woensdag 25 april 2012

De premières van week 17

Vanaf 26 april 2012 in de bioscopen te zien:

De Piraten! Alle buitenbeentjes aan dek 3D. Regie Peter Lord en Jeff Newitt. Weer een heerlijke animatiefilm van de makers van Chicken run en Wallace en Gromit. Wie wordt “Piraat van het jaar”? Onze stoere piratenkapitein gaat de strijd aan met Cutlass Liz en Black Bellamy. Bovendien moet hij veel andere problemen overwinnen. Maar hij houdt goede moed en stort zich in het avontuur. Genieten voor alle leeftijden.

Mirror, mirror. Regie Tarsem Singh. Bijzonder creatieve versie van het bekende sprookje van Sneeuwwitje. Tarsem Singh( the fall, the cell, immortals) staat garant voor prachtige beelden. Vooral de wereld achter de toverspiegel is weer een lust voor het oog. Julia Roberts geniet zichtbaar van haar rol als boze stiefmoeder. Een sprookje voor volwassenen en kinderen. Vergeten hoe het echte sprookje afliep? Leen een sprookjesboek in de bibliotheek.

Plop wordt kabouterkoning. Regie Gertjan Booy. Kabouter Plop gaat naar het paleis om zijn koeken te laten proeven, maar daar denken ze dat hij de nieuwe koning is. Verwarring alom, maar het loopt natuurlijk goed af. De kinderen kunnen weer genieten.

The Avengers. Regie Joss Whedon. Een aantal superhelden uit de Marvel comics komen gezamenlijk in actie tegen een onbekend gevaar dat de aarde bedreigt. Ongetwijfeld een spectaculair succes in de bioscopen.

Footnote. Regie Joseph Cedar. In deze film kijken de kinderen niet tegen hun vader op, maar zijn de rollen omgedraaid. Eliezer en Uriel Shkolnik zijn professor en Talmoedspecialist, maar hun beider zonen zijn nòg beroemder en gewaardeerder wetenschappers. Tussen de vaders en de zonen ontstaat rivaliteit. Een film over eigenwaarde en jaloezie. Oscar-inzending voor beste buitenlandse film 2012.

La vie d’une autre. Regie Sylvie Testud. Marie (Juliette Binoche) wordt op een morgen wakker en is al haar herinneringen van de afgelopen 15 jaar. Ze denk pas verliefd te zijn geworden op een knappe man, maar blijkt nu al 12 jaar met hem getrouwd te zijn. Het huwelijk loopt op zijn einde. Ze besluit deze kans aan te grijpen om haar echtgenoot opnieuw voor zich te winnen. Romantisch drama.

The other side of sleep. Regie Rebecca Daly. Arlene woont in een klein Iers dorp in de bossen. Nadat zij op een nacht in het bos wakker is geworden naast een dode vrouw, doet ze s'nachts geen oog meer dicht van angst. Het dorp is in grote beroering. Wat is hier aan de hand? Akelig spannende thriller.

Shock head soulRegie Simon Pummell. Een bijzondere documentaire/speelfilm over het leven en werken van Daniel Paul Schreber, een gevierd jurist en rechter. In 1893 wordt hij geestesziek. Wij zien zijn ziekte niet alleen vanaf de buitenkant, maar horen en zien ook door zijn ogen hoe hij het ziekteproces beleeft.

Street dance 2 3D. Max Giwa en Dania Pasquini. Streetdancer Ash zoekt door heel Europa een nieuw crew bij elkaar om in een dance battle zijn rivalen te verslaan. Als hij de mooie Eva in het team opneemt is niet iedereen daar blij mee. Leuk dansvermaak.

I wish. Regie Hirokazu Kore-eda. De twee broertjes Koichi en Ruy wonen niet bij elkaar sinds hun ouders gescheiden zijn. Ze bellen elkaar vaak en dromen veel. Als ze horen, dat wensen uitkomen die uitgesproken worden wanneer twee shinkansen elkaar passeren, gaan ze naar die plek langs de spoorlijn en wensen hun familie weer bij elkaar. Een prachtige film over de belevingswereld van kinderen.





donderdag 19 april 2012

De premières van week 16

Vanaf 19 april 2012 in de bioscopen te zien:

Omar m’a tuer. Regie Roschdy Zem. Het waargebeurde verhaal inzake de moord op een rijke Franse weduwe. Haar Marokkaanse tuinman Omar wordt onmiddellijk aangewezen als de dader en veroordeeld. Maar bewijs en onderzoek deugen van geen kant. Uiteindelijk krijgt Omar na zeven jaar gratie en strijdt sindsdien voor heropening van de zaak om zijn onschuld te kunnen bewijzen. Genomineerd voor de Oscar beste buitenlandse film 2012.

Poulet aux prunes. Regie Marjane Satrapi en Vincent Paronnaud. Nasser-Ali Khan denkt op zijn sterfbed terug aan alle belangrijke gebeurtenissen in zijn leven. Van zijn eerste liefde tot zijn liefdeloze huwelijk. Van zijn dierbare viool tot zijn gebroken hart.Een sprookjesachtige film van de makers van Persepolis.

Alps. Regie Yorgos Lanthimos. Lanthimos schetst een bizar bedrijf in een absurde Griekse samenleving. De vier medewerkers van het bedrijf helpen klanten bij hun rouwverwerking door tijdelijk de rol van de dierbare overledene te spelen. Al snel lopen rollenspel en werkelijkheid door elkaar en verliest iedereen alle realiteit uit het oog. Absurde en verontrustende opvolger van Dogtooth.

Les Adieux à la Reine. Regie Benoit Jacquot. De laatste dagen van het ooit glorieuze rijk van Louis XVI en Marie Antoinette. Decadentie, macht en verraad gaan ten onder bij de bestorming van de Bastille. Sidonie, een dienstmeisje van Marie Antoinette, volgt alles van dichtbij.

The Deep Blue Sea. Regie Terence Davies. De regisseur brengt het deprimerende na-oorlogse Engeland prachtig tot leven in deze film over een tragische driehoeksverhouding. Hester (Rachel Weisz) vind geen passie bij haar echtgenoot en wordt verliefd op Freddie, een ex-piloot. Te laat ziet ze het verschil tussen seksuele aantrekkingskracht en echte liefde. Knap acteerwerk in een sfeervolle film.

Battleship. Regie Peter Berg. Deze verfilming van het spel Zeeslag gaat over oorlogschepen die de strijd aan gaan met buitenaardse wezens die zich onder water hebben verzameld. Het vele spektakel in deze rampenfilm zal ongetwijfeld een groot jong publiek aanspreken.

The cabin in the woods. Regie Drew Goddard. Wat is dit voor film? Een stereotype tienerhorrorfilm met 5 pubers in een huisje in Redneck country of een bloederige versie van The Truman Show met manipulators en onwetende acteurs? Kijk en oordeel zelf.

Kauwboy. Regie Boudewijn Koole. Een prachtige Nederlandse film over de tienjarige Jojo die zijn altijd afwezige moeder mist en die bang is voor zijn driftige vader. Als hij op een dag een jonge kauw vindt, neemt hij die stiekem in huis. De vriendschap met de kauw helpt hem moeilijkheden te overwinnen. Doet denken aan de film Kes van Ken Loach uit 1969.

We bought a Zoo. Regie Cameron Crowe. Het waargebeurde verhaal en de boekverfilming van Benjamin Mee’s boek Onze dierentuin. Binnenkort is ook de filmversie van het boek We bought a Zoo in de Westfriese Bibliotheken beschikbaar. Misschien is dit een clichématige film over verlies en rouw, een nieuwe uitdaging en hervonden geluk. Maar Matt Damon en Scarlett Johansson zijn innemende acteurs. Een fijne feelgoodmovie.







woensdag 11 april 2012

De premières van week 15

Vanaf 12 april 2012 in de bioscopen te zien:

Aita. Regie José Maria de Orbe. En eeuwenoud Baskisch landhuis is de hoofdrolspeler in een verstilde film van een vader (Aita in Baskisch) voor zijn zoon. Vele eeuwen geschiedenis zitten in elke plank en kier van dit huis. En alle middelen worden gebruikt om dit verleden tot leven te brengen. Sfeervol maar niet helemaal overtuigend.

Leven? Of theater? Regie Frans Weisz. Documentaire over het geschilderde levensverhaal van de jonge kunstenares Charlotte Salomon, die kort na de voltooiing daarvan werd gedeporteerd naar Auschwitz. Weisz combineert informatie over het levensverhaal en andere nagelaten documenten en werpt daarmee een nieuw licht op het leven van Salomon.

Martha Marcy May Marlene. Regie Sean Durkin. Martha duikt na twee jaar opeens weer op bij haar zus en zwager Lucy en Ted. Zij vangen haar op, maar Martha is bang en vertoont vreemd gedrag? Wat er in de afgelopen twee jaar met haar is gebeurd, blijkt uit flashbacks. Is haar angst misschien wel terecht? Dreigende film met o.a. John Hawkes (Winter’s bone).

The company men. Regie John Wells. Bobby Walker (Ben Affleck) heeft een prima baan bij een groot bedrijf, maar verliest vanwege de crisis opeens baan, inkomen, auto en status. En met hem veel van zijn collega’s. Nieuw werk vinden lukt niet, dus hij gaat zijn zwager helpen in de bouw. Met vallen en opstaan leert hij het vak. En zo leert hij ook anders tegen geld en geluk aan te kijken. Is de crisis toch nog ergens goed voor. Sympathieke film.

Headhunters. Regie Morten Tyldum. Roger Brown is headhunter, hij zoekt de passende kandidaat voor hoge functies bij grote bedrijven. Maar om zijn luxe leven te bekostigen steelt hij ook kunst. Hij heeft daarvoor een slimme methode. Als hij Clas Greve ontmoet vindt hij niet alleen een topkandidaat voor een nieuwe vacature, maar ook een gevaarlijke opponent op meerdere fronten. Bloedspannende boekverfilming van het al even spannende van Jo Nesbo.

Wuthering heights. Regie Andrea Arnold. De roman van Emily Brontë is al vele malen verfilmd, maar nog nooit werd de obsessieve liefde van Cathy en Heathcliff zó voelbaar gemaakt. Niet zweverig en niet spookachtig, maar mistig en koud en onontkoombaar als het landschap waarin het is gefilmd. Een geweldige herbeleving van het wereldberoemde boek.








donderdag 5 april 2012

De premières van week 14

Vanaf 5 april 2012 in de bioscopen te zien:

American Pie: Reunion. Regie Jon Hurwitz en Hayden Schlosberg. American Pie was in 1999 een heel aardige film. Daarna volgden een aantal sequels van matige kwaliteit. Dan is het echt een slecht idee om de oude cast na ruim 10 jaar nog eens een opvolger te laten beleven. Allemaal ouder en niet wijzer, laat staan beter acterend. Treurige vertoning.

Winx Club 3D. Het Magisch Koninkrijk Domino, een kleurige feeënwereld, wordt bedreigd door duistere machten. Bloom en haar geliefde Sky gaan met de Winx Club proberen het gevaar af te wenden. Een animatie sprookjesfilm voor kleine meisjes.

Dr. Seuss’ De Lorax en het verdwenen bos 3D. Boekverfilming van het wereldberoemde boek van Dr. Seuss over De Lorax, een sprookjesfiguur die het bos beschermt. Weer een leuke kinderfilm van de makers van Verschrikkelijke Ikke en Hop. Het boek komt binnenkort in de bibliotheken.

Titanic 3D. Regie James Cameron. 3D is een makkelijke reden om een kaskraker nog een beetje verder uit te melken. Ongetwijfeld gaan weer veel mensen kijken naar Kate Winslett en Leonardo DiCaprio op boeg van het superschip.

Snackbar. Regie Meral Uslu. Grillroom Noord is een snackbar in Rotterdam. De Turkse uitbater is Ali. Meral Uslu filmt er de vaste klanten en de hanggroep van Marokkaanse buurtjeugd. We zien het troosteloze bestaan van jeugd zonder ambitie en doorzettingsvermogen, met korte lontjes en weinig inzicht in hun mogelijkheden. Na deze film zou een tweede moeten volgen over de in de maatschappij geslaagde Marokkaanse jeugd.

Weekend. Regie Andrew Haigh. Russell pikt Glenn op in een gaybar voor een one night stand. Ondanks hun verschillen kunnen ze heel goed met elkaar praten en wat een vluchtige ontmoeting moest zijn, verandert in een diepe wederzijdse liefde van een weekend. Bijna documentair gefilmd en mooi geacteerd. Op het IFFR bekroond met de prijs van de jongerenjury.

Swchwrm. Regie Froukje Tan. Een negenjarige jongen (Dennis Reinsma) wil onder pseudoniem Swchwrm een boek schrijven dat oorlogen stopt en ziekte doet verdwijnen. Dat is nogal een opdracht, maar met zijn fantasie en verwondering moet het mogelijk zijn. Zijn moeder (Georgina Verbaan) wil een romantisch boek waar ze bij moet huilen en zijn opa (Hans Dagelet) zegt hem vooral zijn fantasie te gebruiken. Door de ogen van Swchwrm is de wereld vrolijk, dromerig en absurd. Wat heerlijk om twee uur lang door die ogen naar de wereld te kijken. Een sfeervolle boekverfilming van Mijn avonturen door V. Swchwrm van Toon Tellegen. Het boek komt binnenkort in de bibliotheken.

Take shelter. Regie Jeff Nichols. Curtis (Michael Shannon) heeft een goede baan, een lieve mooie vrouw en schattig kind. Hij heeft het goed gedaan in de wereld. Waarom wordt hij dan gestraft met de gruwelijkste apocalyptische dromen? Hij zoekt naar oorzaken maar vindt ze niet. Wordt hij langzaam gek of voorspellen zijn dromen echt het einde der tijden? Terwijl zijn paniek toeneemt stort zijn succesvol bestaan in elkaar, vooral doordat zijn gedrag steeds vreemder wordt. Geweldig geacteerd door Michael Shannon. Een verontrustende prachtige film die de westerse maatschappij indirect naar de eigen angsten laat kijken.