Savages. Regie Oliver Stone. Stone heeft indrukwekkende films gemaakt als Platoon en Wall street, allemaal met een ruime dosis maatschappijkritiek. Savages, naar het gelijknamige boek van Don Winslow, is een kritische actiethriller geworden over de drugskartels in Mexico en Amerika. De Amerikanen en de Mexicanen beschuldigen elkaar van barbaars gedrag en doen daarin inderdaad niet voor elkaar onder. Helaas wint sensatiezucht het in deze film van de kritische ondertoon.
Hope springs. Regie David Frankel. Twee echtelieden (Meryl Streep en Tommy Lee Jones) zijn in de jaren de kunst van het beminnen verloren. Maar hun relatietherapeut zet ze weer op het goede spoor. Goed geacteerd, humorvol en tegelijk aandoenlijk.
In darkness. Regie Agnieszka Holland. Boekverfilming van “In the sewers of Lvov“ van Robert Marshall uit 1990. Een Poolse rioolwerker in WO II smokkelt om zijn gezin nog wat te eten te geven. Als hij in de riolen een groep Joodse onderduikers vindt, raakt hij met ze begaan. Hij neemt steeds grotere risico’s om ze te helpen. Aangrijpend, hopelijk komt de vertaling van het boek alsnog uit.
Love is all you need . Regie Susanne Bier. Na een aantal psychologische films nu een zeer geslaagde komedie van Bier. Een pas gescheiden vrouw wordt op de bruiloft van haar dochter niet alleen met haar ex en zijn nieuwe liefde geconfronteerd, maar ontmoet daar ook de interessante en charmante vader van de bruidegom. De combinatie levert een hartverwarmende vrolijke film op.
L’amour des moules . Regie Willemiek Kluijfhout. Mosselen: Je bent er gek op of je griezelt ervan. Een documentaire over de populairste Zeeuwse/Vlaamse zeevrucht. Wetenschappers, kwekers, vissers, koks, consumenten en zelfs een gyneacoloog komen aan het woord over alles wat de mossel betreft. Een wondere wereld in geuren, kleuren en smaken.
Neighboring sounds. Regie Kleber Mendonca Filho.Sterk Braziliaans drama over de kloof tussen arm en rijk en het wantrouwen tussen de beide groepen. De middenklasse voelt zich veilig binnen de muren van hun wijk, maar daarbuiten zijn de minder bedeelden de baas.De filmlocaties en de muziek versterken de beklemmende sfeer.
Portable life. Regie Fleur Boonman. De 17-jarige Sea vindt een geheimzinnig medaillon en besluit de herkomst van het sieraad te achterhalen. Deze wereldreis brengt haar op plekken en bij mensen die ze lijkt te kennen uit een vorig leven. Intrigerend verhaal met o.a. Rutger Hauer.
Silent city. Regie Threes Anna. Boekverfilming van haar boek De Stille stad. In premiere gegaan tijdens NFF deze maand. Rosa gaat stagelopen bij een topkok in Tokio om alles te leren over visbereiding. De onbekende cultuur, arbeidsverhoudingen en taal brengen haar in een isolement. Ze gaat als animeermeisje werken en probeert zich wanhopig staande te houden. Boeiend psychologisch drama.
Being Flynn . Regie Paul Weitz. Boekverfilming van Een klotenacht in kutstad van Nick Flynn. Een rauwe film over ontspoorde familierelaties. Een zoon zoekt naar zijn vader. Beiden hebben schrijversambities, maar de vader is aan lager wal geraakt en uit het leven van zijn zoon verdwenen. Met veel moeite hervinden ze het contact met elkaar. Het resultaat is een realistisch, waargebeurd verhaal en een prima film. Met o.a. Robert de Niro en Julianne Moore .
Geen opmerkingen:
Een reactie posten