn ouders teruggehaald om in het dorp te trouwen en het land van de familie erven. Zo zorgt hij dan voor het voortbestaan van het dorp. Maar hij woont inmiddels in Nederland in het gezin dat zijn zus heeft geadopteerd. Hij wil in Nederland studeren en daar een leven opbouwen. Een schrijnend dilemma.

Spring breakers. Regie Harmony Korine. White trash is op voorjaarsvakantie. De vier mooie meisjes ontdekken de wereld van sex, drugs en het wilde leven. Ze hebben geen geld, maar als de gelegenheid zich voordoet, pakken ze dat geld en gaan ze op avontuur. Wanneer ze in de cel belanden, haalt rapper Alien(James Franco) ze er weer uit. Dan begint het wilde leven pas echt. Maar niet alle meiden kunnen daartegen. Verrassend, shokerend, maar ook met humor.

Elefante blanco. Regie Pablo Trapero. In de Argentijnse sloppenwijk Villa Virgin proberen de twee missionarissen Julián(Ricardo Darín) en Nicholás(Jérémie Renier) een ziekenhuis te bouwen en de leefomstandigheden van de bewoners te verbeteren. De getraumatiseerde Nicholás zoekt troost bij Luciana(Martina Gusman). Door drugs, bende-oorlogen en onwillige overheid wordt hun doorzettingsvermogen zwaar beproefd. Krachtig portret van de chaos in een sloppenwijk waar het hard tegen hard gaat.

Daglicht. Regie Diederik van Rooijen. Iris(Angela Schijf) ontdekt dat ze een autistische broer Ray(Fedja van Huêt) heeft, die in een TBS-kliniek zit wegens moord. Ze zoekt hem op en vanaf dat moment lijken er in haar leven veel meer geheimen en leugens te zijn. Ze gaat op onderzoek uit. Al snel zijn Iris en haar zoontje niet meer veilig. Verfilming van de spannende thriller van Marion Pauw.

Song for Marion. Regie Paul Andrew Williams. Marion (Vanessa Redgrave) zingt vol passie bij een koor tot de dag dat ze te ziek wordt. Haar knorrige echtgenoot Arthur neemt op Marion’s wens haar plaats in het koor in. Maar het duurt even voor de mopperpot zichzelf durft te zijn. Liefhebbers van de tv-serie Golden Oldies en de films Young at heart en As it is in Heaven vinden hierin een heerlijke mix. Hartverwarmend!







woensdag 3 april 2013

De premières van week 14

Vanaf 4 april 2013 in de bioscopen te zien:



Dead man down. Regie Niels Arden Oplev. Victor (Colin Farrell) is op een wraakmissie. Beatrice (Noomi Rapace) heeft heel andere redenen om dezelfde schurken af te willen maken. Zij dwingt Victor haar te helpen en zo vinden ze uiteindelijk elkaar. Hernieuwde samenwerking van Oplev en Rapace na de originele verfilming van Stieg Larsson’s Millennium trilogie. Een ongeloofwaardig verhaal.

Call Girl. Regie Mikael Marcimain. In de jaren zeventig waanden Zweedse politici zich onaantastbaar. Als detective John Sandberg zich vastbijt in het hardnekkig gerucht dat zij zich vergrijpen aan jonge meisjes wordt een beerput opengetrokken. Spannende thriller over een vergeten maar waargebeurd schandaal uit de Zweedse politieke geschiedenis.

Fill the void. Regie Rama Burshstein. Chassidische joden hebben strikte leefregels. Deze debuutfilm van een vrouw uit deze gemeenschap volgt de worsteling van Shira, als zij door haar familie gedwongen wordt te trouwen met de weduwnaar van haar zus in plaats van met haar geliefde. Indrukwekkend drama.

App. Regie Bobby Boermans. Anna Rijnders (Hanna Hoekstra) vindt op haar telefoon een bijzondere app met de naam Iris, die al haar vragen lijkt te kunnen beantwoorden. Maar er gebeuren ook vreemde ongevallen om haar heen. Wat heeft die app daarmee te maken? Nederlandse thriller met second screen optie. Redelijk spannend.

Dead body welcome. Regie Kees Brienen. Brienen reist met zijn vriend naar Ghana om daar de zonsverduistering te filmen. Zijn vriend overleeft deze trip niet. Documentaire, roadmovie, reconstructie.

The place beyond the pines. Regie Derek Cianfrance. Van de regisseur van Blue Valentine. Luke Glanton(Ryan Gosling) berooft banken om zijn zoontje te onderhouden. Hij weet telkens op zijn motor te ontsnappen, maar wordt op de hielen gezeten door een gedreven politieagent. Luke’s acties hebben verstrekkende gevolgen.

Kon-Tiki. Regie Joachim Ronning en Espen Sandberg. Ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl wilde bewijzen, dat de Peruanen al naar Polynesië zeilden, nog vóór Columbus de zijn grote oversteek maakte. Hij bouwt in 1947 een balsahouten vlot, zoekt geldschieters voor zijn onderneming en bewijst dat de oversteek mogelijk is. Hij vaart in 101 dagen naar Frans-Polynesië. Zijn eigen documentaire won in 1951 al een Oscar. Waargebeurd en adembenemend avontuur. DNA zal later aantonen, dat de voorvaders van de Polynesiërs niet uit Peru maar uit Azië komen. Voor meer informatie is in de Westfriese bibliotheken een DVD beschikbaar.





woensdag 27 maart 2013

De premières van week 13

Vanaf 28 maart 2013 in de bioscopen te zien:



Steekspel. Regie Paul Verhoeven. Deze film is ontstaan uit een eerste idee van Kim van Kooten waarop filmenthousiastelingen zelf een vervolg mochten schrijven. Paul Verhoeven heeft van de publieksinbreng een redelijke film weten te boetseren. Als er voldoende kaartjes worden verkocht, wordt de film in de bioscopen vertoond.

The repentant. Regie Merzak Allouache. In de jaren negentig woedde in Algerije een burgeroorlog. Deze film probeert voor deze vergeten oorlog opnieuw aandacht te vragen. Rachid, een fundamentalist, vlucht uit het rebellenleger en probeert zijn plaats in de maatschappij weer op te pakken. Hij wordt gezien als spijtoptant tot hij de lokale apotheker een gruwelijk verhaal vertelt.

The croods 3D. Regie Chris Sanders en Kirk DeMicco. Een familie holbewoners verlaat na een serie aardbevingen hun veilige grotwoning en ontdekt de wereld buiten de deur. Kleurrijk, spannend, gevaarlijk en vol onbekend leven is die nieuwe wereld. Een vrolijke animatiefilm voor kinderen.

Yoko. Regie Franziska Buch. Verfilming van een boek van Knister. Pia zit het liefst in de boomhut die haar overleden vader voor haar heeft gemaakt. Ze sluit zich af voor anderen, maar als ze op een dag een vrolijk wit wezen in de boomhut aantreft, verandert haar leven. De yeti, want dat is het, is ontvoerd uit Tibet om aan een Duitse dierentuin te worden verkocht. Hoe komt Yoko weer terug in Tibet? Vrolijke kinderfilm.

21 and over. Regie Jon Lucas en Scott Moore. Opnieuw een komisch meesterwerk van de makers van The hangover. Jeff Chang wordt 21 en zijn vrienden vinden dat hij nu maar eens flink moet feesten en beesten. Jeff’s vader waarschuwt hem nog dat hij de volgende dag een belangrijk gesprek heeft. Maar ja, de vrienden slepen hem mee in de chaos.

G.I. Joe 2: Retaliation. Regie Jon Chu. De Joe’s moeten het nog steeds opnemen tegen Cobra. Zartan, een Cobra, neemt de vorm aan van de Amerikaanse president en bedreigt de wereld met superwapens. De Joe’s moeten een wereldwijd conflict zien te voorkomen en de Cobragroep verslaan. Veel actie en geweld met Bruce Willis en Channing Tatum.

The host. Regie Andrew Nichol. Jared en Melanie zijn verliefd. In de wereld waar menselijke lichamen bewoond worden de buitenaardse zielen, horen zijn tot een uitstervende soort. Als ook Melanie door een ziel wordt overgenomen herinnert ze zich haar liefde voor Jared en overwint haar indringer. Verfilming van het boek Zielen van Stephenie Meyer.

Inch’Allah. Regie Anaïs Barbeau-Lavalette. Een goed bedoelde, maar eenzijdig belichtende film over het Joods-Pallestijnse conflict. Chloe, een vroedvrouw bij een hulporganisatie, komt in contact met een optimistische Pallestijnse die leeft in een vluchtelingenkamp op de Westoever. Een dramatische gebeurtenis toont ons het uitzichtloze van dit slepende conflict.

A late quartet. Regie Yaron Silbermann. De leider van het strijkkwartet The Fugue heeft parkinson en dat zet de onderlinge verstandhoudingen onder druk. Wie zal straks zijn plaats innemen? Kan het orkest blijven bestaan en Beethoven’s opus 131 op hun 25-jarig jubileum succesvol spelen? Een geweldige cast en een schitterend verhaal.





dinsdag 19 maart 2013

De premières van week 12

Vanaf 21 maart 2013 in de bioscopen te zien:



Het mannetje van de maan. Regie Stephan Schesch. Het mannetje van de maan verveelt zich en komt naar de aarde. Hij vindt het er prachtig, maar de wereldleiders denken dat hij een gevaarlijk buitenaards wezen is en sluiten hem op. Dan beseft hij, hoe belangrijk hij is voor de kinderen die graag naar de maan en naar hem kijken. Een schattige animatiefilm naar een verhaal van Tomi Ungerer, de maker van De drie rovers.

Pieta. Regie Kim Ki-Duk. Kang-Do Lee is een wrede, harteloze incasseerder van schulden van arme sloebers. Als een mooie oudere vrouw hem zegt zijn moeder te zijn, gelooft hij haar niet. Maar hij raakt op haar aanwezigheid gesteld. Als ze opeens weer verdwenen is wordt haar tragische achtergrond duidelijk. Winnaar van de gouden leeuw op het festival van Venetië. Gewelddadig maar ook intrigerend.

Rhino Season. Regie Bahman Ghobadi. Het verhaal van de Iraanse dichter Sahel en zijn vrouw Mina, die gevangen worden gezet omdat zijn gedichten te politiek getint zijn. Als Mina wordt vrijgelaten vertelt men haar ten onrechte dat haar man dood is. Gebaseerd op een ware gebeurtenissen en de ervaringen van de regisseur, die zelf Iran moest ontvluchten na zijn film No one knows about Persian cats, een film over de ondergrondse popscene van Teheran. Ghobadi gaan binnenkort Het huis van de moskee van Kader Abdolah verfilmen.

Le grand soir. Regie Benoit Delépine en Gustave Ververn. Not en Jean-Pierre zijn de twee zelfzuchtige kleinzielige broers Bonzini. De familie runt restaurant Le Pataterie, maar de zaken gaan niet goed. En met de beide broers gaat het ook bergafwaarts. Humoristisch bedoeld, maar er is weinig om te lachen.

Valentino. Regie Remy van Heugten. Najib Amhali als verkoper van dure Italiaanse auto’s. Hij versiert de dochter van de baas, maar er is een klein probleempje. Hij heeft vertelt over zijn Italiaanse roots, maar is Marokkaan. En schoonpapa wil zijn ouders wel eens ontmoeten. Dun vermaak, maar voor Najib komen vast veel bezoekers.

Toegetakeld door de liefde. Regie Ari Deelder. Arie heeft een writersblock, maar vindt weer inspiratie door de mooie trambestuurster Sonja. Als de tramlijn wordt opgeheven zoekt hij haar overal en ontdekt, dat zij een heel andere man in haar leven heeft. Daar laat hij het niet bij zitten.

Jack the giant slayer 3D. Regie Bryan Singer. Een vrije variant op het sprookje Sjaak en de bonenstaak . In dit geval biedt Jack zich vrijwillig aan om naar het kasteel van de reuzen te klimmen en de ontvoerde prinses te bevrijden.

Thérèse Desqueyroux. Regie Claude Miller. De verfilming van het gelijknamige boek van Francois Mauriac uit 1927. Thérèse (Audrey Tautou) trouwt met haar buurman en verbindt zo de landerijen van beide families tot een groot bezit. Bovendien kan ze dan in het gezelschap blijven van zijn zus Anne en haar geliefde Jean. Deze Jean interesseert haar vooral. Bernard tolereert Thérèse’s vrije en heldere geest, maar ze verveelt zich en voelt zich opgesloten op het platteland. Als ze een wrede kans aangrijpt om aan haar huwelijk te ontsnappen, ontstaan daardoor voor haarzelf en de beide families grote problemen. Doordat in de film geen gebruik wordt gemaakt van flashbacks zoals in het boek, verliest het plot helaas aan kracht.







woensdag 13 maart 2013

De premières van week 11

Vanaf 14 maart 2013 in de bioscopen te zien:



The Sweeney. Regie Nick Love. Deze onderhoudende politiefilm is een bewerking van de gelijknamige Engelse tv-serie uit de jaren zeventig. Detective Jack Regan (Ray Winstone) geeft leiding aan het team The Sweeney. Dit op elkaar ingespeelde team zorgt dat het ergste tuig van de straat verdwijnt, maar houdt zich niet altijd aan de regels. Als ze een aantal brute overvallen moeten oplossen, komen ze echter flink in de problemen. Spannend en vol droge Engelse humor.

Trois mondes. Regie Catherine Corsini. Al, een succesvolle zakenman, rijdt iemand aan maar gaat er vandoor. Juliette, die de aanrijding heeft zien gebeuren, ontmoet de vrouw van het slachtoffer. Vera, is een berooide illegale immigrant. Juliette besluit haar te helpen en confronteert Al. Maar die is niet van plan zijn luxe leven te riskeren door zich aan te geven.

Broken city. Regie Allan Hughes. Burgemeester Hostetler (Russell Crow) verdenkt zijn vrouw (Catherina Zeta-Jones) van overspel. Detective Taggart (Mark Wahlberg) levert het bewijs, maar zit vervolgens gevangen in een sluw politiek spel. Hij besluit de handschoen op te nemen tegen de burgervader. Spannende film.

&me. Regie Norbert ter Hall. Bekend van A’dam-E.V.A. Eduard en Edurne lopen elkaar op het werk letterlijk tegen het lijf en breken daarbij elk een arm. Ze vinden steun bij elkaar en besluiten te gaan samenwonen. De verhuizer Richard dringt zich op in hun relatie, wat de verstandhouding nog meer compliceert. Gebaseerd op een verhaal van Oscar van den Boogaard.

Paradies: Glaube. Regie Ulrich Seidl. Deel 2 in Seidl’s drieluik over liefde, geloof en hoop. Iedereen zoekt zijn paradijs ergens anders. Zoals Teresa in deel 1 naar liefde zocht in Kenia, zo zoekt Anna Maria het in het geloof in Jezus aan het kruis. Voor haar is geloof bijna gelijk aan lust. Haar islamitische echtgenoot kan daar niet mee leven.

Side effects. Regie Steven Soderbergh. Psychiater Jonathan Banks (Jude Law) probeert op verzoek van een medicijnenfabrikant een nieuw anti-depressivum uit. Maar Ablixa lijkt vreemde bijwerkingen te hebben. Patiënte Emily Taylor (Rooney Mara) begaat onder invloed van het middel een moord. Wie is hier schuldig? Patiënt, arts of de medische industrie? Aanklacht tegen de industrie verpakt als spannende thriller met een topcast. Jammer genoeg de laatste film van Soderbergh.

Oz:The great and powerful 3D. Regie Sam Raimi. Dit is wat vooraf ging aan het wereldberoemde boek De tovenaar van Oz van L. Frank Baum. De Texaanse illusionist Oscar Diggs (James Franco) wordt door een wervelstorm naar Oz geblazen, waar hij de drie heksen, Glinda (Michelle Williams), Evanora (Rachel Weisz) en Theodora (Mila Kunis) ontmoet. Al het goud in Oz trekt hem wel aan, maar iedereen ziet in hem de machtige tovenaar van Oz, die de kwade heks kan verslaan. Gaat hem dat lukken? Prachig gemaakt, met schitterende kleuren en met veel respect voor de klassieker The wizard of Oz uit 1939.

Hitchcock. Regie Sacha Gervasi. Als Alfred Hitchcock in 1959 Psycho maakt is hij al 60 jaar en ziet men hem als een sterregisseur op zijn retour. Zijn huwelijk staat onder druk vanwege zijn interesse in zijn hoofdrolspeelsters. Dan vindt hij een prima plot voor een film in de thriller Psycho van Robert Bloch. Hij investeert, tot frustratie van zijn vrouw, hun volledig bezit in de film, maar maakt een meesterwerk dat een ijkpunt wordt in de filmgeschiedenis. Prima acteerwerk van Anthony Hopkins en Helen Mirren.









woensdag 6 maart 2013

De premières van week 10

Vanaf 7 maart 2013 in de bioscopen te zien:



Bullet to the head. Regie Walter Hill. De huurmoordenaars Jimmy (Sylvester Stallone) en Louis (Jon Seda) zijn vrienden. Als Louis wordt gedood, zint Jimmy op wraak en sluit een ongewoon pact met politieman Taylor (Sung Kang), die de moord op Louis onderzoekt. Stallone is weer eens goed op dreef, overtreedt alle regels en strooit met wat droge humor. Maar ruimt natuurlijk ook het tuig op.

Road north. Regie Mika Kaurismäki. Als gevierd pianist Timo thuiskomt na een optreden, vindt hij zijn verlopen vader op zijn stoep. Na 35 jaar wil Leo opnieuw kennismaken met zijn zoon en hem een erfenis geven. Daarvoor moeten ze samen op een reis naar het noorden van Finland. Er is onderweg genoeg tijd en reden om veel met elkaar te bespreken. Een luchtige en ontspannen roadmovie.

Mama. Regie Andrés Muchietti. Jeffrey vermoordt op een kwade dag zijn vrouw en laat zijn dochters Victoria en Lilly in een hutje in het bos achter. Jaren later worden de verwilderde meisjes gevonden door hun oom Lucas. Hij en tante Annabelle nemen de meisjes in huis. Maar ze komen niet alleen. Een onzichtbare mama komt met ze mee. Akelig griezelige horrorfilm.

Lore. Regie Cate Shortland. Gebaseerd op het boek De donkere kamer van Rachel Seiffert, over oorlogservaringen van haar eigen familie. Als nazi-duitsland in 1945 ten val komt moet Lore, de oudste dochter van een vooraanstaand SS-er, haar 3 broertjes, een zusje en zichzelf dwars door Duitsland in veiligheid brengen in Hamburg. Onderweg is niemand te vertrouwen. Ze worden uit een bedreigende situatie gered door een Joodse jongen, een untermensch. Tot haar verwarring wordt Lore verliefd. Een innerlijke strijd tussen liefde, verstand,opvoeding en loyaliteit volgt. Sterk drama en intrigerend spel van Saskia Rosendahl. De Australische inzending voor de Oscar voor beste buitenlandstalige film dit jaar.

Broken. Regie Rufus Norris. Het elfjarige jongensachtige meisje Skunk (Elouise Laurence) woont in een achterbuurtstraatje waar ze iedereen kent en waar ze zich veilig voelt. Ze is eigenlijk het zonnetje van de straat. Tot ze ziet dat de buurman een buurjongen ernstig mishandelt. Wat is er aan de hand? Ze komt er niet achter en dat maakt haar onzeker en angstig. Prachtige film met sterke rollen van vooral de jongere acteurs. Naar het aangrijpende boek Gebroken van Daniel Clay.









woensdag 27 februari 2013

De premières van week 09

Vanaf 28 februari 2013 in de bioscopen te zien:



Hansel & Gretel Witch Hunters 3D. Regie Tommy Wirkola. Hans en Grietje zijn groot geworden en jagen nu als premiejagers op boze heksen. Maar de heksen slaan terug onder leiding van opperheks Famke Janssen. Een volgende heksen- en vampierenfilm voor de pubers.

Beautiful creatures. Regie Richard LaGravenese. Verfilming van deel 1: Betoverd, van de serie van Kami Garcia.De andere delen Chaos en Vervloekt zijn ook in de bibliotheken beschikbaar. Ethan woont in het saaie stadje Gatlin en wil daar zo snel mogelijk weg. Dan wordt hij verliefd op de mysterieuze Lena. Ethan probeert uit alle macht zijn relatie met Lena, een jonge heks, in stand te houden, om te voorkomen dat zij een Duistere heks wordt.

Promised land. Regie Gus van Sant. Het oorspronkelijke verhaal van David Eggers door acteurs Matt Damon(Steve Butler) en John Krasinski(Dustin Noble) bewerkt tot filmscript. Steve is vertegenwoordiger bij een gaswinningsbedrijf, dat wil gaan boren bij een dorpje. Hij krijgt tegenwerking van milieuactivist Dustin. Het ongerepte platteland en de beïnvloedbare bevolking wordt in deze film erg nadrukkelijk tegenover de sluwe streken van een groot gasbedrijf gezet. Wat meer nuance was de film ten goede gekomen.

Post tenebras lux. Regie Carlos Reygadas. Licht na duisternis luidt de vertaling van de titel. Een opeenvolging van prachtige sfeerbeelden van onbekommerde jeugd, eenzame mensen, rugbywedstrijden, troosteloze relaties en duivels in spookachtige huizen. Het hoofdthema is, dat mensen meer voor elkaar over zouden moeten hebben voor een betere wereld. Minder toegankelijk dan het prachtige Stellet Licht van Reygadas.

The imposter. Regie Bart Layton. Een documentaire die intrigerend is, bloedspannend en onvoorstelbaar maar waar gebeurd. In Texas wordt een blond jongetje met blauwe ogen door zijn familie vermist gemeld. Als na ruim 3 jaar een telefoontje uit Spanje meldt, dat een verwarde puber misschien wel de vermiste Nicholas Barclay is, komt een vreemd spel op gang. De familie sluit de mediterrane, moeizaam engels sprekende, schuwe puber met bruine ogen in de armen. Ze lijken niet te twijfelen. Dit is Nicholas. Maar de kijker weet al dat dat niet klopt. Hoe valt dit te rijmen? Wat steekt hier achter en wie is de bedrieger eigenlijk. De achtergronden van Fréderic Bourdin zijn te bizar voor woorden. Een film, die je achterlaat met meer vragen dan antwoorden. En nogmaals: Allemaal echt gebeurd!

The last stand. Regie Jee-Woon Kim. Een ontsnapte drugsbaron neemt de kortste weg naar de Mexicaanse grens. Maar daarbij moet hij door het stadje van Sheriff Owens (Arnold Schwarzenegger), die net van zijn rust wilde gaan genieten. Wij weten allemaal: Arnold Schwarzenegger moet je niet kwaad maken. Daar komt gedonder van.

Silver Linings Playbook. Regie David O. Russell. Pat (Bradley Cooper) komt uit de kliniek, nadat hij door zijn bipolaire stoornis zijn vrouw, huis en baan is kwijtgeraakt. Zijn ouders vangen hem op in hun chaotisch huishouden waar pa (Robert de Niro) zich nog vreemder gedraagt dan zijn zoon. Pat probeert zijn ex weer te ontmoeten en accepteert hulp van de eveneens ontspoorde Tiffany (Jennifer Lawrence). In ruil daarvoor vraagt ze Pat met haar te gaan trainen voor een danscompetitie. Hoopgevende en onderhoudende film met briljant acteerwerk naar de gelijknamige roman van Matthew Quick. Lawrence (bekend van Winter’s bone en the Hunger Games) kreeg hiervoor een zeer verdiende Oscar.









woensdag 20 februari 2013

De premières van week 08

Vanaf 21 februari 2013 in de bioscopen te zien:

I give it a year. Regie Dan Mazar. Romcom die begint waar de meeste romantische films eindigen. Twee totaal verschillende mensen hebben toch voor elkaar gekozen en al snel komen er barstjes in het prille geluk. Voor de roze bubble knapt valt er wel wat te lachen.

Movie 43. Regie Peter Farrelly, Charles Wesser et al. Een keur aan topacteurs speelt in deze supersmakeloze film. Het plot: Een serie korte sketches over 3 mannen die op internet zoeken naar de meest aanstootgevende, smakeloze film getiteld Movie 43. Misselijkmakend en zonde van je tijd.

This is 40. Regie Judd Apatow. Van de maker van o.a. Bridesmaids en Knocked up. Debbie en Pete hebben veel problemen. Onhandelbare puberkinderen, geldgebrek door absurde uitgaven, een beroerde relatie en lastige ouders. En dan worden ze ook nog bijna 40 jaar. Dit zou een grappige film kunnen opleveren als de karakters sympathiek waren. Helaas, deze egoïsten gun je hun eigen narigheid.

La cinquième saison. Regie Peter Brosens en Jessica Woodworth. Laatste deel van een drieluik met Khadak en Altiplano. In het vijfde seizoen wil de wereld de mens niet meer van dienst zijn. Er is geen warmte, groeikracht, voedsel dus geen leven meer mogelijk op aarde. Een apocalyptische einde nadert.

De wederopstanding van een klootzak. Regie Guido van Driel. Een van de toppers van IFFR. Ronnie (Yorick van Wageningen) en Janus, twee Amsterdamse criminelen, zijn in Friesland. Het hoe en waarom wordt langzaam duidelijk. Intrigerend verhaal en sterk geacteerd.

Arbitrage. Regie Nicholas Jarecki. Een steenrijke zakenman begaat een dramatische fout en probeert ermee weg te komen. Als zijn dochter vermoedt dat hij het miljoenenverlies van zijn bedrijf handig heeft weggemoffeld volgt een confrontatie. Maar hij zet de verkoop van het bedrijf door, terwijl een scherpe rechercheur hem op de hielen zit. Leugens, loyaliteit, bluf, verdriet en verraad volgen elkaar op terwijl het net zich sluit om Robert Miller (Richard Gere) en zijn vrouw (Susan Sarandon). Knap acteerwerk in een spannende film.

The patience stone. Regie Atiq Rahimi. Steen van geduld is het prachtige boek van de Afghaanse auteur/regisseur Atiq Rahimi. De titel verwijst naar een Afghaans volksverhaal waarin je al je frustraties, verdriet en schuld vertelt aan een steen tot die verzadigd van al je verhalen in tweeën breekt. Een jonge vrouw verzorgt haar man die door een kogel in coma is geraakt. Ze probeert bij haar tante hulp te vinden en intussen vertelt ze haar man alles wat haar dwars zit. Hij is als de geduldige steen. Maatschappijkritiek vermomd als tragisch verhaal.

Great expectations . Regie Mike Newell. De roman Grote verwachtingen uit 1861 hoort tot het beste werk van Charles Dickens. De weesjongen Pip (Jeremy Irvine) wordt door een arme smid opgevoed. Hij is welgemanierd en hulpvaardig. Met een schenking van een onbekende gaat Pip naar Londen om daar een heer van stand te worden. Maar als het geld op is keert hij berooid terug naar zijn dorp en vindt daar wat werkelijk van belang is. De film kan gelukkig steunen op een prima verhaal, want het acteerwerk blijft wat achter.







woensdag 13 februari 2013

De premières van week 07

Vanaf 14 februari 2013 in de bioscopen te zien:

Zambezia: De verborgen vogelstad 3D. Regie Wayne Thornley. Kai de valk luistert niet naar zijn wijze vader Tendai en vliegt naar de magische stad Zambezia. Daar wacht gevaar in de vorm van een boosaardige leguaan en een leger van maraboes. Kai groeit van onbezonnen jonge valk uit tot een held. Wervelende animatiefilm, prachtig vormgegeven, maar met een zwak uitgewerkt verhaal.

Bobby en de geestenjagers. Regie Martin Lagestee. Sanne (Hanna Obeek) en Thomas mogen met hun vader logeren op stoomschip Rotterdam. Er zijn geesten op het schip en pa moet ze verjagen. Bobby (Nils Verkooijen), een jonge geest, wil het schip wel verlaten als hij zijn moeder nog een keer kan zien. Sanne en de andere geesten proberen dat te regelen. Redelijk geslaagde jeugdfilm.

Ted & de schat van de mummie 3D. Regie Enrique Gato. Bouwvakker Ted en zijn hond Bieber komen door een misverstand in Peru terecht. Ze helpen de Inca’s met het beschermen van hun kostbare schat, want de schatzoekers liggen op de loer. Spannend en grappig avontuur.

Chimpanzee. Regie Alastair Fothergill en Mark Linfield. Documentaire over het leven van een groep chimpansees in de bossen van Afrika. We volgen baby Oscar. Als de apen bedreigd worden, wordt Oscar aan zijn lot over gelaten tot een oude aap zich over hem ontfermt. Mooie beelden, maar zijn apen nèt mensen of willen we dat graag zo zien?

Ushi must marry. Regie Paul Ruven. Ushi, de kokette en pikante Japanse interviewster, moet van haar moeder maar eens aan de man. Ze heeft een Sumoworstelaar voor haar uitgezocht, maar dat is een lomperik. Dus Ushi zoekt dapper verder. Komisch bedoelde film, die nergens het niveau van het hilarische tv-programma haalt. Jammer Wendy.

Cheerful weather for the wedding. Regie Donald Rice. Bitterzoete film naar de novelle van Julia Strachey. Engeland in de dertiger jaren. Dolly gaat trouwen, maar twijfelt aan haar keuze. Tussen de gasten die voor de bruiloft naar het landgoed komen is ook haar jeugdliefde Joseph. Dit brengt Dolly behoorlijk van haar stuk. Stijlvolle Engelse romatiek.

De ontmaagding van Eva van End. Regie Michiel ten Horn. De verlegen scholiere Eva krijgt een Duitse uitwisselingsstudent in huis. Deze Veit, in alle opzichten een perfecte jongen, zorgt voor een verandering in het sneue gezin. Alle gezinsleden lijken door zijn aanwezigheid meer motivatie,zelfverzekerdheid, stabiliteit of glans te krijgen. Qua stijl heeft deze film veel van The Royal Tenenbaums.

A haunted house. Regie Michael Tiddes. Een parodie-film in de stijl van Scary Movie. Een flinterdun verhaal, vol banale en te lang aangehouden grappen. Slecht, goedkoop, smakeloos en dus vast een kaskraker.

Beautiful creatures. Regie Richard Lagravenese. Verfilming van het eerste deel in een fantasy-serie van Kami Garcia : Betoverd. Ethan is geïntrigeerd door de geheimzinnige Lena. Als ze vertelt, dat ze op haar 16e zal veranderen in een duistere heks, doe hij alles om dat te voorkomen. Film in de stijl van Twilight. Ook deze boekenserie zal in zijn geheel verfilmd worden.

Karsu – I hide a secret. Regie Mercedes Stalenhoef. Een bijzondere documentaire over Karsu Dönmez, een Nederlandse zangeres van Turkse afkomst. Drie jaar lang volgen we haar op haar ontwikkelingsreis van zingend scholiere naar ster in Carnagie Hall. Een meisje met een betoverende stem.

Unconditional. Regie Joe Fisher. Kristen en Owen zorgen voor hun zieke moeder, maar dromen van een ander en avontuurlijk leven. Als Liam, een aantrekkelijke man van de wereld, in hun leven komt , gaan ze geloven dat alles mogelijk is. Tot Liam’s plannen duidelijk worden.

A good day to die hard. Regie John Moore. John McClane (Bruce Willis) is in Moskou en valt opnieuw midden in een spektakel. John’s zoon Jack is er in dienst van de CIA om een diefstal van nucleaire wapens te voorkomen. Pa helpt een handje mee. Daarbij horen weer veel ontploffingen, schietpartijen en wonderbaarlijke ontsnappingen. Heerlijk voor de liefhebber.









woensdag 6 februari 2013

De premières van week 06

Vanaf 07 februari 2013 in de bioscopen te zien:

Ice Dragon. Regie Martin Högdahl. Verfilming van het boek Tot het randje van Mikael Engström. Mik moet een tijdje bij zijn tante Lena in Noord-Zweden wonen, omdat zijn vader teveel drinkt om voor hem te zorgen. Hij beleeft daar spannende, gevaarlijke en komische avonturen en vindt er nieuwe vrienden. Positieve film met heavymetal score.

Inventory of the motherland. Regie Ben van Lieshout. Fotograaf Sergei Prokudin-Gorskii (1863-1944) legde op kleurenfoto's het dagelijks leven in Rusland vast tijdens de laatste jaren onder het tsarenbewind. Van Lieshout volgt dezelfde routes als Prokudin-Gorskii en registreert dezelfde scenes. Nu met de huidige Russische inwoners en met een hedendaagse filmische blik.

Reality. Regie Matteo Garrone. Luciano, de visboer uit Napels, is een sympathieke vent. Als hij auditie doet voor de reality-show Big Brother, staat zijn leven al snel op z’n kop. Hij komt in de knoop met realiteit en show. Wat is echt en wat is waan? En wat stel je voor als je niet op tv bent? Vreemd gegeven: De hoofdrol wordt gespeeld door Aniello Arena, die een levenslange gevangenisstraf uitzit en tussendoor filmacteur is. Sterke komedie van de maker van Gomorra.

Parker. Regie Taylor Hackford. Naar het boek Flashfire van Donald E. Westlake. Koelbloedige dief Parker(Jason Statham) leeft volgens één regel: Hij steelt niet van mensen die het geld niet kunnen missen. Als zijn medewerkers bij een klus hem verraden, pakt hij ze hardhandig terug. De mooie Leslie(Jennifer Lopez) helpt hem een handje. Rechtvaardig, boeiend? Wat maakt het uit. Geweld verkoopt goed.

The man with the iron fists. Regie RZA en Eli Roth. Een goudsmid moet met hulp van een buitenstaander zijn dorp beschermen als een gevaarlijke clan hen bedreigt. Een matige vechtfilm, waar Quentin Tarantino weinig mee te maken heeft gehad.

Matterhorn. Regie Diederik Ebbinge. De uiterst fatsoenlijke maar eenzame Fred (Ton Kas) wordt aangeklampt door uitzonderlijke vreemdeling (René van ’t Hof) die niet meer van zijn zijde wijkt. Er ontstaat een bizarre, komische en ontroerende band tussen de mannen, waarvan ze beiden baat hebben. Winnaar van de publieksprijs op het IFFR.

Io e te. Regie Bernardo Bertolucci. Boekverfilming van de indringende roman Jij en ik (een andere uitgave is getiteld Ik en jij) van Niccoló Ammaniti, die ook meegeschreven heeft aan het scenario van de film. Puber Lorenzo onttrekt zich een week lang aan zijn schoolverplichtingen en trekt in die week intensief op met zijn verslaafde halfzus Olivia van 23 jaar. Twee jonge mensen zoeken erkenning, maar zijn bang zichzelf te verliezen. Prima film van de oude meester.







woensdag 30 januari 2013

De premières van week 05



Vanaf 31 januari 2013 in de bioscopen te zien:

Nijntje de film. Regie Hans Perk. Wie is er niet groot mee geworden? Nijntje, wereldberoemd karakter uit de boekjes van Dick Bruna, heeft nu een eigen speelfilm. Ze gaat met haar vriendjes Nina, Knorretje en Snuffie op zoek naar een schat die verstopt is in de dierentuin. Heerlijk simpel en voor de kleinste peuter goed te volgen. Niet te lang, te luidruchtig of te snel. Wàt een feest voor kinderen en ouders.

Kill list. Regie Ben Wheatley. Voormalig soldaat Jay is na een missie van het padje geraakt. Hij klust bij als huurmoordenaar en neemt van zijn oude vriend Gal een klus aan. Maar dan slaan paranoia en angst toe. De rest is een bloederig slagveld. Alleen voor de liefhebber.

Sightseers. Regie Ben Wheatley. Bizarre humor in deze caravan roadmovie over Chris(Steve Oram) en Tina(Alice Lowe). Chris wil Tina meenemen naar de voor hem belangrijke sights, maar als dat niet gladjes verloopt ruimt hij de obstakels hardhandig op. Tina schrikt eerst, maar begint er gaandeweg plezier in te krijgen. Opnieuw van Wheatley en ook deze is niet voor de teergevoeligen.

Verliefd op Ibiza. Regie Johan Nijenhuis. De slogan bij deze film is Op Ibiza kan alles. Mannen en vrouwen tussen de 20 en 50 komen naar Ibiza op zoek naar liefde, geluk, avontuur en wat al niet. Soms vinden ze het. Soms vinden ze iets heel anders. En dat is soms beter dan wat ze zochten. Hollandse humor met een sterrencast van de maker van Costa!

Flight. Regie Robert Zemeckis. Lijnvluchtpiloot Whip Whitaker(Denzel Washington) zet zijn neerstortende vliegtuig op een bovenmenselijk briljante manier aan de grond en redt daarmee het leven van bijna alle passagiers en bemanningsleden. Hij is een held, totdat alcohol in zijn bloed wordt aangetoond en hij wordt aangeklaagd. Vecht hij terug of legt hij zich erbij neer? Terechte Oscarkandidaat.

Lincoln. Regie Steven Spielberg. Een film over een van de belangrijkste gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis, gefilmd door Amerika’s geliefde regisseur Spielberg en de hoofdrol vertolkt door Daniel Day-Lewis, een van Amerika’s meest geliefde acteurs. Wat kan er nog mis gaan? Het gaat Oscars regenen voor deze film. Eerlijk gezegd heb ik hem niet uitgezeten, ik ben in slaap gevallen.

No. Regie Pablo Larrain. Na Tony Manero en Post Mortem is dit het laatste deel van een drieluik over Pinochet. Pinochet krijgt steeds meer kritiek op zijn dictatoriaal regime in Chili. Hij besluit tot een referendum. De bevolking mag kiezen, Ja of Nee te worden bestuurd door Pinochets bewind. Een succesvolle reclamemaker weerstaat zijn baas en maakt een NO-campagne voor TV. Dat is de aanzet voor een ommekeer en de ondergang van een dictatuur. Een fantastische weergave van een waar gebeurd historisch moment en een eerbetoon aan de helden die hun nek durfden uitsteken. Chili’s inzending voor de Oscar beste buitenlandse film.





woensdag 23 januari 2013

De premières van week 04



Vanaf 24 januari 2013 in de bioscopen te zien:

Gambit. Regie Michael Hoffman. Harry Dean(Colin Firth) probeert zijn hufterige baas en tevens de rijkste man in Engeland, een valse Monet te verkopen met de hulp van een Texaanse schone (Cameron Diaz). Maar dan windt de boerse femme fatale beide heren om haar vinger. Niet helemaal geslaagde misdaadkomedie met een scenario van the Coen brothers.

Lay the favorite. Regie stephen Frears. Beth(Rebecca Hall) blijkt in Las Vegas een natuurtalent te hebben voor gokken. Dink (Bruce Willis) neemt haar op in zijn team en zijn armen. Ze verdienen een fortuin tot Dink’s vrouw Tulip opduikt. Willis is prima op dreef, maar de strijd tussen Beth en Tulip overtuigt niet.

Kirikou en de mannen en de vrouwen. Regie Michel Ocelot. De derde kleurrijke animatiefilm over de spannende avonturen van de kleine Afrikaanse jongen Kirikou. Deze film is als een prentenboek met op elke bladzijde en nieuw verhaal. Prachtige animatie voor de kleintjes zonder alle snelle actie van de Disney’s en Pixars!

Zero Dark Thirty. Regie Kathryn Bigelow. Om 00.30 uur, een half uur na middernacht, is hèt moment om een inval te doen in een schuilplaats. CIA-medewerker Maya (Jessica Chastain) jaagt al twaalf jaar op Osama Bin Laden. Haar vasthoudendheid leidt uiteindelijk tot het vinden van de schuilplaats van de Al Qaida-leider. Als ze de politici en de legertop weet te overtuigen, wordt een team Navy Seals op missie gestuurd. De rest is geschiedenis. Goed acteerwerk van Chastain en een realistisch en geloofwaardig verhaal.

Arbitrage. Regie Nicholas Jarecki. Een steenrijke zakenman begaat een dramatische fout en probeert vervolgens aan zijn straf te ontkomen. Leugens, loyaliteit, bluf, verdriet en verraad volgen elkaar op terwijl het net zich sluit om Robert Miller.Richard Gere en Susan Sarandon acteren prima.

Stip en vlek. Regie Uzi en Lotta Geffenblad. Losse animatieverhaaltjes over 2 gespikkelde vriendjes. Voor de allerkleinsten, lekker kort en in een aandoenlijke teletubbie-stijl.

The master. Regie Paul Thomas Anderson. Oorlogsveteraan Freddie Quell (Joaquin Phoenix) drinkt om te vergeten dat hij een mislukkeling is. Als hij de charismatische Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman) ontmoet ontstaat zowel een vader-zoon relatie als een psychisch steekspel tussen beiden. Spannend en sterk geacteerd.







woensdag 16 januari 2013

De premières van week 03



Vanaf 17 januari 2013 in de bioscopen te zien:

Tr3s. Regie Pablo Stoll Ward. Een bitterzoete komedie over een gezin, vader moeder en puberdochter, dat met en tegelijkertijd volledig langs elkaar leeft. Ieder heeft zo zijn zorgen en problemen, maar daarmee kunnen ze niet bij elkaar terecht.

Stolen. Regie Simon West. Will Montgomery (Nicholas Cage) wil zijn criminele leven achter zich laten en contact zoeken met zijn puberdochter. Maar een nog groter crimineel ontvoert haar en dwingt Will binnen 24 uur 10 miljoen te stelen. Wanneer gaat Nicolas Cage weer eens in een goede film spelen? Of ligt het aan Cage zelf, dat deze thriller geen moment weet te boeien.

The impossible. Regie Juan Antonio Bayona. Kerstfeest 2004 op het Thaise eiland Khao Lak. Een heerlijke vakantie verandert in een nachtmerrie voor de Britse Maria(Naomi Watts), Henry (Ewan McGregor) en hun 3 zoontjes. De tsunami is griezelig realistisch gefilmd en maakt diepe indruk. Het einde is wat minder overtuigend door veel "toevalligheden"en melodrama. Desondanks een heel geslaagde verfilming van een waargebeurd verhaal.

Offline. Regie Peter Monsaert. Rudy Vandekerckhove (Wim Willaert) komt na 7 jaar uit de bak en wil niets liever dan rustig leven, een baan en contact met zijn ex-vrouw en dochter. Maar het lukt hem niet. Hij hoopt op een relatie met een webcam-meisje, dat hem echter niet serieus neemt. Langzaam worden hun onderlinge relaties en het verleden ontsluierd. De muziek is van Triggerfinger. Een extra aanbeveling. Opnieuw een sterke Vlaamse film.

Scabbard samurai. Regie Hitoshi Matsumoto. Samurai Kanjuro Nomi is gebroken door het verlies van zijn vrouw en weigert nog te vechten. Een samurai die het zwaard afzweert pleegt hoogverraad. Hij moet Seppuku (rituele zelfdoding) plegen. Dat vindt zelfs zijn wijsneuzige dochtertje. Maar als hij de depressieve zoon van de clan-leider binnen 30 dagen aan het lachen kan krijgen kan hij zich rehabiliteren. Dit levert 30 sterke staaltjes van Japanse humor op, soms grof maar soms ook ontroerend simpel. Unieke film over een lach door de tranen heen.

Django unchained. Regie Quentin Tarantino. De slaaf Django (Jamie Foxx) wordt bevrijd door premiejager Dr. King Schultz (Christoph Waltz), die hem gebruikt als hulpje en leerling. Als hij goed werk levert, krijgt hij de kans om in Mississippi zijn geliefde Broomhilda te bevrijden uit de handen van de gewetenloze planter Calvin Candie (Leonardo DiCaprio), die zijn slaven vreselijk behandelt. Boeiende western met wat humor, maatschappijkritiek en veel bloed. Maar dat laatste zijn we wel gewend van Tarantino.

The sessions. Regie Ben Lewin. Mark O’Brien (John Hawkes) is door polio aan bed en ijzeren long gekluisterd. Maar hij weigert alles op te geven. Hij wil weten wat het is om sex te hebben met een vrouw. Sextherapeute Cheryl (Helen Hunt) wil hem daarbij helpen. Het verhaal is gebaseerd op een publicatie van de echte Mark O’Brien die, ondanks zijn lichamelijke beperkingen, aan Berkeley University studeerde, dichter en publicist was. In deze film zijn de scenes niet mooier gemaakt dan de realiteit. De puntige gesprekken tussen Mark en zijn vriend en biechtvader Brendan (William H. Macy) zijn humoristisch en relativerend. Het geheel levert een bijzondere en indrukwekkende film op die in 2012 de publiekprijs kreeg op Sundance Festival. Een aanrader!







woensdag 9 januari 2013

De premières van week 02

Vanaf 10 januari 2013 in de bioscopen te zien:

Finding Nemo 3D. Regie Andrew Stanton en Lee Unkrich. 3D bewerking van de zoektocht van vader clownvis Marlin naar zijn avontuurlijke zoon Nemo. Overbekend bij jong en oud. Vrolijk, spannend, kleurig en vermakelijk. En nòg leuker in 3D.

Gangster Squad. Regie Ruben Fleischer. Een topcast in deze brute gangsterfilm over topcrimineel Mickey Cohen (Sean Penn) die na WOII heel even Los Angeles in zijn macht had. Maar politiecommissaris Parker Nick Nolte) besluit zijn meest gewelddadige manschappen onder leiding van agent John O’Mara (Josh Brolin) in te zetten. Dan volgt een harde confrontatie. Naar het boek van Paul Lieberman en gebaseerd op waargebeurde feiten.

Lilet never happened. Regie Jacco Groen. Lilet overleeft als prostituee op de straten van Manilla. Ze weigert de hulp van sociaal werker Claire (Johanna ter Steege) en glijdt steeds verder af. Rauw sociaal drama naar de interviews met de echte Filippijnse Lilet.

Une vie meilleure. Regie Cédric Kahn. Yann en zijn nieuwe vriendin Nadia starten samen een restaurant en dromen van een beter leven. Maar als het tegenzit loopt Nadia weg en laat haar zoon achter bij Yann. Die komt financieel en emotioneel steeds verder in de problemen. Hij heeft zich voor het restaurant in dubieuze schulden gestoken. Een tragisch familieverhaal.

The awakening. Regie Nick Murphy. Florence Cathcart schrijft boeken over het bestaan van geesten en onderzoekt paranormale verschijnselen. Op verzoek van een leraar probeert ze op een Engelse kostschool de waarheid achter de verhalen over rondwarende geesten te achterhalen. Nèt te braaf om echt spannend te zijn.

Hyde Park on Hudson. Regie Roger Michell. Bill Murray speelt met veel plezier president Franklin D. Roosevelt. Deze geliefde president had vele affaires waaronder een (nooit bewezen) flirt met zijn achternichtje Daisy (Laura Linney). Hij nodigt haar uit in zijn buitenhuis in Hyde Park, waar hij een belangrijke ontmoeting heeft met de Britse koning George VI en zijn familie. De Britten hebben zijn hulp nodig bij de strijd tegen Hitler. Het contrast tussen het stijve, uiterst beschaafde Britse gevolg en de ongemanierde, directe Amerikanen levert komische situaties op. Een vrolijke film over een historisch moment.

Like someone in love. Regie Abbas Kiarostami. Akiko (Rin Takanashi) betaalt haar studie met een baantje als gezelschapsmeisje voor mannen. Als zij een oude literatuurprofessor bezoekt, verandert alles. Een bijzondere en elegante film over handelingen en hun gevolgen. Aanleiding was het beeld van een jong meisje in een bruidsjurk wandelend in een nachtelijke zakenwijk in Tokio. Toen Kiarostami dit beeld jarenlang niet uit zijn hoofd kreeg, besloot hij er een film over te maken.

Zero dark thirty. Regie Kathryn Bigelow. Om 00.30 uur, een half uur na middernacht, is hèt moment om een inval te doen in een schuilplaats. CIA-medewerker Maya (Jessica Chastain) jaagt al twaalf jaar op Osama Bin Laden. Haar vasthoudendheid leidt uiteindelijk tot het vinden van de schuilplaats van de Al Qaida-leider. Als ze de politici en de legertop weet te overtuigen, wordt een team Navy Seals op missie gestuurd. De rest is geschiedenis. Goed acteerwerk van Chastain en een realistisch en geloofwaardig verhaal.

Les Miserables. Regie Tom Hooper. Een gedurfde musical-film met Hugh Jackman(Jean Valjean), Anne Hattaway (Fantine) en Russel Crowe (Javert) in de hoofdrollen. Alles wordt live gezongen door de acteurs, wat soms geweldig goed uitpakt. Het verhaal is bekend bij iedereen die het boek van< Victor Hugoheeft gelezen, of de musical al in de theaters heeft gezien. Zeer de moeite waard voor liefhebbers van film, musical en literatuur.







woensdag 2 januari 2013

De premières van week 01

Vanaf 3 januari 2013 in de bioscopen te zien:

Stolen. Regie Simon West. Will Montgomery wil zijn criminele leven achter zich laten en contact zoeken met zijn puberdochter. Maar een nog groter crimineel ontvoert haar en dwingt Will binnen 24 uur 10 miljoen te stelen. Wanneer gaat Nicolas Cage weer eens in een goede film spelen? Of ligt het aan Cage zelf, dat deze thriller geen moment weet te boeien.

Paradies: Liebe. Regie Ulrich Seidl. Eerste deel in Seidls drieluik Paradies over liefde, geloof en hoop. Spraakmakende film over de Oostenrijkse volslanke Teresa, die zoals meer blanke vrouwen, op het strand van Kenia zoekt naar een donkere “beach boy”. De dames betalen ervoor, de boys verdienen eraan. Zo krijgen ze allebei wat ze willen. Seidl brengt het allemaal realistisch in beeld, confronterend maar stilistisch fraai.

Pitch perfect. Regie Jason Moore. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Mickey Rapkin. Beka droomt van een muziekcarrière, maar moet van pa naar de universiteit om een vak te leren. Ze sluit zich aan bij de zanggroep van de school en vindt daar niet alleen een muzikale uitdaging maar ook een leuke jongen. Een film voor liefhebbers van goede a capella-zang en een heerlijke meidenfilm .

Silent Hill: Revelation 3D. Regie Michael J. Bassett. De opvolger van de horrorfilm Silent Hill van regisseur Christophe Gans, wel gezien als de beste gameverfilming tot nu toe. Revelation is opnieuw gebaseerd op een videogame, Silent Hill 3. Hoofdpersoon Heather Mason moet zien te ontkomen aan demonen uit haar verleden, die haar tot in de echte wereld achtervolgen. Als Heather’s vader door hen wordt ontvoerd naar game-wereld Silent Hill, gaat Heather hem achterna. Angstaanjagend maar ook met veel losse eindjes. De game-liefhebber weet die wel aan elkaar te knopen.

The hypnotist. Regie Lasse Hallström. Dit is de verfilming van de thriller Hypnose van Lars Kepler, de eerste met hoofdpersoon commissaris Joona Linna. Erik Bark heeft gezworen nooit meer iemand te hypnotiseren. Dan vraagt Linna zijn hulp bij het oplossen van een gruwelijke familiemoord. Als hij besluit te helpen, brengt hij zijn eigen gezin in groot gevaar. Heeft een zaak uit zijn verleden hier iets mee te maken? De boeken van Kepler kunnen zich meten met de Milleniumserie van Stieg Larsson. Jammer dat Hallström niet heeft kunnen kiezen tussen karakteruitwerking en actie. Dit maakt de film soms te traag en onevenwichtig. Desondanks bijna net zo spannend als de boeken.