dinsdag 21 mei 2013

De premières van week 21

Vanaf 23 mei 2013 in de bioscopen te zien:

Fast and Furious 6. Regie Justin Lin. Alle helden uit de vorige delen doen weer mee (Vin Diesel, Paul Walker). Het plot is wederom mager, maar dat doet er niet toe. Er wordt weer hard gereden, een heel wagenpark gesloopt en de schone dame wordt opgespoord. Ze werkt deze keer voor de schurk. Op naar het volgende deel.

The company you keep. Regie Robert Redford. Jim Grant(Robert Redford) is een gerespecteerd advocaat en vader van een dochtertje. Maar eind jaren zestig maakte hij deel uit van de radicale groep vredesactivisten Weather Underground, die aanslagen pleegde en banken beroofde. Als een jonge journalist onderzoekt of er nog oud-leden van de groepering op vrije voeten zijn, slaat Jim op de vlucht en probeert bewijs van zijn onschuld te verzamelen. Veel oude sterren in deze verfilming van Neil Gordon’s gelijknamige boek.

The haunting in Connecticut 2: Ghosts of Georgia. Regie Tom Elkins. Lisa en haar dochtertje Heidi betrekken een huis in het bos in de staat Georgia. Vroeger was dit huis een “station”, een verbindingspunt in de vluchtroute van ontsnapte slaven. Al snel dienen de eerste geesten zich aan. Akelige horror.

Paris, Texas. Regie Wim Wenders. De roadmovie uit 1984 is weer opgefrist en naar aanleiding van het filmfestival van Cannes weer even in roulatie gebracht. Nog altijd prachtig en ontroerend. Met muziek van Ry Cooder.

Welcome to the punch. Regie Eran Creevy. Ex-crimineel Jacob Sternwood wordt gedwongen naar Londen terug te keren als zijn zoon bij een mislukte transactie gewond raakt. Inspecteur Lewinsky krijgt nu eindelijk de kans Jacob alsnog op te pakken. Maar beide mannen raken verstrikt in een veel groter complot. Gedegen thriller.

The act of killing. Regie Joshua Oppenheimer en Christine Cynn. Na de militaire coup van 1965 in Indonesië krijgen kleine criminelen opdracht vermeende communisten, Chinezen en intellectuelen op te ruimen. Ze nemen hun taak serieus en vermoorden in een jaar tijd ruim 1 miljoen mensen. In deze documentaire vertellen ze met trots hoe ze dat deden. Nog altijd zijn zij niet gestraft voor hun daden. Indrukwekkende documentaire.

Los amantes pasajeros. Regie Pedro Almodóvar. Na geladen films als La piel que habito, Volver en Hable con Ella, deze keer een komedie van Almodóvar. De vlucht 2549 naar Mexico Stad dreigt neer te storten door een technisch probleem. Terwijl de piloten proberen het vliegtuig te redden, doet het cabinepersoneel alles om de passagiers af te leiden en te vermaken. Soms melig maar af en toe briljant komisch. Met o.a. Antonio Baderas en Penelope Cruz.

L’ecume des jours. Regie Michel Gondry. Verfilming van een roman van Boris Vian uit 1947. Een surrealistisch liefdesverhaal met Audrey Tautou(Chloë) en Romain Duris(Colin) en o.a. Omar Sy. Zoals “het schuim der dagen” niet lang stand houdt, zo is de prille liefde van Chloë en Colin geen lang leven beschoren. Chloë krijgt een unieke ziekte en Colin doet alles om haar te behouden. Maar zijn vriendschappen en huishouden lijden daar zwaar onder. Alweer een fraaie film van de maker van Eternal sunshine of the spotless mind en de commercial Nespresso .. What else?





dinsdag 14 mei 2013

De premières van week 20

Vanaf 16 mei 2013 in de bioscopen te zien:



Leve boerenliefde. Regie Steven de Jong. Een plattelandskomedie over de onwaarschijnlijke liefde tussen en boer en de presentatrice van een datingprogramma. Onmiskenbaar geënt op Boer zoekt vrouw zwalkt deze film tussen grappig en lomp. Acceptabel acteerwerk van Tatum Dagelet(presentatrice Wenda) en Cas Jansen(boer Jelte). Bekende Nederlanders spelen zichzelf en de kijkcijfergeile programmamakers komen er niet best af. Vermakelijk voor een breed publiek.

Two mothers. Regie Anne Fontaine . Liefdevol gemaakte film gebaseerd op de novelle De Grootmoeders van Doris Lessing. Twee vriendinnen, elk moeder van een volwassen zoon, krijgen een liefdesrelatie met elkaars kind. Er wordt geen oordeel gegeven, maar de kijker wordt gevraagd na te denken of je ongestraft kunt gaan voor wat je hart begeert. Intrigerende film.

In another country. Regie Hong Sang-soo. Een raamvertelling. In een Zuid-Koreaanse badplaats schrijft een filmstudente een script. Ze kiest een Franse toeriste (Isabelle Huppert) als hoofdpersoon voor haar drieluik en laat haar kennismaken met de andere bewoners van de badplaats en het pension waar ze zit te schrijven. Zo ontstaat een vrolijke film over liefde, cultuurverschillen en misverstanden. Lichtvoetige film.

Wadjda. Regie Haifaa Al-Mansour. De eerste film van een Saudi-Arabische regisseuse . Wadjda is 10 jaar en ze wil maar één ding: Leren fietsen. Ze heeft al een fiets op het oog en is vastbesloten. Maar fietsen is verboden voor vrouwen en meisjes. Sterk verhaal, mooie film.

The great Gatsby 3D. Regie Baz Luhrmann. Spectaculaire en wervelende 3D film gebaseerd op het wereldberoemde boek van F. Scott Fitzgerald. Nick Carraway (Tobey McGuire) raakt in de raoring twenties in New York geobsedeerd door de mysterieuze miljonair en big spender Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio). De film geeft zijn observaties weer van de schaamteloze zelfverrijking, de betovering van het grote geld en de leegheid van het bestaan. Wij zien door zijn ogen de grote Jay Gatsby ten onder gaan aan zijn onmogelijke liefde. Maar dat alles in een prachtig plaatje van klatergoud.





dinsdag 7 mei 2013

De premières van week 19

Vanaf 9 mei 2013 in de bioscopen te zien:

Olympus has fallen. Regie Antoine Fuqua. Geheim agent Banning (Gerard Butler) heeft nog wat goed te maken en voelt zich geroepen om het leven van de president te redden wanneer terroristen het Witte Huis binnendringen. Banning lijkt over negen levens te beschikken en de vergelijking met Bruce Willis in de Die Hard serie is dan snel getrokken. Daarin zat behalve geweld gelukkig ook veel humor. Die ontbreekt in deze film helaas.

The big wedding. Regie Justin Zackham. Voor de bruiloft van hun geadopteerde zoon doen Don (Robert de Niro) en Elly (Diane Keaton) nog maar even of ze niet gescheiden zijn. Alejandro’s biologische moeder is namelijk streng katholiek en keurt scheiden af. Met een absolute sterrencast is deze film nog net grappig genoeg voor een leuke avond uit.

Paradies: Hoffnung. Regie Ulrich Seidl. Derde deel van het drieluik Paradies. Net als in de andere delen spaart Seidl zijn publiek niet, maar confronteert ze met de harde realiteit van een zoektocht naar geluk. Melanie, de dochter van Teresa uit deel 1, gaat naar een dieetkamp voor te zware pubermeisjes. Ze wordt daar voor het eerste verliefd op de kampdokter, die 40 jaar ouder is en niet op haar avances ingaat. Pijnlijk en sneu om te zien hoe Melanie’s paradijs in stukken uiteenvalt.

Becoming Traviata. Regie Philippe Beziat. Op het operafestival van Aix-en-Provence gaat Verdi’s La Traviata opgevoerd worden. Beziat volgt in deze documentaire het hele proces van repeteren, decor, kostuums, orkest, zang, dans en beleving van de rollen. Fascinerend om te zien hoe sopraan Natalie Dessay langzaam overgaat in Violetta, de heldin van deze opera. Een feest!

The grandmaster. Regie Wong Kar-Wai. Een lofzang op martial arts over het leven van Ip Man, de leermeester van Bruce Lee, en zijn tijdgenoten. We volgen telkens andere vechters, zoals Gong Er (Zhang Ziyi) de geheime liefde van Ip Man(Tony Leung Chiu-Wai). Het verhaallijn is volledig zoek, omdat teveel belangrijke scenes zijn geknipt. Maar de beelden zijn zó prachtig dat je twee uur lang vol bewondering zult kijken naar poëzie in beweging.

Quartet. Regie Dustin Hoffman. Op de sterfdag van Verdi geven de bewoners van een bejaardenhuis voor gewezen operazangers en orkestmuzikanten hun jaarlijkse benefietconcert. Dit jaar hopen ze veel geld binnen te halen met de komst van een nieuwe bewoonster, de diva Jean Horton(Maggie Smith). Jean en haar ex-man en zangpartner moeten over hun ego stappen om met Sissy(Pauline Collins) en Wilf(Billy Connolly) nog een keer het fameuze kwartet uit Rigoletto uit te voeren. Een heerlijke feelgood film vol humor, want “old age is not for sissies” dus kunt je er maar beter om lachen. Dit regiedebuut van Hoffman (ook 75 jaar inmiddels) is een absolute aanrader.





woensdag 1 mei 2013

De premières van week 18

Vanaf 2 mei 2013 in de bioscopen te zien:



Jurassic park 3D . Regie Steven Spielberg. Wie kent niet de klassieker naar het boek van Michael Crichton. Nu nog spectaculairder en angstaanjagender in 3D.

Evil dead. Regie Fede Alvarez. Variatie op de horror cultfilm uit 1981. Een groepje vrienden vindt in een vakantiehuis een boek vol spreuken met een band van mensenhuid. Ze gebruiken de spreuken en roepen daarmee geesten op. Als bijna iedereen door een geest is bezeten, moet de laatste voor redding zorgen. Voor de liefhebber is hier veel te genieten, voor alle anderen is het een walgelijke film.

In darkness. Regie Agnieszka Holland. Deze film heb ik vorig jaar al besproken. Rioolwerker Leopold Socha probeert tijdens WO II een centje bij te verdienen door joden te verbergen in het rioolstelsel van de stad Lvov. Hij trekt zich het lot van de onderduikers steeds meer aan en brengt daardoor zichzelf en zijn familie in gevaar. Een prachtig waargebeurd verhaal naar het boek “In the sewers of Lvov” van Robert Marshall. Socha is later in Israël gedecoreerd als oorlogsheld.

Scary movie 5. Regie Malcolm D. Lee. Nummer 5 alweer van deze doldwaze serie persiflages op het horrorgenre. Voor wie er nog geen genoeg van kan krijgen.

Pain and gain. Regie Michael Bay. Dwayne Johnson en Mark Wahlberg zijn twee spierbundels die vinden dat zij recht hebben op wat meer geld, luxe en vrouwen. Dus kidnappen ze een succesvol zakenman en maken hem zijn geld afhandig. Maar ja, daar kom je niet zomaar mee weg. Komedie die niet helemaal uit de verf komt.

Stand up guys. Regie Fisher Stevens. Als Val (Al Pacino) na 28 jaar brommen vrijkomt, haalt zijn oude makker Doc (Christopher Walken) hem op. Val heeft zijn maat nooit verraden, hij is een ‘stand up guy’. Pas na een wilde nacht met veel drank en vrouwen ontdekt Val, dat Doc opdracht heeft hem te vermoorden. Is Doc ook een stand up guy of legt hij zijn makker om? Goede acteurs, gammel verhaal.

Les chevaux de Dieu. Regie Nabil Ayouch. Naar het boek “Les etoiles de Sidi Moumen” van Mahi Binebine. Het leven in de sloppenwijken van Casablanca is hard. Hamid is een straatschoffie die zorgt voor zijn kleine broertje Yachine. Als hij wordt opgepakt en geïndoctrineerd door een militant salafistisch strijder, overtuigt hij ook zijn broertje en diens vriendje. Uiteindelijk zijn ze bereid zichzelf op te blazen bij een terroristische aanslag. Hard, realistisch en angstaanjagend.

Hannah Ahrendt. Regie Margarethe von Trotta. Filosofe/journaliste verslaat het Eichmann-proces in Israël voor het tijdschrift The New Yorker. Ze is Joods en is in haar jeugd uit Duitsland gevlucht. In haar verslag stelt ze, dat Eichmann geen antisemiet is. Haar overtuiging is, dat hij domweg opdrachten uitvoerde en zich niet bezig hield met redenen en gevolgen van deze opdrachten. Ze noemt dit de banaliteit van het kwaad. Ze ondervindt veel weerstand tegen haar idee maar zet door en overtuigt. Indringende film over een sterke vrouw en een bijzonder waargebeurd verhaal.