woensdag 30 januari 2013

De premières van week 05



Vanaf 31 januari 2013 in de bioscopen te zien:

Nijntje de film. Regie Hans Perk. Wie is er niet groot mee geworden? Nijntje, wereldberoemd karakter uit de boekjes van Dick Bruna, heeft nu een eigen speelfilm. Ze gaat met haar vriendjes Nina, Knorretje en Snuffie op zoek naar een schat die verstopt is in de dierentuin. Heerlijk simpel en voor de kleinste peuter goed te volgen. Niet te lang, te luidruchtig of te snel. Wàt een feest voor kinderen en ouders.

Kill list. Regie Ben Wheatley. Voormalig soldaat Jay is na een missie van het padje geraakt. Hij klust bij als huurmoordenaar en neemt van zijn oude vriend Gal een klus aan. Maar dan slaan paranoia en angst toe. De rest is een bloederig slagveld. Alleen voor de liefhebber.

Sightseers. Regie Ben Wheatley. Bizarre humor in deze caravan roadmovie over Chris(Steve Oram) en Tina(Alice Lowe). Chris wil Tina meenemen naar de voor hem belangrijke sights, maar als dat niet gladjes verloopt ruimt hij de obstakels hardhandig op. Tina schrikt eerst, maar begint er gaandeweg plezier in te krijgen. Opnieuw van Wheatley en ook deze is niet voor de teergevoeligen.

Verliefd op Ibiza. Regie Johan Nijenhuis. De slogan bij deze film is Op Ibiza kan alles. Mannen en vrouwen tussen de 20 en 50 komen naar Ibiza op zoek naar liefde, geluk, avontuur en wat al niet. Soms vinden ze het. Soms vinden ze iets heel anders. En dat is soms beter dan wat ze zochten. Hollandse humor met een sterrencast van de maker van Costa!

Flight. Regie Robert Zemeckis. Lijnvluchtpiloot Whip Whitaker(Denzel Washington) zet zijn neerstortende vliegtuig op een bovenmenselijk briljante manier aan de grond en redt daarmee het leven van bijna alle passagiers en bemanningsleden. Hij is een held, totdat alcohol in zijn bloed wordt aangetoond en hij wordt aangeklaagd. Vecht hij terug of legt hij zich erbij neer? Terechte Oscarkandidaat.

Lincoln. Regie Steven Spielberg. Een film over een van de belangrijkste gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis, gefilmd door Amerika’s geliefde regisseur Spielberg en de hoofdrol vertolkt door Daniel Day-Lewis, een van Amerika’s meest geliefde acteurs. Wat kan er nog mis gaan? Het gaat Oscars regenen voor deze film. Eerlijk gezegd heb ik hem niet uitgezeten, ik ben in slaap gevallen.

No. Regie Pablo Larrain. Na Tony Manero en Post Mortem is dit het laatste deel van een drieluik over Pinochet. Pinochet krijgt steeds meer kritiek op zijn dictatoriaal regime in Chili. Hij besluit tot een referendum. De bevolking mag kiezen, Ja of Nee te worden bestuurd door Pinochets bewind. Een succesvolle reclamemaker weerstaat zijn baas en maakt een NO-campagne voor TV. Dat is de aanzet voor een ommekeer en de ondergang van een dictatuur. Een fantastische weergave van een waar gebeurd historisch moment en een eerbetoon aan de helden die hun nek durfden uitsteken. Chili’s inzending voor de Oscar beste buitenlandse film.





woensdag 23 januari 2013

De premières van week 04



Vanaf 24 januari 2013 in de bioscopen te zien:

Gambit. Regie Michael Hoffman. Harry Dean(Colin Firth) probeert zijn hufterige baas en tevens de rijkste man in Engeland, een valse Monet te verkopen met de hulp van een Texaanse schone (Cameron Diaz). Maar dan windt de boerse femme fatale beide heren om haar vinger. Niet helemaal geslaagde misdaadkomedie met een scenario van the Coen brothers.

Lay the favorite. Regie stephen Frears. Beth(Rebecca Hall) blijkt in Las Vegas een natuurtalent te hebben voor gokken. Dink (Bruce Willis) neemt haar op in zijn team en zijn armen. Ze verdienen een fortuin tot Dink’s vrouw Tulip opduikt. Willis is prima op dreef, maar de strijd tussen Beth en Tulip overtuigt niet.

Kirikou en de mannen en de vrouwen. Regie Michel Ocelot. De derde kleurrijke animatiefilm over de spannende avonturen van de kleine Afrikaanse jongen Kirikou. Deze film is als een prentenboek met op elke bladzijde en nieuw verhaal. Prachtige animatie voor de kleintjes zonder alle snelle actie van de Disney’s en Pixars!

Zero Dark Thirty. Regie Kathryn Bigelow. Om 00.30 uur, een half uur na middernacht, is hèt moment om een inval te doen in een schuilplaats. CIA-medewerker Maya (Jessica Chastain) jaagt al twaalf jaar op Osama Bin Laden. Haar vasthoudendheid leidt uiteindelijk tot het vinden van de schuilplaats van de Al Qaida-leider. Als ze de politici en de legertop weet te overtuigen, wordt een team Navy Seals op missie gestuurd. De rest is geschiedenis. Goed acteerwerk van Chastain en een realistisch en geloofwaardig verhaal.

Arbitrage. Regie Nicholas Jarecki. Een steenrijke zakenman begaat een dramatische fout en probeert vervolgens aan zijn straf te ontkomen. Leugens, loyaliteit, bluf, verdriet en verraad volgen elkaar op terwijl het net zich sluit om Robert Miller.Richard Gere en Susan Sarandon acteren prima.

Stip en vlek. Regie Uzi en Lotta Geffenblad. Losse animatieverhaaltjes over 2 gespikkelde vriendjes. Voor de allerkleinsten, lekker kort en in een aandoenlijke teletubbie-stijl.

The master. Regie Paul Thomas Anderson. Oorlogsveteraan Freddie Quell (Joaquin Phoenix) drinkt om te vergeten dat hij een mislukkeling is. Als hij de charismatische Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman) ontmoet ontstaat zowel een vader-zoon relatie als een psychisch steekspel tussen beiden. Spannend en sterk geacteerd.







woensdag 16 januari 2013

De premières van week 03



Vanaf 17 januari 2013 in de bioscopen te zien:

Tr3s. Regie Pablo Stoll Ward. Een bitterzoete komedie over een gezin, vader moeder en puberdochter, dat met en tegelijkertijd volledig langs elkaar leeft. Ieder heeft zo zijn zorgen en problemen, maar daarmee kunnen ze niet bij elkaar terecht.

Stolen. Regie Simon West. Will Montgomery (Nicholas Cage) wil zijn criminele leven achter zich laten en contact zoeken met zijn puberdochter. Maar een nog groter crimineel ontvoert haar en dwingt Will binnen 24 uur 10 miljoen te stelen. Wanneer gaat Nicolas Cage weer eens in een goede film spelen? Of ligt het aan Cage zelf, dat deze thriller geen moment weet te boeien.

The impossible. Regie Juan Antonio Bayona. Kerstfeest 2004 op het Thaise eiland Khao Lak. Een heerlijke vakantie verandert in een nachtmerrie voor de Britse Maria(Naomi Watts), Henry (Ewan McGregor) en hun 3 zoontjes. De tsunami is griezelig realistisch gefilmd en maakt diepe indruk. Het einde is wat minder overtuigend door veel "toevalligheden"en melodrama. Desondanks een heel geslaagde verfilming van een waargebeurd verhaal.

Offline. Regie Peter Monsaert. Rudy Vandekerckhove (Wim Willaert) komt na 7 jaar uit de bak en wil niets liever dan rustig leven, een baan en contact met zijn ex-vrouw en dochter. Maar het lukt hem niet. Hij hoopt op een relatie met een webcam-meisje, dat hem echter niet serieus neemt. Langzaam worden hun onderlinge relaties en het verleden ontsluierd. De muziek is van Triggerfinger. Een extra aanbeveling. Opnieuw een sterke Vlaamse film.

Scabbard samurai. Regie Hitoshi Matsumoto. Samurai Kanjuro Nomi is gebroken door het verlies van zijn vrouw en weigert nog te vechten. Een samurai die het zwaard afzweert pleegt hoogverraad. Hij moet Seppuku (rituele zelfdoding) plegen. Dat vindt zelfs zijn wijsneuzige dochtertje. Maar als hij de depressieve zoon van de clan-leider binnen 30 dagen aan het lachen kan krijgen kan hij zich rehabiliteren. Dit levert 30 sterke staaltjes van Japanse humor op, soms grof maar soms ook ontroerend simpel. Unieke film over een lach door de tranen heen.

Django unchained. Regie Quentin Tarantino. De slaaf Django (Jamie Foxx) wordt bevrijd door premiejager Dr. King Schultz (Christoph Waltz), die hem gebruikt als hulpje en leerling. Als hij goed werk levert, krijgt hij de kans om in Mississippi zijn geliefde Broomhilda te bevrijden uit de handen van de gewetenloze planter Calvin Candie (Leonardo DiCaprio), die zijn slaven vreselijk behandelt. Boeiende western met wat humor, maatschappijkritiek en veel bloed. Maar dat laatste zijn we wel gewend van Tarantino.

The sessions. Regie Ben Lewin. Mark O’Brien (John Hawkes) is door polio aan bed en ijzeren long gekluisterd. Maar hij weigert alles op te geven. Hij wil weten wat het is om sex te hebben met een vrouw. Sextherapeute Cheryl (Helen Hunt) wil hem daarbij helpen. Het verhaal is gebaseerd op een publicatie van de echte Mark O’Brien die, ondanks zijn lichamelijke beperkingen, aan Berkeley University studeerde, dichter en publicist was. In deze film zijn de scenes niet mooier gemaakt dan de realiteit. De puntige gesprekken tussen Mark en zijn vriend en biechtvader Brendan (William H. Macy) zijn humoristisch en relativerend. Het geheel levert een bijzondere en indrukwekkende film op die in 2012 de publiekprijs kreeg op Sundance Festival. Een aanrader!







woensdag 9 januari 2013

De premières van week 02

Vanaf 10 januari 2013 in de bioscopen te zien:

Finding Nemo 3D. Regie Andrew Stanton en Lee Unkrich. 3D bewerking van de zoektocht van vader clownvis Marlin naar zijn avontuurlijke zoon Nemo. Overbekend bij jong en oud. Vrolijk, spannend, kleurig en vermakelijk. En nòg leuker in 3D.

Gangster Squad. Regie Ruben Fleischer. Een topcast in deze brute gangsterfilm over topcrimineel Mickey Cohen (Sean Penn) die na WOII heel even Los Angeles in zijn macht had. Maar politiecommissaris Parker Nick Nolte) besluit zijn meest gewelddadige manschappen onder leiding van agent John O’Mara (Josh Brolin) in te zetten. Dan volgt een harde confrontatie. Naar het boek van Paul Lieberman en gebaseerd op waargebeurde feiten.

Lilet never happened. Regie Jacco Groen. Lilet overleeft als prostituee op de straten van Manilla. Ze weigert de hulp van sociaal werker Claire (Johanna ter Steege) en glijdt steeds verder af. Rauw sociaal drama naar de interviews met de echte Filippijnse Lilet.

Une vie meilleure. Regie Cédric Kahn. Yann en zijn nieuwe vriendin Nadia starten samen een restaurant en dromen van een beter leven. Maar als het tegenzit loopt Nadia weg en laat haar zoon achter bij Yann. Die komt financieel en emotioneel steeds verder in de problemen. Hij heeft zich voor het restaurant in dubieuze schulden gestoken. Een tragisch familieverhaal.

The awakening. Regie Nick Murphy. Florence Cathcart schrijft boeken over het bestaan van geesten en onderzoekt paranormale verschijnselen. Op verzoek van een leraar probeert ze op een Engelse kostschool de waarheid achter de verhalen over rondwarende geesten te achterhalen. Nèt te braaf om echt spannend te zijn.

Hyde Park on Hudson. Regie Roger Michell. Bill Murray speelt met veel plezier president Franklin D. Roosevelt. Deze geliefde president had vele affaires waaronder een (nooit bewezen) flirt met zijn achternichtje Daisy (Laura Linney). Hij nodigt haar uit in zijn buitenhuis in Hyde Park, waar hij een belangrijke ontmoeting heeft met de Britse koning George VI en zijn familie. De Britten hebben zijn hulp nodig bij de strijd tegen Hitler. Het contrast tussen het stijve, uiterst beschaafde Britse gevolg en de ongemanierde, directe Amerikanen levert komische situaties op. Een vrolijke film over een historisch moment.

Like someone in love. Regie Abbas Kiarostami. Akiko (Rin Takanashi) betaalt haar studie met een baantje als gezelschapsmeisje voor mannen. Als zij een oude literatuurprofessor bezoekt, verandert alles. Een bijzondere en elegante film over handelingen en hun gevolgen. Aanleiding was het beeld van een jong meisje in een bruidsjurk wandelend in een nachtelijke zakenwijk in Tokio. Toen Kiarostami dit beeld jarenlang niet uit zijn hoofd kreeg, besloot hij er een film over te maken.

Zero dark thirty. Regie Kathryn Bigelow. Om 00.30 uur, een half uur na middernacht, is hèt moment om een inval te doen in een schuilplaats. CIA-medewerker Maya (Jessica Chastain) jaagt al twaalf jaar op Osama Bin Laden. Haar vasthoudendheid leidt uiteindelijk tot het vinden van de schuilplaats van de Al Qaida-leider. Als ze de politici en de legertop weet te overtuigen, wordt een team Navy Seals op missie gestuurd. De rest is geschiedenis. Goed acteerwerk van Chastain en een realistisch en geloofwaardig verhaal.

Les Miserables. Regie Tom Hooper. Een gedurfde musical-film met Hugh Jackman(Jean Valjean), Anne Hattaway (Fantine) en Russel Crowe (Javert) in de hoofdrollen. Alles wordt live gezongen door de acteurs, wat soms geweldig goed uitpakt. Het verhaal is bekend bij iedereen die het boek van< Victor Hugoheeft gelezen, of de musical al in de theaters heeft gezien. Zeer de moeite waard voor liefhebbers van film, musical en literatuur.







woensdag 2 januari 2013

De premières van week 01

Vanaf 3 januari 2013 in de bioscopen te zien:

Stolen. Regie Simon West. Will Montgomery wil zijn criminele leven achter zich laten en contact zoeken met zijn puberdochter. Maar een nog groter crimineel ontvoert haar en dwingt Will binnen 24 uur 10 miljoen te stelen. Wanneer gaat Nicolas Cage weer eens in een goede film spelen? Of ligt het aan Cage zelf, dat deze thriller geen moment weet te boeien.

Paradies: Liebe. Regie Ulrich Seidl. Eerste deel in Seidls drieluik Paradies over liefde, geloof en hoop. Spraakmakende film over de Oostenrijkse volslanke Teresa, die zoals meer blanke vrouwen, op het strand van Kenia zoekt naar een donkere “beach boy”. De dames betalen ervoor, de boys verdienen eraan. Zo krijgen ze allebei wat ze willen. Seidl brengt het allemaal realistisch in beeld, confronterend maar stilistisch fraai.

Pitch perfect. Regie Jason Moore. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Mickey Rapkin. Beka droomt van een muziekcarrière, maar moet van pa naar de universiteit om een vak te leren. Ze sluit zich aan bij de zanggroep van de school en vindt daar niet alleen een muzikale uitdaging maar ook een leuke jongen. Een film voor liefhebbers van goede a capella-zang en een heerlijke meidenfilm .

Silent Hill: Revelation 3D. Regie Michael J. Bassett. De opvolger van de horrorfilm Silent Hill van regisseur Christophe Gans, wel gezien als de beste gameverfilming tot nu toe. Revelation is opnieuw gebaseerd op een videogame, Silent Hill 3. Hoofdpersoon Heather Mason moet zien te ontkomen aan demonen uit haar verleden, die haar tot in de echte wereld achtervolgen. Als Heather’s vader door hen wordt ontvoerd naar game-wereld Silent Hill, gaat Heather hem achterna. Angstaanjagend maar ook met veel losse eindjes. De game-liefhebber weet die wel aan elkaar te knopen.

The hypnotist. Regie Lasse Hallström. Dit is de verfilming van de thriller Hypnose van Lars Kepler, de eerste met hoofdpersoon commissaris Joona Linna. Erik Bark heeft gezworen nooit meer iemand te hypnotiseren. Dan vraagt Linna zijn hulp bij het oplossen van een gruwelijke familiemoord. Als hij besluit te helpen, brengt hij zijn eigen gezin in groot gevaar. Heeft een zaak uit zijn verleden hier iets mee te maken? De boeken van Kepler kunnen zich meten met de Milleniumserie van Stieg Larsson. Jammer dat Hallström niet heeft kunnen kiezen tussen karakteruitwerking en actie. Dit maakt de film soms te traag en onevenwichtig. Desondanks bijna net zo spannend als de boeken.