woensdag 25 januari 2012

De premières van week 4

Vanaf 26 januari in de bioscopen:

Black Out. Regie Arne Toonen. Misdaadkomedie, losjes gebaseerd op het boek Merg en been van Gerben Hellinga. Met zijn vorige film Dik Trom bewees Toonen, dat hij creatief en vernieuwend omgaat met oude thema’s en klassieke verhalen. Crimineel Jos Vreeswijk (Raymond Thiry) wordt pal voor zijn huwelijksdag wakker naast een lijk. Alles duidt erop dat hij de moordenaar is, maar zelf kan hij zich niets herinneren. Dan blijkt er om hem heen nog veel meer mis te zijn. Wordt hij door iemand in het pak genaaid? Katja en Birgit Schuurman, Kim van Kooten, Alex van Warmerdam. Veel bekende sterren in een geslaagde Nederlandse film.

A good old fashioned orgy. Regie Alex Gregory, Peter Huyck. En groep dertigers, bevriend sinds highschool, probeert een orgie te organiseren om het eind van de zomer te vieren. Smakeloze komedie.

My week with Marilyn. Regie Simon Curtis. Colin Clark beschrijft in zijn memoires The prince, the showgirl and me zijn affaire met Marilyn Monroe. Zijn boek beschrijft bovendien het conflict tussen regisseur Laurence Olivier(Kenneth Branagh) en opkomend actrice Monroe (Michelle Williams). Engelse toneeltraditie ontmoet Amerikaanse film nieuwe stijl. Dit verschil van inzicht over acteertechnieken, inleving en tekstbeleving is de kern van de film. Williams acteert overtuigend als altijd en is genomineerd voor een Oscar. Kenneth Branagh geeft haar goed partij en Eddie Redmayne als Colin Clark valt daarbij in het niet. Interessante film.

17 filles. Regie Delphine en Muriel Coulin. Het gaat economisch slecht in het Bretonse stadje Lorient. Puber Camille (Ginsberg) raakt zwanger en overtuigt haar vriendinnen ervan, dat een zwangerschap een omwenteling zal veroorzaken. We volgen de meiden tijdens hun zwangerschap, hun strijd met onbegip van ouders, leerkrachten en dorpsgenoten. De werkelijke beweegredenen en de gevolgen van deze actie worden niet duidelijk en de film is daardoor niet boeiend genoeg.

Les géants. Regie Bouli Lanners. De broertjes Zak en Seth hebben geen zin in de zomer. Ze hebben geen geld, dus geen eten en ze vervelen zich kapot. Maar ze ontmoeten streekgenoot Dany en beleven met hem een onvergetelijke vakantie. Prachtige landschappen in de Ardennen en een sympathieke film.







donderdag 19 januari 2012

De premières van week 3

Vanaf 19 januari in de bioscopen:

The girl with the dragon tattoo. Regie David Fincher. Ook Hollywood heeft nu een boekverfilming van Mannen die vrouwen haten van Stieg Larsson. Met Daniel Craig als Mikael Blomkvist en Rooney Mara als Lisbeth Salander zijn de hoofdrollen sterk ingevuld. Yorick van Wageningen speelt Bjurman, Lisbeths voogd. Spanning is gegarandeerd met David Fincher als regisseur. Hij heeft ook Panic room, Fight club, The game en Se7en op zijn naam staan.

The lady. Regie Luc Besson. Biografie over Aung San Suu Kyi, die op geweldloze wijze vecht voor de mensenrechten en democratie in Myanmar. Voor haar niet aflatende strijd heeft ze in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede gekregen. Integer portret van een bewonderenswaardige vrouw.

Beyond. Regie Pernilla August. Leena (Noomi Rapace)keert na lange tijd terug naar haar geboortedorp waar haar moeder op sterven ligt. Daar wordt ze weer geconfronteerd met haar jeugd vol alcoholisme en misbruik. Verfilming van het nog niet vertaalde boek van Susanna Alakoski, Svinalängorna. Het boek is ook voor theater bewerkt onder de titel The Pigsties.

Perfect sense. Regie David Mackenzie. Michael en Susan worden hartstochtelijk verliefd op het moment dat menselijk contact op aarde totaal verandert door een onbekende ziekte die menselijke emoties en zintuigen aantast. Kunnen zij aan deze dreiging ontkomen? Redelijk uitgewerkt drama.

The inbetweeners. Regie Ben Palmer. Na hun eindexamen gaan vier engelse vrienden eens lekker vakantie vieren op Kreta. De drank, de nightclubs en de lekkere meiden zijn ruim voorhanden, maar de jongens zijn nog een beetje groen. Melige puberhumor voor wie er van houdt.

Beats, rhymes and life. Regie Michael Rappaport.Documentaire over de legendarische hiphopformatie A tribe called quest. Zij gelden als de pioniers van de alternatieve rapmuziek.

Once upon a time in Anatolia. Regie Nuri Bilge Ceylan. Vier mannen in een auto zoeken de Anatolische heuvels af naar een lijk. De vermeende moordenaar was dronken en weet niet meer waar hij zijn slachtoffer heeft achtergelaten. Tijdens de zoektocht komen van alle mannen geheimen aan de orde, die telkens een ander licht werpen op de te onderzoeken moord. Een belevenis.

Süskind. Regie Rudolf van den Berg.Was hij een collaborateur of een held? In 1942 levert Walter Süskind gegevens van joodse families aan de duitsers, maar tegelijkertijd helpt hij honderden joodse kinderen te ontkomen aan de razzia’s. Zijn gevaarlijk spel moet hij uiteindelijk met zijn leven bekopen. Prachtige film van een aangrijpend stuk Nederlandse geschiedenis.






dinsdag 17 januari 2012

Golden Globes met mooie winnaars

Streep, Clooney en The Artist en Kuifje 3D: Ze lagen in de lijn der verwachtingen en hebben terecht gewonnen. Meer over de verdeling van de Globes kun je lezen in dit artikel in NRC filmnieuws.
Een onverwachte winnaar is Martin Scorsese. Hij kreeg een Golden Globe voor beste regie van HUGO 3D. Deze film gaat in Nederland op 9 februari in première. Het is de verfilming van een uniek jeugdboek: De uitvinding van Hugo Cabret van Brian Selznick. Niet alleen is het een mooi avonturenverhaal, maar het boek is ook heel bijzonder qua uitvoering. Zeker de helft van de pagina's is gevuld met potloodtekeningen die onderdeel uitmaken van het verhaal over klokken, illusionisten en filmpioniers. Hugo's vader, een begaafd klokkenmaker, sleutelt aan een meganische robot, die hij gevonden heeft in de kelder van een museum. Als Hugo's vader sterft is de meganische robot zijn enig gezelschap en hij probeert hem te repareren. Maar hij mist de sleutel om de robot te activeren. Intussen steelt hij zijn kostje bij elkaar op het station waar hij stiekum de klokken draaiende houdt. Een knorrige verkoper van opwindspeelgoed (Sir Ben Kingsley) dwingt hem voor hem te werken. Hugo's ontmoeting met een eigenzinnig meisje brengt hem in een wervelend avontuur.





woensdag 11 januari 2012

De premiere's van week 2

Vanaf 12 januari te zien in de bioscopen:

I am not a f**king princess. Regie Eva Ionesco. Autobiografisch waagstuk van Ionesco. Haar moeder Irina Ionesco is een succesvol fotografe, die haar dochter als kleuter in erotische poses fotografeert en daarmee furore maakt in het Parijs van de jaren zeventig. Isabelle Huppert speelt moeder Hannah en Annamaria Vartolomei is dochter Violetta. Ondanks de prachtige mise-en-scene blijft de film een aanklacht over een traumatische kindertijd, zonder in te gaan op achtergronden.

900 dagen. Regie Jessica Gorter. 900 Dagen duurde de belegering van Leningrad door de Duitse troepen. Een miljoen Russen stierven van kou en honger in de stad. De overlevenden mochten niet praten over hun ervaringen, want dat zou de mythe van de “trotse Russische overwinnaars” schaden. Deze documentaire toont aan, dat er nog weinig is veranderd in Rusland.

El sicario: Room 164. Regie Gianfranco Rosi. Deze documentaire toont een volledig gesluierde man, die vertelt hoe hij twintig jaar heeft gewerkt als huurmoordenaar voor een Mexicaanse drugsbaron. Zijn verslag is onvoorstelbaar en schokkend nuchter. Niet voor iedereen geschikt.

The darkest hour 3D. Regie Chris Gorak. Buitenaardse wezens leggen het elektrisch netwerk wereldwijd plat en willen de mensheid uitroeien. Amerikaans-Russische coproductie, spelend in Moskou, waar twee Amerikaanse nerds met een paar mooie Russinnen proberen de mensheid te redden. B-film materiaal.

Doodslag. Regie Pieter Kuijpers. Hoofdthema’s van deze film: geweld tegen ambulance personeel, mag je eigen rechter spelen, waar ligt de grens tussen zelfverdediging en een geweldsmisdrijf, wat is de invloed van de media hierop? Een opnieuw prima acterende Theo Maassen als ambulancebroeder Max. Pieter Kuijpers heeft eerder Van God los en TBS gemaakt.
Een sterke film over actuele items, voldoende stof voor discussie.

The iron lady. Regie Phyllida Lloyd. Margaret Thatcher boog tijdens haar regeringsperiode nooit voor protestacties, chantage, geweld en stakingen. Daardoor heeft ze veel bereikt en zag ze zelfs kans door haar onverzettelijke houding en overwinning in de Falklandcrisis om de Britten weer een gevoel van Nationalisme te geven. Maar is ze werkelijk zo hard als staal? In de openbare bibliotheken is nog een enkel boek over haar aan te vragen. Meryl Streep acteert briljant en zet haar neer als een ambitieus politica, maar ook als een kwetsbare en eenzame oude dame. Sublieme prestatie, Oscarwaardig.






zondag 8 januari 2012

Sonny Boy aangekocht voor Amerikaanse bioscopen

Distributeur Olive Films, die ook de buitenlandse distributie van Nothing Personal heeft verzorgd, heeft Sonny Boy aangekocht voor de Amerikaanse markt. Wanneer en waar de film gaat draaien hangt af van de publiciteit en resultaten bij de Oscar-nominaties. Meer informatie in het artikel op NU.nl.





vrijdag 6 januari 2012

De premieres van week 1 - 2012

Vanaf 5 januari in de bioscopen te zien:

J.Edgar. Regie Clint Eastwood. Als regisseur levert Eastwood elk jaar een prima film af. Deze keer duikt hij in het leven van J. Edgar Hoover (DiCaprio), die als hoofd van de FBI politieke leiders en links georiënteerde organisaties bijna 50 jaar in zijn greep hield. Hij waakte haast obsessief over de binnenlandse veiligheid en wist via de media de publieke opinie te bespelen. Maar zelf had hij ook wat te verbergen. Intrigerend beeld van de beginjaren van de FBI en zijn leider.

Trespass. Regie Joel Schumacher. Topacteurs en de regisseur van o.a. Phone Booth en John Grisham's The Client zijn nog geen garantie voor een topthriller. Natuurlijk is er genoeg spanning bij deze brute woningoverval, maar er zijn ook zoveel absurde en slappe scenes dat het geheel niet overtuigt. Jammer.

The forgiveness of blood. Regie Joshua Marston. In Albanië komt bloedwraak nog voor. De vader van een modern gezin doodt bij een ruzie een man en bloedwraak schrijft voor dat de familie van de dode nu wraak mag nemen door zijn oudste zoon te doden. De dreiging drijft het gezin tot wanhoop en ontwrichting. Marston (Maria full of grace) oordeelt niet, maar geeft een indringend beeld op de achtergronden en gevolgen van deze wrede traditie.

Polisse. Regie Maïwenn. Een redelijk realistisch inkijkje in het dagelijks werk van de afdeling kinder-, jeugd- en zedenpolitie van Parijs. Altijd onderbezet, altijd vechtend tegen de bierkaai en daarom bij elkaar steun zoekend, doen ze hun werk. Winnaar van de juryprijs in Cannes en een onderhoudende film.

Tyrannosaur. Regie Paddy Considine. Een bullebak met een kort lontje (Peter Mullan) heeft zijn agressie regelmatig niet onder controle. Als hij moet vluchten na de zoveelste geweldsuitbarsting vangt Hannah hem op. Zij is een gelovige vrouw met een groot geheim en misschien kunnen deze twee mensen elkaar helpen. Peter Mullan acteert geweldig goed. Binnenkort is hij weer te zien in War Horse. In Tyrannosaur, het regiedebuut van Considine, wordt de kijker gevraagd niet te oordelen voordat hij het hele verhaal van iemand weet. Is slecht enkel slecht, is goed alleen maar goed? Deze glansrijke winnaar van Sundance Festival 2011 is een aangrijpende film.