donderdag 20 december 2012

De premières van week 51



Vanaf 20 december 2012 in de bioscopen te zien:

Hotel Transylvania 3D: Hotel vol monsters. Regie Genndy Tartakovsky. Dracula runt een vijfsterrenhotel, waar hij een keur aan monsters heeft uitgenodigd voor de verjaardag van zijn dochter Mavis. Dan komt een mens de rust verstoren. Vermakelijke animatie van het brein achter Dexter’s laboratory . Mis ook de aftiteling niet.

Du vent dans mes mollets. Regie Carine Tardieu. De negenjarige Rachel wordt met teveel liefde en zorg omringd. Omdat ze nog in haar bed plast, moet ze naar een psycholoog. Misschien is er wel iets mis met haar. Als ze bevriend raakt met de vrijgevochten Valérie worden de rollen omgedraaid. Opeens kijken de kinderen met zorg naar de escapades en onzekerheden van de volwassenen. Verfilming van de gelijknamige roman en strip van Raphaële Moussafir.

Het bombardement. Regie Ate de Jong. Deze eerste film over het bombardement op Rotterdam heeft al veel pers gehad. Bakkersknecht Vincent (Jan Smit) wordt verliefd op Eva, een meisje uit het rijke milieu. Maar Eva gaat trouwen met een man van haar eigen stand. Tenzij er iets tussenkomt. Het bombardement brengt de geliefden bij elkaar. Wat kan die Jan toch goed zingen.

De baby. Regie Deborah van Dam. Documentaire over de Joodse peuter Anneke, die in 1942 door een koerierster werd verstopt bij een pleeggezin. Haar ouders overleven het kamp niet en Anneke blijft bij het pleeggezin. Tot ze opeens door een oom en tante wordt meegenomen naar Amerika. Ze moet het verleden vergeten. Maar haar “onderduikbroer” en de koerierster zoeken na een halve eeuw weer contact en haar verleden wordt blootgelegd. Zijn de koerierster en Anneke’s pleegouders wel de oorlogshelden waar ze ze voor hield? Een heel andere kijk op het leven van ondergedoken kinderen.

Jack Reacher. Regie Christopher McQuarrie. Jack Reacher (Tom Cruise) is de rustige maar doortastende hoofdpersoon in de thrillers van Lee Child. Hij reist zonder bagage, laat geen sporen na en bindt zich niet. Maar als hij onrecht tegenkomt, rust hij niet voordat de daders zijn gestraft en het recht zegeviert. James Barr krijgt een vijfvoudige moord in zijn schoenen geschoven. Hij weet dat alleen Jack Reacher zijn onschuld kan en wil bewijzen. Verfilming van Lee Child’s Voltreffer. Tom Cruise is verkeerd gecast, maar verder een spannende film.

Playing for keeps. Regie Gabriele Muccino. Topvoetballer George Dryer sluit zijn carriere af en wil het contact met zijn zoontje herstellen. Zijn ex raadt hem aan, coach te worden van het voetbalteam van Lewis. Alle voetbalmoeders vallen voor de knappe coach. Maar krijgt hij ook nog een tweede kans bij zijn ex?

Renoir. Regie Gilles Bourdos. Op latere leeftijd is kunstschilder Pierre-Auguste Renoir ziek en ongeïnspireerd op zoek naar het juiste licht voor zijn schilderijen. Een jong meisje wordt zijn muze, hij maakt weer prachtige werken. Maar ze wordt ook de geliefde van zijn zoon. Dit leidt tot spanningen. Beeldschoon camerawerk.

So undercover. Regie Tom Vaughan. Molly Morris(Miley Cyrus) moet voor een missie undercover als verlegen studente op de universiteit om een getuige te beschermen. Een lastige klus voor deze keiharde privédetective. Komisch maar niet spannend.

West side story. Regie Jerome Robbins en Robert Wise. Deze klassieker uit het archief van EYE is prachtig gedigitaliseerd. Nu kunnen we weer op groot scherm genieten van muziek, zang en dans en de prille liefde tussen Tony en Maria. Zonder twijfel nog veel mooier dan in onze herinnering. Een parel voor vele generaties.

Searching for Sugar Man. Regie Malik Bendjelloul . Rodriquez , een singer-songwriter uit de jaren zeventig, is een megaster in Zuid-Afrika. Maar in Amerika verkopen zijn platen slecht en hij raakt volledig in de vergetelheid. Deze documentaire ontrafelt de geheimen rond Rodriquez. Zijn muziek is nog altijd prachtig en zijn teksten opvallend actueel. Waardevolle kennismaking.

Life op Pi 3D. Regie Ang Lee. De gelijknamige roman van Yann Martel kreeg in 2002 de Booker Prize en werd onverfilmbaar geacht. Pi(cine) Patel overleeft een schipbreuk en verblijf van ruim een half jaar in een sloep op zee samen met de bengaalse tijger Richard Parker. Daarvoor moet hij alles wat hij in zijn jeugd heeft geleerd aanwenden. Prachtig boek, prachtige film.







donderdag 13 december 2012

De premières van week 50

Vanaf 13 december 2012 in de bioscopen te zien:

Caesar must die. Regie Paolo en Vittorio Taviani. Zware criminelen in de Italiaanse Rebibbia-gevangenis studeren als bezigheidstherapie regelmatig een toneelstuk in. Op verzoek van de broers Taviani nemen ze Shakespeare’s Julius Caesar onder handen. De film van repetities, opvoering en het dagelijks bestaand in de gevangenis geven een bijzondere kijk op de soms heilzame werking van cultuur.

Regilaul, songs from the Ancient sea. Regie Ulrike Koch. De maakster van de zoutmannen van Tibet heeft een inspirerende film gemaakt over een bijna verloren zangtraditie in Estland. Deze bijzondere zangstijl heeft een eeuwenoude oorsprong die doet denken aan de Bulgaarse, maar ook de Laplandse volkszang. De hypnotiserende monotone stijl wordt inmiddels door jong en oud en op klassieke en poppodia weer uitgevoerd. Een bijzondere belevenis.

De groeten van Mike. Regie Maria Peters. Mike mag naar huis uit het ziekenhuis, maar zijn alcoholistische moeder komt hem niet ophalen. Misschien moet hij maar naar een pleeggezin zegt jeugdzorg. Maar Mike heeft daar geen zin in en probeert dat op allerlei manieren te voorkomen. Een vrolijke kerstfilm met een verdrietige ondertoon.

Elliot loves. Regie Terracino. De 10-jarige Elliot ziet hoe zijn jonge moeder de ene vriend na de andere heeft op zoek naar liefde en warmte. Als hij ouder is maakt hij dezelfde zoektocht door. Wat is liefde en wat is geluk? En hoe leer je van jezelf te houden. Een humoristische film met inhoud.

Seven psychopaths. Regie Martin Mcdonagh. Bizar verhaal over een groep criminelen die geld verdienen door hondjes te stelen. Het gaat mis als ze de Shih tzu van een gangster stelen. Snelle en onderhoudende chaos van de maker van In Bruges met een absolute sterrencast.

K3 Bengeltjes. Regie Bart van Leemputten. Deze film wordt zeker weer een groot succes bij alle kleine K3-fans. De K3-meisjes krijgen hun vervelende nichtjes op bezoek. Door een vergissing verandert K3 in engeltjes. En engeltjes moeten braaf zijn. Zo niet dan volgt straf. Kunnen ze de betovering terugdraaien? Weer een Studio 100 pulpfilm.

Wreck-it-Ralph. Regie Rich Moore. Ralph is een slechterik in de Arcade-gamewereld. Maar hij heeft er geen zin meer in om alles stuk te maken. Een komische Disney-animatie voor de Game-liefhebbers.

Deadfall. Regie Stefan Ruzowitzky. Een broer en zus, Addison en Liza, overvallen een casino, maar raken daarna in de problemen. Als ze op hun vlucht een agent neerschieten, wordt de jacht op ze geopend.

The words. Regie Brian Klugman en Lee Sternthal. Een matig getalenteerd schrijver op de top van zijn populariteit, wordt geconfronteerd met de gevolgen van zijn handelen. Voor zijn boek heeft hij het manuscript van een ander gebruikt.

Ernest en Célestine. Regie Benjamin Renner. Een liefdevol gemaakte animatiefilm over twee tegenpolen, Ernest een hongerige beer en Célestine de slimme muis. Net voordat Célestine in de keel van Ernest verdwijnt, weet ze zijn aandacht te krijgen. Vanaf dat moment verandert het sombere leven van de beer. Wij kennen Ernest en Célestine als Brammert en Tissie, de hoofdpersonen in de prachtige prentenboeken van Gabrielle Vincent.

The Hobbit: An unexpected journey. Regie Peter Jackson. Na 9 jaar start een nieuwe trilogie naar de boeken van Tolkien. Dit keer is Bilbo Balings (Martin Freeman)de hoofdpersoon. 60 jaar voor zijn neefje Frodo maakt ook hij met een groep dwergen een avontuurlijke reis door Midden-Aarde. We zien de bekende locaties en karakters uit de vorige trilogie weer terug. Een mooi gemaakte 3D-film die doet verlangen naar de volgende twee delen.

The broken circle breakdown. Regie Felix van Groeningen. Opnieuw een film die je grijpt. Na De helaasheid der dingen, boekverfilming van de roman van Dimitri Verhulst, maakt van Groeningen opnieuw een intense film. Deze keer is het thema de ondeelbaarheid van een te groot verdriet. Elise en Didier vallen als een blok voor elkaar en hun liefde groeit met de komst van dochter Maybelle. Als Maybelle als kleuter ziek wordt en sterft, trekt dat de twee gelieven wreed uiteen. Een prachtige film met muziek en tattoo’s, geluk en verdriet. Heftig leven dus. Opnieuw een prachtige Vlaamse film.





woensdag 5 december 2012

De premières van week 49

Vanaf 6 december 2012 in de bioscopen te zien:

Sol LeWitt. Regie Chris Teerink. Documentaire over de Amerikaanse grondlegger van de conceptuele kunst met Hollandse roots. Zijn werk is volledig abstract en soms duizelingwekkend.

Notre paradis. Regie Gaèl Morel. Twee mannelijke hoeren, een dertiger en een puber, vermoorden hun klanten schijnbaar zonder schuldgevoel. Waarom? Geen idee.

Comme un homme. Regie Safy Nebbou. Gebaseerd op het boek L’âge bête van Boileau Narcejac uit 1978. Boileau Narcejac , een schrijversduo, hebben o.a. Vertigo op hun naam staan. Twee scholieren willen hun juf een lesje leren en ontvoeren haar. Maar Greg, de aanstichter, raakt in coma en Louis de meeloper zit opeens met de ontvoerde juf opgescheept. De gestoorde relatie met zijn vader, directeur van de school, maakt van deze thriller een familiedrama.

Niko 2 3D. Niko het vrolijke rendier beleeft opnieuw een avontuur in 3D. Hij krijgt een stiefbroertje, Jonni, en een stiefvader waar hij erg aan moet wennen. Als Jonni opeens verdwijnt volgt een spannende zoektocht. Leuke kerstfilm voor de kleintjes.

Pudding T. Regie Michael Hegner. Vrolijke animatiefilm naar het geliefde boek Pudding Tarzan van Ole Lund Kirkegaard. De onhandige en verlegen Ivan Olsen wordt vaak gepest. Als hij een toverdrankje drinkt kan hij opeens alles. Dus ook wraak nemen op de pestkoppen. Maar is dat wel de oplossing? Genoten van Orla de kikkerslikker? Dan mag je deze zeker niet missen.

Koning van Katoren. Regie Ben Sombogaart. Jan Terlouw’s bekendste boek wordt nog steeds veel gelezen. Nu verfilmd met Mingus Dagelet als Stach, die 5 opdrachten moet uitvoeren voordat hij koning van Katoren kan worden. Mijn advies: Lees eerst het boek.

Alex Cross. Regie Rob Cohen. Tyler Perry is Alex Cross, de forensisch psycholoog en rechercheur uit de boeken van James Patterson. Hij zoekt een moordenaar die gefascineerd is door pijn. Een gevaarlijke tegenstander. Als ook zijn vrouw bedreigd wordt, gaat Cross volledig door het lint. Ook hier mijn advies: Lees eerst het boek. En bij voorkeur de hele serie, want er zullen wel sequels volgen.

Anna Karenina. Regie Joe Wright. Prachtige verfilming van Tolstoj’s wereldberoemde roman. Keira Knightley, ook al te zien in Pride & Prejudice en Atonement van dezelfde regisseur, speelt Anna Karenina als een mens van vlees en bloed met naast de romantische ook een donkere kant. Een sterk noodlotsdrama waarin het leven van een dame van stand ten gronde wordt gericht door lust en liefde. Een feest voor het oog.







woensdag 28 november 2012

De premières van week 48



Vanaf 29 november 2012 in de bioscopen te zien:

Rise of the Guardians. Regie Peter Ramsey. De Amerikaanse auteur en illustrator schreef in 2011 de 5-delige boekenserie The guardians of childhood, over de imaginaire beschermers en bedreigers van kinderen. De tandenfee, de kerstman, Klaas Vaak en de paashaas kunnen niet meer op tegen de boosaardige boeman, die slapende kinderen bedreigt. Ze roepen de hulp in van een kind, Jack Frost. Deze Jack Frost is de puber-variant van onze koning winter en hij beschikt over de extra gave om de boeman te verslaan. Een prachtige uitgewerkte 3D-animatiefilm van Dreamworks.

Populaire. Regie Régis Roinsard. Het is 1958 en de jonge Rose wil geen brave huisvrouw worden, maar haar eigen geld verdienen. Ze is een beroerd secretaresse, maar snel typen kan ze wèl. De knappe manager daagt haar uit mee te doen aan typewedstrijden in ruil voor een baan. Een vrolijke Franse komedie.

Trouble with the curve. Regie Robert Lorenz. Gus Lobel (Clint Eastwood) wil niet toegeven dat zijn ogen achteruit gaan. Hij blijft honkbaltalenten scouten. Hij neem zijn dochter Mickey (Amy Adams) mee op een scoutingtrip naar Atlanta, waar ze verliefd wordt op een talentvolle honkballer (Justin Timberlake). Intussen wordt de vader-dochter band hersteld. Een echt Amerikaans feelgood verhaal.

Looper. Regie Rian Johnson. Loopers zijn moordenaars die in opdracht mensen uit de toekomst ombrengen. Wat? In de toekomst is tijdreizen mogelijk en Joe (Joseph Gordon-Levitt), een succesvolle looper, doodt voor veel geld teruggeteleporteerde mensen. Maar als hij zijn toekomstige zelf (Bruce Willis) moet doden gaat het mis. Spannend en snel, maar erg ongeloofwaardig.

Cave of forgotten dreams 3D. Regie Werner Herzog. 32.000 jaar geleden maakten kunstenaars uit de oude steentijd grotschilderingen van het leven om hen heen. De schilderingen in Chauvet in Frankrijk zijn pas in 1994 ontdekt. Werner Herzog heeft hierover, na Encounters at the end of the World, opnieuw een indrukwekkende en prachtige documentaire gemaakt. Een must-see.

Le magasin des suicides. Regie Patrice Leconte. Een prachtige ambachtelijk ingekleurde animatiefilm. In een sombere stad en een droevige tijd is zelfmoord de enige uitweg en de winkel met zelfmoordattributen het lichtende centrum. Het gezin Tuvache runt de winkel met gepaste somberheid. Dan wordt Alan geboren en de jongste spruit blijkt een optimistische lachebek. Zijn aanstekelijke lach zet de stad op z’n kop. Naar de gelijknamige roman van Jean Teulé.

Cloud Atlas. Regie Tom Tykwer, Andy en Lana Wachowski. Een sterrencast in de verfilming van de roman Wolkenatlas van David Mitchell . Over een periode van 500 jaar kruisen de hoofdpersonen elkaars levenspad. Zijn ze dezelfde of reïncarnaties? In zes korte verhalen wordt duidelijk gemaakt hoe de levens van mensen met elkaar verbonden zijn en elke daad gevolgen heeft voor het leven van een ander. Intrigerende film.





woensdag 21 november 2012

De premières van week 47



Vanaf 22 november 2012 in de bioscopen te zien:

Alles is familie. Regie Joram Lürsen. De opvolger van Alles is liefde, de komedie die in de Sinterklaastijd van 2007 een kassucces was. Het verhaal staat los van de voorganger, maar veel van de acteurs hebben opnieuw een rol gekregen. Familieproblemen, onvervulde kinderwensen en relatiestress. Humor, Nederlandse stijl. Voor een breed publiek.

Italy: Love it or leave it. Regie Gustav Hofer en Luca Ragazzi. De regisseurs zijn ook de acteurs in deze documentaire roadmovie over hun haar-liefde verhouding met Italië. In een Fiat 500 rijden ze door Italië en bespreken alle redenen om in dit prachtige land te blijven tegenover alle redenen om dit afschuwelijke land te verlaten. Italië in close-up.

Die kinder vom Napf. Regie Alice Schmid . Deze documentaire toont het leven van 50 boerenkinderen in de Zwitserse Alpen. 4 seizoenen worden de kinderen gevolgd, maar we zien vooral de schitterende omgeving waarin ze opgroeien. Het thema van de film, verstedelijking en ontvolking van het platteland, komt bijna niet aan de orde. Hierdoor ontbeert deze film een kern. Jammer.

Beyond the hills. Regie Cristian Mungiu. Twee Roemeense vriendinnen/geliefden, Alina en Voichita, verliezen elkaar jaren uit het oog als Alina naar Duitsland verhuist. Wanneer ze na jaren terugkeert om Voichita op te halen, blijkt die ingetreden in een streng klooster. Alina’s komst ontregelt het kloosterleven grondig en dit heeft ernstige gevolgen. Gebaseerd op de boeken van Tatiana Niculecu Bran en een ware gebeurtenis in een Moldavisch klooster in 2005. Mungiu is de maker van 4 maanden, 3 weken en 2 dagen.

The bay. Regie Barry Levinson. Verslaggeefster Donna Thompson kan als een van de weinigen de eco-ramp navertellen die plaatsvond op 4 juli 2009 bij Chesapeake Bay in Amerika. Een horror-thriller in de stijl van Blair witch project. Helaas wordt er zoveel geswitched tussen opnamen met mobieltjes, webcams, bewakings- en nieuwscamera’s, dat je al snel de draad kwijt bent. Van Levinson, maker van Paranormal Activity, mag je toch beter verwachten.

Droom en daad. Regie Annette Apon. Biografie-documentaire over de dichteres Henriette Roland Holst(1869-1952). Een idealistische jonge vrouw uit een welgesteld milieu sluit zich aan bij de socialistische arbeidersbeweging. Maar na een reis door de Sovjet Unie, is ze een illusie armer en voelt zich een ontheemde in haar eigen land. Alleen in de grootste bibliotheken is nog een bundel van Henriette Roland Holst te vinden.





woensdag 14 november 2012

De premières van week 46

Vanaf 15 november 2012 in de bioscopen te zien:

Wrong Time Wrong Place. Regie John Appel . Het International Documentary Festival Amsterdam IDFA, van 14 t/m 25 november te bezoeken in Amsterdam, opent met deze documentaire over de bomaanslagen en het bloedbad vorig jaar op het eiland Utoya in Noorwegen, waarbij 77 mensen stierven door de hand van Anders Breivik. John Appel is gefascineerd door toeval en het noodlot. Wat maakt dat mensen wel of niet op die plek zijn waar iets vreselijks gebeurt? Hoe gaan mensen om met het noodlot of juist de onverwachte wending die ze liet ontsnappen aan de dood. Vanaf 15 november ook te zien in de bioscopen. Klik hier voor meer informatie over IDFA en het programma.

Twilight Saga Breaking Dawn 2. Regie Bill Condon. De liefhebbers van de boeken van Stephenie Meyer zullen tevreden zijn met dit laatste deel in de filmserie. Het slot van de film houdt zich aan het boek en er is weer veel romantiek en vooral aan het eind ook veel spektakel.

Lawless. Regie John Hillcoat . Boekverfilming van “The wettest country in the World” van Matt Bondurant . Nick Cave schreef het scenario en leverde de indringende muziek bij deze film over de drie gebroeders Bondurant, familie van de auteur. De heren runden in de tijd van de Amerikaanse drooglegging een lucratieve handel in illegale drank. Als de lokale sheriff niet mag meedelen in de winst grijpt hij alles aan om de wet te handhaven. Lange goed gemaakte film met een rommelig plot.

Het meisje en de dood. Regie Jos Stelling. In deze, met een gouden kalf bekroonde, film kijkt arts Nicolai Borodinski 50 jaar terug in de tijd. Hij beleeft opnieuw zijn jeugdliefde voor Elise, de courtisane van een rijke franse graaf. Helaas is de liefde gedoemd te mislukken. Een poëtisch verhaal.

Sinister . Regie Scott Derickson. Misdaadschrijver Ellison Oswald (Ethan Hawke) vindt in zijn nieuwe huis filmpjes van de vorige familie die er woonde. Hij ziet daarop een aantal gruwelijke moorden. In plaats van te vluchten voor het naderend gevaar, ziet Ellison in de filmpjes prachtig materiaal voor een nieuw boek. Een sterke horrorthriller.

Amour. Regie Michael Haneke. Een prachtige film, vol liefde en respect gemaakt, over het lichamelijk een geestelijk verval van een oude vrouw. Haar bejaarde echtgenoot zorgt voor haar zo goed als hij kan. Hun liefde voor muziek en voor elkaar is hun houvast. Maar het verval is niet te keren. Prachtige en ontroerende winnaar van de gouden palm 2012 in Cannes. Van de regisseur van Das Weisse Band.







maandag 12 november 2012

Les Miserables 10 jan. 2013 in de bioscoop



Het wereldberoemde boek Les Miserables van Victor Hugo uit 1862 is de inspiratiebron geweest voor de gelijknamige, uiterst succesvolle musical met muziek van Boubil en Schonberg. Deze musical loopt als sinds 1980 wereldwijd in de grootste theaters.

Maar ook in de bioscopen kunnen we vanaf 10 januari 2013 genieten van het prachtige verhaal en de songs. Tom Hooper, regisseur van The King's speech heeft het aangedurfd een gezongen film te maken met grote sterren in de hoofdrollen. Zo speelt Russell Crowe de rol van Javert en Hugh Jackman is Jean Valjean. Anne Hathaway neemt de rol van Fantine voor haar rekening. Dit belooft een grootse film te worden. Geniet alvast van de trailer.









vrijdag 9 november 2012

De premières van week 45

Vanaf 8 november 2012 in de bioscopen te zien:

Sister. Regie Ursula Meier. De twaalfjarige Simon besteelt wintersporttoeristen en via een heler verkoopt hij de buit. Met het geld onderhoudt hij zichzelf en zijn onverantwoordelijke oudere zus Louise. Ouders zijn er niet, waarmee het oudere kind verzorgd wordt door het jongere. Als Simon de zaken wat groter wil gaan aanpakken gaat het mis. Ook de strak georganiseerde Zwitserse samenleving kent een onderlaag. Intrigerende film.

Atmen. Regie Karl Markovics. Niemand wil jeugddelinquent Roman een stageplaats geven als hij halverwege zijn straf buiten de gevangenis mag gaan werken. Uiteindelijk mag hij voor het mortuarium lijken ophalen en afleveren. Een troosteloos baantje voor de introverte tiener. In de gevangenis sluit hij zich af en voelt zich alleen goed op de bodem van het zwembad. Hij heeft niemand om zich aan te spiegelen, geen familie of vrienden. Toch zoekt hij schoorvoetend contact met mensen van buiten. Als hij een vrouw ontmoet die zijn zus lijkt te zijn, gloort er een sprankje hoop in zijn leven. Sterk regiedebuut en geweldig acteerwerk.

House at the end of the street. Regie Mark Tonderai . Elissa en haar moeder verhuizen naar een mooi huis bij het bos. Ze wordt verliefd op buurjongen Ryan. Zijn ouders zijn jaren geleden door zijn zus vermoord. Al snel blijkt dat zuslief nog in de buurt is en snode plannen heeft. Matige film vol clichés.

Milo. Regie Berend en Roel Boorsma. Milo wordt door zijn ouders angstvallig weg gehouden van de buitenwereld. De reden: Milo heeft een houdafwijking die ze willen verzwijgen. Als Milo wegloopt van huis en in allerlei problemen verstrikt raakt, moeten zijn ouders en hijzelf de ziekte onder ogen zien en aanvaarden. Heel sterke debuutfilm.

The paperboy . Regie Lee Daniels. Van de maker van Precious. Ditmaal is de blanke onderlaag van de Amerikaanse samenleving het onderwerp. Jack (Zack Efron) en zijn broer onderzoeken de zaak van de ter dood veroordeelde Hillary van Wetter (John Cusack). Jack raakt geobsedeerd door Hillary’s vriendin Charlotte(Nicole Kidman). Oogt deze film bewust als een gore ranzige B-film? Het is te hopen. Boekverfilming van de gelijknamige roman van Pete Dexter.

Crulic: The path to beyond. Regie Anca Damian. Animatie-documentaire van het waargebeurde verhaal van een Roemeen die in Polen ten onrechte beschuldigd wordt van diefstal en uiteindelijk na een hongerstaking in de gevangenis sterft. Een gerechtelijke dwaling zoals Kafka die had kunnen bedenken.

Argo. Regie Ben Affleck. 66 medewerkers van de Amerikaanse ambassade in Teheran worden in 1980 gegijzeld door de Iraanse opstandelingen onder Kohmeini. De gijzeling zal 440 dagen duren. Maar vrijwel meteen weten 6 Amerikanen te ontsnappen. De Canadese ambassadeur brengt ze onder in zijn huis en riskeert hiermee zijn leven. CIA bedenkt een gewaagd en bizar plan om het zestal uit het land te krijgen. De ware toedracht van deze waargebeurde geschiedenis is pas in 1997 bekend gemaakt. Hoewel de film uitermate spannend is, is het acteerwerk matig en heeft de requisiteur wel erg veel gebruik gemaakt van de trendy grote jaren 80 brillen. De rol van de CIA wordt in de film flink overdreven en na protesten vanuit Canada is een slottekst met een dankwoord voor de goede samenwerking tussen Amerika en de Canadese regering toegevoegd.









woensdag 31 oktober 2012

Nederland Leest De donkere kamer van Damokles

Dit jaar is W.F. Hermans' bekendste boek het geschenk van de bibliotheek aan haar betalende lezers. Het boek is in 1963 verfilmd door Fons Rademakers, maar jarenlang niet te zien geweest. In 1969 besloot financier Freddy Heineken om persoonlijke redenen, dat de film niet meer vertoond mocht worden. Pas na zijn dood in 2002 kreeg de film een nieuwe release. In het boek onderzoekt Hermans de keuzes die mensen in oorlogstijd maken. Goed en fout, zwart en wit, positief en negatief, waarheid en onwaarheid. Waar ligt de scheidslijn? De film wijkt op een aantal punten af van het boek, namen en slot zijn veranderd, maar geeft een goed beeld van de inhoud en de thema's. Verder zijn het vakmanschap van Rademakers (regie) en Jurriaan Andriessen (muziek) onmiskenbaar. De film is o.a. te zien in Cinema Oostereiland. En het boek ligt vanaf 1 november voor u klaar in de Westfriese Bibliotheken.





De premières van week 44

Vanaf 31 oktober 2012 in de bioscopen te zien:

Skyfall. Regie Sam Mendes. Alweer de 23e James Bond film. Geheim agent 007(Daniel Craig), ooit gemodelleerd naar de hoofdpersoon uit de boeken van Ian Fleming, wordt deze keer op de proef gesteld wat betreft zijn loyaliteit aan MI6 als M’s (Judi Dench) blazoen niet helemaal zuiver blijkt. Maar James slaat zich weer op spectaculaire wijze door de problemen heen. Bijgestaan en tegengewerkt door schurken en schoonheden zoals Javier Bardem, Naomie Harris en Ralph Fiennes. Daarbij drinkt hij voor het eerst een Heineken-biertje, shaken nor stirred. De beste Bond-film ooit? Ik betwijfel het. Wèl een van de mooiste door briljant camerawerk van Roger Deakins. Zin om de boeken eens te lezen ? De Westfriese bibliotheken hebben ze voor u in huis.



Vanaf 1 november 2012 in de bioscopen te zien:

Robot and Frank. Regie Jake Schreier. Deze humoristische en aandoenlijke film speelt in de nabije toekomst, waarin robots tot het normale straatbeeld behoren. Frank (Frank Langella) was in zijn werkend leven een gewiekst inbreker. Als bejaarde man verveelt hij zich stierlijk. Zijn zoon geeft hem een robot als gezelschap, maar vooral omdat Frank tekenen van dementie begint te vertonen. De robot geeft Frank zowaar weer zin in het leven en zin om zijn oude vak weer op te pakken. Een verfrissende kijk op een leven met robots. Met James Marsden, Liv Tyler en Susan Sarandon. Winnaar van Sundance Festival 2012.





woensdag 3 oktober 2012

De premières van week 40

Vanaf 4 oktober 2012 in de bioscopen te zien:

Bachelorette. Regie Leslye Headland. Becky gaat trouwen en haar drie schoolvriendinnen geven haar een vrijgezellenfeestje. Helaas loopt het feestje volkomen uit de hand en blijft zelfs de trouwjurk niet heel. Vallen de vriendschap, de reputaties en de bruiloft nog te redden? Voor de liefhebbers van Bridesmaids en The hangover.

Bellicher: Cel. Regie Peter de Baan. Deel 2 uit de serie boekverfilmingen naar de boeken van Charles den Tex. Het geheim van meneer Miller is als vierdelige tv-serie verschenen en deel 3, Wachtwoord, komt volgend jaar in de bioscopen. Als spindoctor Michael Bellicher (Daan Schuurmans) verdacht wordt van een dodelijke aanrijding, begrijpt hij dat iemand zijn identiteit heeft overgenomen. Een spannende zoektocht naar de werkelijke dader en de reden van de identiteitsroof volgen. Onderhoudend, maar niet altijd geloofwaardig.

Nono, het zigzagkind. Regie Vincent Bal. Boekverfilming van Het zigzagkind van David Grossman. Nono is bijna 13 jaar en volgens de joodse traditie dus bijna bar mitswa (volwassen). Maar voor het zover is beleeft hij een aantal spannende avonturen die hem aanzetten tot onderzoek naar zijn herkomst, zijn vader en overleden moeder. Een boek en film vol humor en ontroering. Met o.a. Isabella Rosselini als nachtclubzangeres Lola Ciperola.

Resident Evil: Retribution 3D. Regie Paul W.S. Anderson. Deze 5e film in de serie zal opnieuw slechte kritieken krijgen. Wederom een flinterdun verhaal, veel grof geweld en absurde dialogen, maar dat zal het publiek niet weerhouden. Het bloed spettert zo lekker in het rond in 3D!

Company Orheim. Regie Arild Andresen. Jarle wordt herinnerd aan zijn jeugd in Stavanger met zijn alcoholische vader Terje. Boekverfilming van een succesvolle roman van de Noorse schrijver Tore Renberg. Van dezelfde schrijver zijn meerdere boekverfilmingen in de Westfriese bibliotheken beschikbaar.

Diana Vreeland: The eye has to travel. Regie Lisa Immordino Vreeland. Diana Vreeland, columniste en moderedactrice van Vogue en Harper’s Bazaar, was tussen 1920 en 1970 een autoriteit in de modewereld van Amerika en ver daarbuiten. Vele generaties verder maakt een Vreeland dit portret van de exentrieke societydiva met het scherpe oog voor trends en stijl.

Superechte liefde. Regie Anne Sewitsky. Anne snapt niet waarom haar vriendinnetjes het steeds over liefde hebben tot Jörgen in de klas komt. Ze wordt meteen verliefd. Maar alle andere meisjes vinden hem ook leuk. Een echte meidenfilm.

Faust. Regie Aleksandr Sokoerov. Vrije verfilming van de tragedie van Johann Wolfgang von Goethe uit 1808. Klassiekers blijven actueel. Doktor Faust verkoopt in ruil voor geld en macht en voor de liefde van Gretchen, zijn ziel aan de duivel. Ironisch genoeg heeft de politiek kritische Sokoerov de financiering van deze film te danken aan Vladimir Poetin. Sokoerov ’s laatste deel van zijn vierluik over macht.

Mees Kees. Regie Barbara Bredero. Mees Kees, boekverfilming van de enorm populaire jeugdboeken van Mirjam Oldenhave. Als de juf van groep 6B met zwangerschapsverlof gaat, wordt Meester Kees als stagiaire de nieuwe meester van Tobias. Mees Kees moet nog veel leren over lesgeven vindt de strenge mevrouw Dreus. Maar de kinderen helpen Mees Kees om een goede meester te worden. Heerlijke kinderfilm.

Voor ik doodga. Regie Ol Parker. Boekverfilming van het gelijknamige Young adult boek van Jenny Downham. Als Tessa hoort, dat ze door haar leukemie nooit 18 jaar zal worden heeft ze nog maar weinig tijd om alle dingen op haar “Bucket-list” te doen. Haar vrienden Zoey en Adam helpen haar daarbij. Prachtig boek en een aangrijpende film die ondanks het onderwerp nergens sentimenteel wordt. Een must see!





donderdag 27 september 2012

Het verdriet van Westfriesland - je kunt er niet omheen

Verontrustende getallen. Aantal zelfdodingen onder de Westfriese jeugd is hoog. We hebben het de laatste jaren regelmatig in de pers gelezen en bij de koffie is het een terugkerend gespreksonderwerp. Jongeren worden er in hun vriendenkring soms op harde wijze mee geconfronteerd. Hoe komt het? Wat heeft er allemaal mee te maken en kun je het zien aankomen? Kan je dan nog wat doen om te helpen? Kunnen jongeren het zelf oplossen? Al deze vragen komen aan de orde in een indringende, maar ook heel integere film van Leen van den Berg. De film, zo schrijven de kranten, zou verplichte leerstof moeten zijn op alle scholen in de regio en ver daarbuiten. Want de thema's spelen niet alleen in Westfriesland, maar in alle hechte plattelandsgemeenschappen. De film is nog te zien in Het postkantoor Stede Broec en in Cinema Oostereiland.







woensdag 26 september 2012

De premières van week 39

Vanaf 27 september 2012 in de bioscopen te zien:

Savages. Regie Oliver Stone. Stone heeft indrukwekkende films gemaakt als Platoon en Wall street, allemaal met een ruime dosis maatschappijkritiek. Savages, naar het gelijknamige boek van Don Winslow, is een kritische actiethriller geworden over de drugskartels in Mexico en Amerika. De Amerikanen en de Mexicanen beschuldigen elkaar van barbaars gedrag en doen daarin inderdaad niet voor elkaar onder. Helaas wint sensatiezucht het in deze film van de kritische ondertoon.

Hope springs. Regie David Frankel. Twee echtelieden (Meryl Streep en Tommy Lee Jones) zijn in de jaren de kunst van het beminnen verloren. Maar hun relatietherapeut zet ze weer op het goede spoor. Goed geacteerd, humorvol en tegelijk aandoenlijk.

In darkness. Regie Agnieszka Holland. Boekverfilming van “In the sewers of Lvov“ van Robert Marshall uit 1990. Een Poolse rioolwerker in WO II smokkelt om zijn gezin nog wat te eten te geven. Als hij in de riolen een groep Joodse onderduikers vindt, raakt hij met ze begaan. Hij neemt steeds grotere risico’s om ze te helpen. Aangrijpend, hopelijk komt de vertaling van het boek alsnog uit.

Love is all you need . Regie Susanne Bier. Na een aantal psychologische films nu een zeer geslaagde komedie van Bier. Een pas gescheiden vrouw wordt op de bruiloft van haar dochter niet alleen met haar ex en zijn nieuwe liefde geconfronteerd, maar ontmoet daar ook de interessante en charmante vader van de bruidegom. De combinatie levert een hartverwarmende vrolijke film op.

L’amour des moules . Regie Willemiek Kluijfhout. Mosselen: Je bent er gek op of je griezelt ervan. Een documentaire over de populairste Zeeuwse/Vlaamse zeevrucht. Wetenschappers, kwekers, vissers, koks, consumenten en zelfs een gyneacoloog komen aan het woord over alles wat de mossel betreft. Een wondere wereld in geuren, kleuren en smaken.

Neighboring sounds. Regie Kleber Mendonca Filho.Sterk Braziliaans drama over de kloof tussen arm en rijk en het wantrouwen tussen de beide groepen. De middenklasse voelt zich veilig binnen de muren van hun wijk, maar daarbuiten zijn de minder bedeelden de baas.De filmlocaties en de muziek versterken de beklemmende sfeer.

Portable life. Regie Fleur Boonman. De 17-jarige Sea vindt een geheimzinnig medaillon en besluit de herkomst van het sieraad te achterhalen. Deze wereldreis brengt haar op plekken en bij mensen die ze lijkt te kennen uit een vorig leven. Intrigerend verhaal met o.a. Rutger Hauer.

Silent city. Regie Threes Anna. Boekverfilming van haar boek De Stille stad. In premiere gegaan tijdens NFF deze maand. Rosa gaat stagelopen bij een topkok in Tokio om alles te leren over visbereiding. De onbekende cultuur, arbeidsverhoudingen en taal brengen haar in een isolement. Ze gaat als animeermeisje werken en probeert zich wanhopig staande te houden. Boeiend psychologisch drama.

Being Flynn . Regie Paul Weitz. Boekverfilming van Een klotenacht in kutstad van Nick Flynn. Een rauwe film over ontspoorde familierelaties. Een zoon zoekt naar zijn vader. Beiden hebben schrijversambities, maar de vader is aan lager wal geraakt en uit het leven van zijn zoon verdwenen. Met veel moeite hervinden ze het contact met elkaar. Het resultaat is een realistisch, waargebeurd verhaal en een prima film. Met o.a. Robert de Niro en Julianne Moore .





woensdag 19 september 2012

De premières van week 38



Vanaf 20 september 2012 in de bioscopen te zien:

Laurence Anyways. Regie Xavier Dolan. Als Laurence op zijn dertigste verjaardag aangeeft liever een vrouw te willen zijn, houdt de liefde met zijn vriendin Fred stand en volgt een gezamenlijke zoektocht naar een nieuwe identiteit. Hoe sterk kan een liefde zijn… Prachtige film.

Le voyage extraordinaire/Voyage dans la lune. Regie Serge Bromberg. Een film over een van de eerste speelfilms, Voyage dans la lune van George Méliès, gemaakt in 1902. Bromberg’s film legt heel veel uit en maakt nieuwsgierig. Gelukkig zie je daarna Méliès pionierswerk.

The Possession. Regie Ole Bornedal. Em, de dochter van Clyde, gaat zich vreemd gedragen nadat ze een kistje heeft gekocht op de rommelmarkt. Als blijkt dat het kistje de bewaarplaats van een “dybbuk” (een Joodse kwade geest) is, moeten Clyde en zijn ex de strijd met de duivel aangaan om hun dochter te redden. Voor de verandering eens een Joodse exorcist-film.

2 days in New York. Regie Julie Delpy. Marion en haar vriend radio DJ Mingus wonen in New York. Als haar familie naar Amerika komt voor de opening van haar expositie, worden de cultuurverschillen tussen NewYorkers en Parijzenaars duidelijk. Aardige komedie.

Bait 3D. Regie Kimble Rendall. In een supermarkt in een Australische kustplaats worden een aantal nachtmerriescenario’s tegelijk werkelijkheid. Een gewelddadige overval, een tsunami, een dreigende electrocutie door losse stroomkabels, maar bovenal de haaien die met het water meegekomen zijn en tussen de schappen zwemmen. Uiteraard is er weer een nobele held die iedereen probeert te redden. Spektakel in 3D, maar beslist geen Jaws.

Shadow dancer. Regie James Marsh. Boekverfilming van de sterke psychologische thriller Schaduwdans van Tom Bradby. Activiste Collette McVeigh wordt in Londen beschuldigd van IRA-terrorisme en wordt gedwongen haar familie en vrienden te verraden. Als ze niet meewerkt zal haar kind haar worden afgenomen. IJzersterk boek over vuil spel van terroristenjagers, ijzersterke film.

Simon. Regie Lisa Ohlin. Wereldoorlog II in Zweden. Hoe was het voor de Zweedse joden? Boekverfilming van Simon, de bestseller van Marianne Fredriksson. De geadopteerde Simon voelt zich ondanks een liefdevolle opvoeding een buitenstaander tot hij vriendschap sluit met de joodse Isak. Hij ontdekt dat hij zelf ook joods is. Een zoektocht naar zijn afkomst begint, waarbij de families van Simon en Isak met elkaar verweven raken door de tragische gebeurtenissen die hen treffen. Een prachtig meeslepend verhaal met veel liefde voor landschap en muziek gefilmd.





woensdag 12 september 2012

De premières van week 37



Vanaf 13 september 2012 in de bioscopen te zien:

Ted. Regie Seth Mac Farlane. John (Mark Wahlberg) en zijn teddybeer Ted zijn al 27 jaar samen. Maar nu John een serieuze relatie heeft is het tijd om zijn grofgebekte, wietrokende, bierdrinkende knuffel vaarwel te zeggen. Perfect geanimeerd, soms intelligent grappig, soms onbehouwen en grof.

Barbara. Regie Christian Petzold. Deze inzending beste buitenlandstalige film voor de Oscars 2013 is het verhaal van een vrouw, die in 1980 de DDR wil ontvluchten. Haar emigratieverzoek wordt bestraft met een overplaatsing naar een baan op het platteland. Ze hoopt dat haar vriend in het westen haar vertrek voorbereidt. Heeft het stasi-regime haar zo achterdochtig gemaakt, dat ze niemand meer vertrouwt? Sterk psychologisch drama.

Berliner tagebuch. Regie Rosemarie Blank. Hoe denken de inwoners van Berlijn over hun woonplaats? Voelen ze zich er thuis? Blank interviewt autochtonen en allochtonen op neutrale terreinen als straten en metro’s en krijgt verbazend openhartige antwoorden. Naturel en eerlijk, een geslaagde documentaire.

La perdre la raison. Regie Joachim Lafosse. Mounir woont met zijn franse vrouw Murielle in bij zijn adoptievader. Terwijl het gezin zich gestaag uitbreidt voelt Murielle zich steeds benauwder in deze voor haar verstikkende omgeving. Langzaam zakt ze weg in een psychose. Invoelbaar drama met briljant acteerwerk.

Detachment. Regie Tony Kaye. Een gedreven leraar probeert zijn leerlingen op een school in een achterstandswijk wat kennis en motivatie bij te brengen. Hoewel hij zijn privéleven tot nu toe goed heeft weten af te schermen, wordt zijn veiligheidsschild deze keer volledig afgebroken. Houdt hij zich staande?

Deal. Regie Eddy Terstall. De eerste Nederlandse speelfilm die gefinancierd is door crowdfunding. De vaste klant van een Amsterdamse kroeg bespreekt met de bardame, hoeveel hij ervoor over zou hebben om haar in bed te krijgen. Een gesprek met grote gevolgen. Gaat op NFF in première.

Ruby Sparks. Regie Valerie Faris en Jonathan Dayton. Als een jonge schrijver geen letter meer op papier krijgt, adviseert zijn psychiater hem een droomvrouw te beschrijven. Hij stort zich vol overgave op deze opdracht en schrijft haar tot leven. Droom of werkelijkheid?





woensdag 5 september 2012

De premières van week 36



Vanaf 6 september 2012 in de bioscopen te zien:

Ronal the barbarian 3D. Regie Kresten Vestbjerg en anderen. Ronal is een barbaar met een laag zelfbeeld. Dat is niet goed voor je positie in het dorp. Maar als de schurk Volcovar alle barbaarse mannen ontvoerd behalve het dorpswatje, dan wordt dat watje opeens een held. Met de hulp van een schone maagd, een elf en een bard redt hij de mannen, het dorp en de wereld. Leuke 3D-animatiefilm met heavy metal invloeden. Niet voor jonge kinderen.

Kuma. Regie Umat Dag. Ayse gaat trouwen en het hele Turkse dorp denkt dat de knappe Hasan haar man wordt. In werkelijkheid wordt ze de tweede vrouw van Hasan’s vader, Mustafa. Aangekomen in Oostenrijk wijzen Mustafa’s oudere kinderen Ayse af. Alleen Mustafa’s eerste vrouw krijgt een band met haar. Die band wordt meteen op de proef gesteld. Mooie film over het doorbreken van traditionele gebruiken in een andere culturele omgeving.

Shadow dancer. Regie James Marsh. Boekverfilming van de sterke psychologische thriller Schaduwdans van Tom Bradby. Activiste Collette McVeigh wordt in Londen beschuldigd van IRA-terrorisme en wordt gedwongen haar familie en vrienden te verraden. Als ze niet meewerkt zal haar kind haar worden afgenomen. IJzersterk boek over vuil spel van terroristenjagers, ijzersterke film.

Your sister’s sister. Regie Lynn Shelton. Jack heeft het moeilijk na de dood van zijn broer. Zijn beste vriendin Iris biedt hem een weekend aan in het huisje van haar familie. Daar kan hij in z’n eentje wat tot rust komen. Maar daar treft hij Iris’ zus Hannah, die ook toe was aan wat rust. Als Jack met Hannah in bed belandt, ontstaat op het eiland een verwarrende en komische confrontatie tussen Hannah, Jack en Iris.

The angel’s share. Regie Ken Loach. Pubervader Robbie groeit op voor galg en rad. Na zijn zoveelste vergrijp weet hij nog net uit het gevang te blijven en accepteert een taakstraf. Als de reclasseringsambtenaar hem en zijn maten Mo, Rhino en Albert een kans op een eerlijker leven biedt, pakt hij dat met beide handen aan. Hij heeft gezworen dat zijn kind een betere jeugd krijgt dan hij zelf heeft gehad. Zo komen ze terecht in de wondere wereld van de whisky. Een frisse Schotse film vol humor en hoop op een betere toekomst.

The Bourne legacy. Regie Tony Gilroy.”There never was just one”. Hoewel Jason Bourne dat steeds te horen heeft gekregen, blijkt in dit 4e deel in de serie dat er nog veel meer zijn zoals Jason. Zoals Aaron Cross(Jeremy Jenner), die deel uitmaakt van een groep agenten die door middel van pillen onverslaanbaar gemaakt moet worden. Als een aantal groepsleden aangevallen worden, gaat Aaron onderzoeken wie het op ze gemunt heeft. Nieuwe hoofdrolspelers en karakters, waardoor dit deel frisser oogt. Natuurlijk is de spanning gewaarborgd. Je zou verwachten dat dit de verfilming is van Robert Ludlum’s The Bourne Legacy , maar de inhoud van het boek gaat over een heel andere missie van Jason Bourne.

De verbouwing. Regie Will Koopman. Na Terug naar de kust heeft Will Koopman opnieuw een boek van Saskia Noort verfilmd. De populariteit van Noort garandeert een hoog bezoekersaantal voor deze film. De verbouwing gaat over plastisch chirurge Tessa (Tjitske Reidinga), die financieel in de klem zit door een geldverslindende verbouwing aan haar huis. Als een jeugdliefde haar hulp aanbiedt blijkt haar dat al snel in een nog gevaarlijker wurggreep te brengen. Spanning voor een breed publiek.







woensdag 29 augustus 2012

De premières van week 35



Vanaf 30 augustus 2012 in de bioscopen te zien:

Take this waltz. Regie Sarah Polley.” Is dat alles?”zong Doe Maar al. Margot (Michelle Williams) is getrouwd met haar jeugdliefde Lou (Seth Rogan) Het vuur is eruit en Margot voelt die leegte. Als ze Daniel (Luke Kirby) ontmoet wordt ze hopeloos verliefd. Ze blijken buren. Margot besluit de diepte van de verliefdheid te onderzoeken en wordt verscheurd door loyaliteit, liefde, schuldgevoel en eenzaamheid. Een scheiding is onvermijdelijk, maar wordt de leegte in haar gevuld door de nieuwe liefde? Beslist geen romantische komedie, maar de verbeelding van een innerlijke strijd. Williams speelt goed, maar is ook wel eens irritant.

God bless America . Regie Bobcat Goldthwait. Frank irriteert zich mateloos aan alles en iedereen. Als hij ernstig ziek blijkt te zijn, vindt hij dat het moment is aangebroken om iedereen die hem ergert over de kling te jagen. Het schoolvriendinnetje van zijn eerste slachtoffer vindt hem een held en gaat mee uit moorden. Bedoeld als satire, maar zwaar over de top.

V.I.S.S.E.N. Regie Pieter-Rim de Kroon. Naast voetbal is vissen de meest beoefende sport in Nederland. Toch weten we er weinig van. Wie zit er achter de hengel, waarom en hoe lang al? En wat vindt de vis daar eigenlijk van? De Kroon neemt de visser serieus en maakte een boeiende documentaire waarmee ook Nederland met al zijn water weer prachtig in beeld komt.

Ill manors. Regie Ben Drew. Regiedebuut van deze Engelse rapper. De film volgt zes jongeren die zich staande proberen te houden in het leven op de straat tussen gangs, junks, criminelen en vrouwenhandelaren. Rauw en brutaal. Muziek is van de regisseur zelf.

Postcards from the zoo. Regie Edwin. De dierentuin is een wereld vol verlangens vindt de regisseur. De dieren, de verzorgers, de bezoekers en de bewoners hebben allemaal zo hun dromen. Allemaal streven ze naar geluk. Raadselachtige film die genomineerd is voor de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn 2012.

Red Lights. Regie Rodrigo Cortés.Professor Matheson(Sigourney Weaver) en haar assistent Tom Buckley gebruiken hun wetenschappelijke kennis om iedereen, die zijn of haar paranormale gaven uitbuit, te ontmaskeren. Alleen de blinde Simon Silver (Robert De Niro) hebben ze nooit op bedrog kunnen betrappen. Als Tom probeert om Silver alsnog te ontmaskeren lijkt Matheson een onverklaarbare angst te hebben.

Trishna. Regie Michael Winterbottom. Winterbottom herkent in de maatschappelijke ontwikkelingen in India een overeenkomst met de veranderende klasseverhoudingen in Thomas Hardy’s roman Tess of the d’Urbervilles. Hij verplaatste locatie en tijd naar het huidige India. Dit levert een beeldschone film op met een scherp randje, want uit je eigen klasse stappen heeft zo z’n prijs.





donderdag 23 augustus 2012

De premières van week 34



Vanaf 23 augustus 2012 in de bioscopen te zien:

The watch. Regie Akiva Schaffer. Evan (Ben Stiller) richt een burgerwacht op nadat de bewaker van zijn supermarkt is vermoord. Maar andere leden van de burgerwacht hebben minder nobele redenen om deel te nemen. Komisch maar grofgebekt waakt het viertal vanaf nu over de veiligheid van de buurt, waar zelfs buitenaardse monsters de bewoners bedreigen. Redelijk maar met platte humor.

Hit and run. Regie Dax Shepard. Charlie Bronson (Shepard) heeft getuigenbescherming, maar wijkt van de regels af door zijn vriendin per auto naar Los Angeles te brengen. Als zijn oude partner en de autoriteiten dat ontdekken moet hij opnieuw racen voor zijn leven. Snelle actiefilm met veel grof taalgebruik en banale scènes.

A royal affair. Regie Nikolaj Arcel. Verrassend goed kostuumdrama over het hopeloze huwelijk van de Engelse prinses Caroline Mathilde met de geesteszieke koning Christian VII van Denemarken. Haar enige vreugde en grote liefde is niet de koning maar zijn lijfarts Johann Friedrich Streunsee. Over dit 18e eeuwse stuk geschiedenis is het prachtige boek Het bezoek van de lijfarts van Per Olov Enquist in de Westfriese Bibliotheken te lenen.

Rebelle. Regie Kim Nguyen. Deze film geeft een close-up beeld van het leven en de ervaringen van kindsoldaten vanuit het perspectief van het kind zelf. Komona, een 14-jarig meisje, wordt door de commandant Grote Tijger ontvoerd en ingelijfd in zijn kinderleger. Rebelle laat zien, dat, ondanks alle gruwelen, het leven en de fantasie van kinderen doorgaat. Geweldig geacteerd door Rachel Mwanza (Komona) en vele andere jonge acteurs, die tot voor kort nog door de straten van Kinshasa zwierven.

To Rome with love. Regie Woody Allen. Opnieuw een stad in de hoofdrol. Allen verzamelt in Rome een aantal karakters die worstelen met het leven en de liefde. Hij zorgt weer voor spitse conversatie, verrassende wendingen en leuke connecties, maar de stad Rome is de stralende ster van deze zomerse film. Vanavond te zien bij de buitenvoorstellingen van Cinema Oostereiland . Italiaanse sfeer is verzekerd! Uitverkocht? Vrijdag en zaterdag nog twee mooie pré-premières: The angel's share en Take this waltz.





woensdag 15 augustus 2012

De premières van week 33

Vanaf 16 augustus 2012 in de bioscopen te zien:

Paranorman – 3D. Regie Chris Butler. Norman kan met geesten praten. Dat is een beetje vreemd. Maar als het dorp wordt aangevallen door zombies, dan is iedereen blij met de jonge held. Hij moet nogal wat problemen overwinnen voor de zombies zijn verslagen. Vrolijke 3D-animatie.

The expendables 2. Regie Simon West. Alle helden van de spectaculaire actiefilm zijn weer verzameld. Ze hebben een missie om hun tanden op stuk te bijten en een hardnekkige tegenstander, maar als een van hen wordt omgebracht is hun wraak zoet en onbarmhartig. Een topfilm voor de liefhebbers.

360. Regie Fernando Meirelles. Na Cidade de Deus, Blindness en The Constant Gardener is dit een nieuwe film van Mereilles. We kijken mee bij de ups en downs en onverwachte wendingen in de relaties van meerdere hoofdpersonen en hun geliefden, verwanten en vrienden. Hun leven maakt soms een draai van 360 graden. En het effect van hun daden is door hun onderlinge verbondenheid ook wereldwijd merkbaar. Mooie sterrencast, maar niet met volle overtuiging geacteerd.

Vivan las antipodas. Regie Victor Kossakovsky. Zet een stip op de aarde en trek een rechte lijn dwars door de aarde naar het overliggende punt op de cirkel. Dan kom je uit bij de tegenvoeters, de”Antipodas”. Een fascinerende documentaire over totaal verschillende plekken op de aardbol, hun bewoners, de natuur en de bebouwing. Een prachtige film met de wereld en haar bewoners in het middelpunt.

Journal de France. Regie Claudine Naugaret. Documentaire van Naugaret over Frankrijk en haar echtgenoot Raymond Depardon. Dertig jaar lang is Depardon fotograaf en documentairemaker, met een eigenzinnige kijk op het weergeven van actueel wereldnieuws. Daardoor verveelt dit familieproject geen seconde.

A simple life. Regie Ann Hui. Deanie Ip (Ah Tao) en Andy Lau (Roger Lueng)als de huishoudster en een vermogende telg uit de familie Leung. Als Ah Tao een beroerte krijgt en in een tehuis wordt opgenomen, neem Roger het op zich om voor haar te zorgen. Zij heeft tenslotte ook meerdere generaties voor de familie gezorgd. Deze nobele taak brengt hem meer dan hij verwacht had. Ze vinden in herinneringen en humor een sterke band met elkaar. Hartverwarmende film die al meerdere prijzen heeft ontvangen.





donderdag 9 augustus 2012

De premières van week 32

Vanaf 9 augustus 2012 in de bioscopen te zien:

Sammy’s avonturen 2 – 3D. Regie Ben Stassen. Sammy de schildpad beleeft weer spannende avonturen onder water en ontmoet vrienden en ook gemene dieren. Heerlijk vermaak voor de allerkleinsten .

Total recall. Regie Len wiseman. Remake van Paul Verhoeven’s sensationele film uit 1990. Total recall is gebaseerd op een short story van SF-schrijver Philip K. Dick. De topcast met colin Farrell, Jessica Biel en Kate Beckinsale maakt deze kopie beslist geen goede film. Het origineel was vele malen beter.

Les infidèles. Regie Jean Dujardin et al. Een groep regisseurs, waaronder Jean Dujardin en Michel Hazanavicius van het Oscarwinnende The Artist, heeft korte films gemaakt met als hoofdthema ontrouw. Het geheel vormt deze onsamenhangende en platte film. Alleen het deel van Hazanavicius heeft een redelijk niveau.

Vivan las antipodas. Regie Victor Kossakovsky. Zet een stip op de aarde en trek een rechte lijn dwars door de aarde naar het overliggende punt op de cirkel. Dan kom je uit bij de tegenvoeters de”Antipodas”. Een fascinerende documentaire over totaal verschillende plekken op de aardbol, hun bewoners, de natuur en de bebouwing. Een prachtige film met de wereld en haar bewoners in het middelpunt.

Holy motors. Regie Leos Carax. Denis Lavant kruipt gedurende de film in de huid van elf of twaalf verschillende raadselachtige personages. Zijn thuisbasis is een witte streched limo met een koffer met grime en kleding, waarin hij telkens transformeert naar het volgende karakter. Vervolgens gaat hij de Parijse straten op en ontmoet daar allerlei mensen om even later weer in de limo te stappen voor de volgende identiteitswissel. Spraakmakende premièrefilm op het festival van Cannes 2012. Verwarrende kijkervaring.

Meek’s cutoff. Regie Kelly Reichardt. Een groep pioniers trekt rond 1850 naar de westkust door Amerika. De onderlinge verstandhoudingen zijn gespannen, de kennis van de omgeving en de te kiezen route minimaal. Het noodlot hangt dreigend boven hen als de groep verdwaalt. Intense spanning met de onvolprezen Michelle Williams, die in Wendy and Lucy al eerder met Kelly reichardt werkte.





woensdag 1 augustus 2012

De premières van week 31

Vanaf 2 augustus 2012 in de bioscopen te zien:

Abraham Lincoln: Vampire Hunter 3D. Regie Tim Burton en Timur Bekmambekov. In de ogen van de regisseurs was Abraham Lincoln niet alleen een legendarisch vooruitstrevend president van Amerika, maar in zijn jonge jaren ook de grootste vampierendoder. Dus zien we hoe hij complete legers van ondoden alsnog over de kling jaagt. En dat allemaal om de mensheid te redden van het kwaad. Nobelheid in 3D.

Cloclo. Regie Florent-Emilio Siri. My way, dè wereldhit van Frank Sinatra. Iedereen kan het bijna woordelijk meezingen. Maar wie kent nog de maker van dit meesterwerk, Claude Francois of Cloclo? Een biopic over leven en werken van deze ooit populaire Franse chansonnier, die maar 39 jaar oud werd. Familie, relaties, vroege stappen in de muziek, succes, mislukkingen en vooral veel bekende liedjes uit de jaren 60 en 70. Amusante film.

You instead. Regie David Mackenzie. Een Amerikaanse popster en een Engelse zangeres zijn gedurende een heel popfestival tot elkaar veroordeeld. Na een knetterende ruzie tussen de twee ego’s heeft een festivalganger ze namelijk met boeien aan elkaar geketend. Zo moeten ze samen optreden en zakelijke gesprekken voeren. Leuk idee, veel originele festivalbeelden maar rommelig uitgewerkt.

Lockout. Regie James Mather en Stephen st. Leger. Snow, voormalig agent, wordt ten onrechte verdacht van spionage en het verspreiden van geheime informatie. Hij kan zijn vrijheid terugkopen door de dochter van de president te redden. Ze wordt op een, tot gevangenis omgebouwd, ruimtestation gegijzeld door losgebroken criminelen. Een beetje SF en veel grof geweld in deze clichématige film.

De legende van Walhalla: Thor 3 D. Regie Oskar Jonasson en Toby Genkel. Thor, een jonge smid, heeft een opvliegend karakter. De dorpsbewoners denken dat hij de zoon van de god Odin is en het dorp dus beschermt tegen de boze goden en reuzen. Maar pas als Thor zichzelf en de magische hamer in bedwang weet te houden, zal hij de mensen van het kwaad kunnen redden. Een wat houterige animatiefilm.

DOM/House. Regie Zuzana Liová. Vader Imrich probeert koppig zijn gezin op traditionele wijze bij elkaar te houden. Zijn oudste dochter heeft de benen genomen met een onbetrouwbare man en zijn jongste dochter, de beeldschone Eva, droomt ook al van een nieuw leven ver weg van het Slowaakse platteland en haar autoritaire vader. Toch houdt Imrich van zijn vrouw en kinderen. Maar de tijden zijn onherroepelijk veranderd. Dat heeft zijn invloed op godsdienstbeleving, familierelaties, politiek en het dagelijks leven. Een al vele malen bekroonde, prachtige geacteerde debuutfilm.





dinsdag 31 juli 2012

De populairste romans voor scholieren zijn verfilmde boeken.

Scholieren die boeken lezen voor het vak Nederlands, komen ook dit jaar weer het vaakst naar de bibliotheek voor de volgende titels:

1 - Het gouden ei van Tim Krabbé

2 - De aanslag van Harry Mulisch

Op nummer 3 staat Het diner van Herman Koch, waarvan dit jaar een verfilming zal verschijnen. Ook populair zijn Sonny boy van Annejet van Zijl, De passievrucht van Glastra van Loon, De gelukkige huisvrouw van Heleen van Rooyen en Komt een vrouw bij de dokter van Kluun. Wat hierbij opvalt, is dat scholieren dus vaak kiezen voor verfilmde boeken. In de Westfriese bibliotheken kun je terecht voor al deze boeken en films. Bovendien kunnen wij je nog veel meer geschikte boeken en boekverfilmingen adviseren. Meer hierover in dit artikel op NU.nl.



woensdag 25 juli 2012

De premières van week 30

Vanaf 26 juli 2012 in de bioscopen te zien:

Volcano. Regie Rúnar Rúnarsson. Als Hannes met pensioen gaat wordt hij depressief. Gelukkig bloeit de relatie met zijn vrouw weer wat op. Maar als zij een hersenbloeding krijgt en daar slecht van herstelt, zakt hij volledig weg in zijn depressie. Helaas word je er als kijker ook erg somber van.

ATM. Regie David Brooks. Als twee jongens en een meisje na een kantoorfeestje naar huis rijden, stoppen ze even bij een ATM om geld te pinnen. Een onherkenbaar persoon in een parka blokkeert hen de weg terug naar de auto en zijn dreigende aanwezigheid zet een griezelig kat-en-muisspel in gang. Jammer dat niet duidelijk wordt waarom. Daardoor een onbevredigende film.

Comme un Chef. Regie Daniel Cohen. Jacky Bonnot heeft wel het talent maar niet de papieren om een echte chefkok te zijn. Als hij Alexandre Vauxclair de topkok ontmoet, die in een lastig parket zit, gloren er opeens mogelijkheden voor een geweldige carrièresprong. Franse klucht, die ondanks topacteur Jean Reno niet helemaal uit de verf komt.

Step up 4 Miami heat. Regie Scott Peer. Alweer de 4e dansfilm in de serie Step up. Deze keer zet de dansgroep The Mob zich in tegen de bouwplannen van een projectontwikkelaar, de vader van Emily. Moet Emily, een van de dansers van The Mob, haar droom om succesvol danseres te worden opofferen voor dit maatschappelijke doel? Een film vol gedanste flashmobs, een feest om naar te kijken.

Woody Allen: A documentary. Regie Robert Weide. In deze documentaire laat Weide de persoon en de prestaties van Woody Allen beschrijven door mensen die hem kennen als collega, werkgever, projectpartner, idool en vriend. Hierdoor wordt het niet een opsomming van feiten, maar een gevarieerd beeld van een groot filmmaker. Interessant en amusant.

Les neiges du Kilimandjaro. Regie Robert Guédiguian. Vakbondsman Michel wordt ontslagen. Zijn familie geeft hem en zijn vrouw Marie-Claire een reisje naar de Kilimandjaro cadeau als troost. Maar ze worden door, nota bene, een ook ontslagen collega mishandeld en beroofd van hun waardevolle spullen en het geld voor de reis. Zal deze nare ervaring Michels vertrouwen in de goedheid van de mens doen wankelen? Guédiguian zegt: “Misdaad komt voort uit armoede en wanhoop”. Een film met een boodschap. Gebaseerd op het gedicht “Les pauvres gens” van Victor Hugo.





zondag 22 juli 2012

NFF opent met boekverfilming Het Zigzagkind

Het Nederlands Film Festival heeft dit jaar weer meerdere boekverfilmingen in het programma. Het festival opent met Nono, het zigzagkind naar het jeugdboek van David Grossman. Naast het jeugdboek Het Zigzag kind schreef David Grossman meerdere prachtige romans voor volwassenen, beschikbaar in de Westfriese bibliotheken. Ook de film Mees Kees, naar de populaire serie jeugdboeken van Mirjam Oldenhave zal tijdens NFF in première gaan. Meer hierover in dit artikel van NFF 2012. Nieuwsgierig naar de openingsfilm? Hier is de trailer.





woensdag 18 juli 2012

De premières van week 29

Vanaf 19 juli 2012 in de bioscopen te zien:

The garden. Regie Martin Sulik. Doorbraakfilm uit 1995, van de maker van Cigán, die twee weken geleden in première ging. Een filosofisch sprookje over een man, die in de tuin van zijn opa opnieuw leert zien wàt in het leven werkelijk van waarde is.

11 flowers. Regie Wang Xiaoshuai. De elfjarige Wang Han mag de dagelijkse gymnastieklessen leiden op school. Zijn moeder geeft hem van de kledingbonnen een wit overhemd. Als een voortvluchtige het hemd nodig heeft, helpen Wang Han en zijn vriendjes hem en beloven hem niet aan de politie te verraden. Een toegankelijke film over opgroeien, de keuzes en verantwoordelijkheden, tijdens de Chinese culturele revolutie. Van de onafhankelijke filmmaker van beroemde films als Bejing Bicycle en So close to paradise en gebaseerd op persoonlijke ervaringen.

Joris & Boris en het geheim van de tempel. Regie Martijn van Nellestijn en Aram van de Rest. Joris en Boris gaan op Cyprus op zoek naar het mysterie achter de familiepapieren die een notaris hen heeft overhandigd. Ze krijgen hulp van Michiel, Max en Anna. Maar er zijn nog meer mensen geïnteresseerd in de oplossing van dit mysterie. Ik moest onwillekeurig denken aan Bassie en Adriaan, maar die zijn ook nog steeds populair bij de kleintjes….

Madagascar 3 Europe’s most wanted. Regie Eric Darnell. Nog drukker, nog kleurrijker en met nog meer zotte dieren. Je komt suizebollend de bioscoopzaal uit!

Brave 3D. Regie Mark Andrews. Prinses Merida, de dochter van de Schotse koning Fergus en koningin Elinor, is een geweldig boogschutter. Maar haar eigenwijze avonturen brengen het hele koninkrijk in gevaar. Of is zij soms de dappere heldin die redding brengt? Spannende Pixar animatie.

Sleep tight. Regie Jaume Balagueró. De immer correcte brave burger Cesar is eigenlijk een depressieve sadist . Zijn grootste vreugde is mensen ongelukkig te maken. Als hij de vrolijke Clara ontmoet, ziet hij in haar een perfect slachtoffer. Horror/thriller van de maker van [REC].

The dark knight rises. Regie Christopher Nolan. Deel 3 van de Batman-trilogie. Spectaculair als altijd en duisterder dan de vorige delen. Superheld Batman redt Gotham opnieuw van alle kwaad, maar ook nu krijgt hij geen waardering voor zijn inzet. Behoeft geen verdere aanbeveling.

7 days in Havana. Regie o.a. Gaspar Noé en Elia Suleiman. 7 topregisseurs filmen elk een dag in Havana en geven zo de cultuur, de muziek, het dagelijks leven en het kloppend hart van de stad weer. Een sfeerbeeld in 7 acten.





Brammetje Baas - een film om bij stil te staan

De succesvolle kinderfilm Brammetje Baas, naar het kinderboek van Tamara Bos is niet alleen een hele leuke film voor kinderen. Ook voor ouders en andere volwassenen is het een vrolijke film over een jongetje met een ongebreidelde fantasie en meer energie dan zijn omgeving aankan. Voor hemzelf is het trouwens ook wel eens vermoeiend. Lees hier meer over de film en bekijk de trailer.