vrijdag 9 december 2011

De premieres van week 49

Vanaf 8 december in de bioscopen te zien:

Anonymous. Regie Roland Emmerich. Zou het echt zo gegaan zijn? Zijn Shakespeare's werken allemaal geschreven door de graaf van Oxford, Edward de Vere? Liet Shakespeare zich betalen om dit geheim te houden? De wetenschappers zijn het niet eens. Deze wat rommelige film geeft ons ook geen uitsluitsel.

New Kids Nitro. Regie Steffen Haars en Flip van der Kuil. Dit vervolg op het ongekende succes van de tv-serie en de film wordt weer een groot succes ondanks, of dankzij, de grove taal en de smerige grappen en scenes. Maar niet voor kinderen onder de 16 jaar. Die mogen er niet in. Krijgen we nu een Maaskantse opstand voor de bioscoopdeuren?

Hysteria. Regie Tanya Wexler. In het Victoriaanse Engeland was een vrouw die seksueel niet aan haar trekken kwam ernstig ziek. Ze werd behandeld door een specialist in Hysterie. Zijn taak werd een stuk minder zwaar door de uitvinding van de vibrator. Een dun verhaal voor een matig geslaagde comedy.

New Year’s Eve. Regie Gary Marshall. Opnieuw een variant op Love Actually. Eenzame en ongelukkige zielen vinden troost elkaar op oudejaarsavond. Een sterrencast maakt nog geen goede film.

Puss in Boots. Regie Chris Miller. Puss had een opvallende rol in Shrek 2. Antonio Banderas gaf hem zoveel karakter, dat hij nu zijn eigen film heeft. Het verhaal is een mengelmoes van allerlei sprookjes en heeft niets van doen met het sprookje van de gelaarsde kat. Behalve dan de hoofdpersoon. Een goed gemaakte leuke film.

King of Devil’s Island. Regie Marius Holst. Rond 1915 worden op het Noorse eiland Bastøy jongens van 11 tot 18 jaar heropgevoed in een internaat/tuchthuis. Het regime is wreed, de leefomstandigheden verschrikkelijk. Een groep probeert te ontsnappen. Indringend, sfeervol gefilmd en op waarheid gebaseerd.

Daughters of Malakeh. Regie Jet Homoet, Sharog Heshmat Manesh. Jet en haar Iraanse man Sharog filmen het dagelijks leven van een Iraans gezin. Sharog’s zus Maryam gaat trouwen en dit moet tot in detail goed worden voorbereid. De worsteling van de Iraanse vrouw tussen de oude tradities, de religie en het moderne leven wordt scherp verbeeld zonder dat het kritisch of belerend wordt. Mooie film.

Verder: Over Canto,Knoester en Berkelientje,The Hunter en Machinegun preacher.

Carnage. Regie Roman Polanski. De eenakter van Yasmina Reza heeft zulke ongekend sterke dialogen, dat ook de verfilming staat als een huis. Topacteurs Christoph Waltz, Jodie Foster, Kate Winslet en John Reilly genieten zichtbaar van hun rol. Anderhalf uur tenenkrommen, schateren en plaatsvervangend schamen. Een feest!







1 opmerking:

Anoniem zei

Zin in een hard lachen en tegelijk platsvervangend schamen? Carnage zien!