vrijdag 30 december 2011

De premieres van week 52

Vanaf 29 december in de bioscopen:

The Help. Regie Tate Taylor. Kathryn Stockett geloofde in haar boek Een Keukenmeidenroman. Haar manuscript werd jarenlang door iedere uitgever afgewezen. Maar tenslotte durfde Penguin Group het aan. Het resultaat: 2 miljoen exemplaren verkocht in 2 jaar tijd. Een absolute bestseller. Ook in Nederland is het boek nog steeds veel verkocht en geleend.
Tate Taylor heeft in de verfilming het verhaal van Aibileen als lijdraad genomen. De huishoudelijke hulp die samen met haar collega's en vriendinnen schoorvoetend vertelt hoe zij behandeld wordt. De risico's zijn ontslag, mishandeling, gevangenisstraf of erger, dus ze hebben veel te verliezen. Toch willen ze hun verhaal vertellen, gesterkt door de opkomst van verzetsbewegingen in heel Amerika komen ze naar voren.
In deze film valt ook veel te lachen, want de hulpen zijn dienstbaar maar niet dom. Ze observeren, imiteren en fileren hun bazen en bazinnen.
Ze hebben het ook niet altijd even slecht. Sommige werkgevers begrijpen heel goed hoezeer ze afhankelijk zijn van hun personeel. En anderen zijn goed voor hun personeel, maar durven dat hun blanke vrienden niet te tonen.
The help heeft 4 Golden Globe nominaties gekregen en de film verdient het om minstens een daarvan te verzilveren.
Veel plezier met het boek en de film en een heel mooi filmjaar toegewenst.






donderdag 22 december 2011

De premieres van week 51

Vanaf 21 december in de bioscopen:

The rum Diary. Regie Bruce Robinson. Paul Kemp(Depp)is een alcoholistische journalist met een scherpe pen. Hij zoekt rust op Puerto Rico en vindt er alcohol en morele dilemma's. Hij schrijft een artikel over zijn vriend Sanderson's louche praktijken, maar moet hij liegen en zijn vriendschap behouden of eerlijk zijn en vastgoedmagnaat Sanderson met de pen fileren. En dan is er ook nog Sanderson's vriendin. Acceptabel verhaal, goede muziek en mooie beelden van Puerto Rico.

Mission Impossible - Ghost protocol. Regie Brad Bird. De zoveelste in de serie met Tom Cruise als Ethan Hunt in het middelpunt. Spectaculair, snel en met gedurfde stunts op exotische locaties. Prima vermaak, dus de zalen zullen weer vol zitten.

En waar de sterre bleef stille staan. Regie Gust van den Berghe. Een film uit 2010, alle rollen gespeeld door acteurs met Down-syndroom. Naar het gelijknamige toneelstuk van Felix Timmermans over 3 arme sloebers op het vlaamse platteland, die om geld te verdienen langs de huizen gaan Driekoningen zingen. Ze zingen veel geld bij elkaar en op de terugweg stuiten ze op een pasgeboren kind met nieuwbakken ouders. Ontroerd geven ze hun geld af. De volgende morgen slaat echter de twijfel toe. Een bijzondere kerstfilm voor een bijzondere kerstbeleving.

Mega Mindy en de Snoepbaron. Regie Vincent Rouffaer. Mega Mindy wil haar geliefde Toby eindelijk voor zich winnen, maar moet het opnemen tegen de gemene snoepbaron. Met Angela Schijf en Dennis van der Geest. Succesnummer voor de kleintjes. Het glazuur spat van je tanden.

Michel Petrucciani. Regie Michael Radford. Documentaire over het leven van een bijzonder begaafde jazzpianist. Door een ziekte die dwerggroei en botontkalking veroorzaakt blijft hij een "dwerg tussen de reuzen", maar als muzikant speelt hij met de groten der aarde. Hij heeft een turbulent leven met 5 huwelijken, drank- en druggebruik en sterft in 1999, 37 jaar oud.








woensdag 21 december 2011

IFFR opent en sluit met boekverfilming

Het IFFR van 25 januari 2012 tot en met 5 februari 2012, opent en sluit deze keer met een boekverfilming. De 41e editie opent met 38 Témoins van regisseur Lucas Belveaux, gebaseerd op het boek "Est-ce ainsi que les femmes meurent?" van Didier Decoin. In Le Havre wordt een brute moord gepleegd waar niemand getuige van was. Of toch? Politieonderzoek wijst uit dat 38 mensen getuige waren van de moord. Iedereen heeft zo zijn redenen om daarmee niet zelf naar voren te komen.
De slotfilm is "The Hunter" van regisseur Daniel Nettheim. Deze film is gebaseerd op het boek The hunter van Julie Leigh over Martin(Defoe) die in de jungle jacht maakt op de laatste tasmaanse tijger, maar twijfelt over de juistheid van zijn missie. Meer informatie hierover op IFFR.





vrijdag 16 december 2011

The golden globe nominaties

De nominaties zijn bekend gemaakt en het is weer een prachtig lijstje geworden. Met ook weer een paar boekverfilmingen:

The help - Een keukenmeidenroman/Kathryn Stockett
We need to talk about Kevin - We moeten het even over Kevin hebben/Lionel Shriver
The girl with the dragon tattoo - Millennium-trilogie/ Stieg Larsson

Maar ook een prachtige ode aan de stomme film. The artist van Michel Hazanavicius heeft nominaties gekregen: Beste film, beste regisseur, beste hoofdrol en beste bijrol. Bovendien een onderhoudende film met veel humor.

Hier het totale overzicht van de genomineerden op IMDb.







De premieres van week 50

Vanaf 15 december in de bioscopen te zien:

De Geweldige beer. Regie Esben Toft Jacobsen. Als Jonathan en zijn kleine zusje Sofie bij opa in het bos logeren wordt Sofie door een grote beer meegenomen. Jonathan voelt zich verantwoordelijk en gaat haar redden. Een erg spannende animatiefilm. Niet geschikt voor kleine kinderen.

Alvin & the Chipmunks 3. Regie Mike Mitchell. Deze keer zetten de zingende eekhoorns een cruiseschip op stelten. Kostelijk kindervermaak en veel top40- hits gezongen met piepstemmetjes.

Winter vacation. Regie Li Honqi. In een provinciestadje is niks te doen. Het leven staat er stil, jeugd en volwassenen zijn werkeloos en vervelen zich stierlijk. Toch ziet de regisseur kans dit met de nodige humor in beeld te brengen.

Old Cats. Regie Redro Peirano en Sebastian Silva. Een dochter en haar vriendin komen haar oude moeder bezoeken. Niet uit liefde maar voor de erfenis. Komen deze oude katten wat dichter tot elkaar? Dialogen en verhaal overtuigen niet.

Les bien-aimés. Regie Christophe Honoré. Liefdes en verloren kansen in de jaren 60 en 80. Moeder Madeleine(Deneuve) en dochter Vera(Mastroianni) bezingen hun leven in dit dromerige sprookje. De film lijkt in meerdere opzichten op Les parapluies de Cherbourg. Wordt dit net zo’n klassieker?

Tinker, tailor, soldier, spy. Regie Tomas Alfredson. Naar het gelijknamige boek van John le Carré uit 1974. Het boek is al eerder verfilmd voor tv door John Irvin met Alec Guinness in de hoofdrol. Niet de minsten, dus Alfredson heeft lef. En klasse, want deze film kan aan de tv-film tippen. Smiley (Gary Oldman), een ontslagen spion, probeert tijdens de koude oorlog een mol te ontmaskeren in de hoogste regionen van de Britse SIS. Geweldig spel van alle acteurs in deze duistere thriller.
Sherlock Holmes: A game of shadows. Regie Guy Ritchie. Gebaseerd op de boeken van A. Conan Doyle. De helden Sherlock Holmes(Downey Jr.) en John Watson(Law) komen in deze sequel hun gevreesde opponent James Moriarty(Harris) tegen. Spectaculair, spannend en met een goed plot. Met leuke rollen voor Noomi Rapace en Stephen Fry.







woensdag 14 december 2011

Boven is het stil - Gebrand Bakker. Productie start begin volgend jaar


De hoofdrol van Helmer zal worden vertolkt door Jeroen Willems en Henri Garcin speelt de rol van de vader. De roman van Gebrand Bakker wordt nog steeds veel geleend en heeft al vele prijzen gewonnen waaronder de International Impac Dublin Award.
De film wordt februari 2013 in de bioscopen verwacht. Meer informatie op Nu Cultuur/Film.




vrijdag 9 december 2011

We need to talk about Kevin

De film We need tot talk about Kevin, met een geweldig acterende Tilda Swinton, is gebaseerd op een roman in briefvorm van Lionel Shriver. Dit boek is onder verschillende titels in de Westfriese Bibliotheken beschikbaar:
We moeten het even over Kevin hebben is al eerder verschenen onder de titelWaar is het fout gegaan. Dus wil je je goed voorbereiden op de film of dieper in de achtergronden duiken nadat je de film hebt gezien? Het boek ligt voor je klaar.




De premieres van week 49

Vanaf 8 december in de bioscopen te zien:

Anonymous. Regie Roland Emmerich. Zou het echt zo gegaan zijn? Zijn Shakespeare's werken allemaal geschreven door de graaf van Oxford, Edward de Vere? Liet Shakespeare zich betalen om dit geheim te houden? De wetenschappers zijn het niet eens. Deze wat rommelige film geeft ons ook geen uitsluitsel.

New Kids Nitro. Regie Steffen Haars en Flip van der Kuil. Dit vervolg op het ongekende succes van de tv-serie en de film wordt weer een groot succes ondanks, of dankzij, de grove taal en de smerige grappen en scenes. Maar niet voor kinderen onder de 16 jaar. Die mogen er niet in. Krijgen we nu een Maaskantse opstand voor de bioscoopdeuren?

Hysteria. Regie Tanya Wexler. In het Victoriaanse Engeland was een vrouw die seksueel niet aan haar trekken kwam ernstig ziek. Ze werd behandeld door een specialist in Hysterie. Zijn taak werd een stuk minder zwaar door de uitvinding van de vibrator. Een dun verhaal voor een matig geslaagde comedy.

New Year’s Eve. Regie Gary Marshall. Opnieuw een variant op Love Actually. Eenzame en ongelukkige zielen vinden troost elkaar op oudejaarsavond. Een sterrencast maakt nog geen goede film.

Puss in Boots. Regie Chris Miller. Puss had een opvallende rol in Shrek 2. Antonio Banderas gaf hem zoveel karakter, dat hij nu zijn eigen film heeft. Het verhaal is een mengelmoes van allerlei sprookjes en heeft niets van doen met het sprookje van de gelaarsde kat. Behalve dan de hoofdpersoon. Een goed gemaakte leuke film.

King of Devil’s Island. Regie Marius Holst. Rond 1915 worden op het Noorse eiland Bastøy jongens van 11 tot 18 jaar heropgevoed in een internaat/tuchthuis. Het regime is wreed, de leefomstandigheden verschrikkelijk. Een groep probeert te ontsnappen. Indringend, sfeervol gefilmd en op waarheid gebaseerd.

Daughters of Malakeh. Regie Jet Homoet, Sharog Heshmat Manesh. Jet en haar Iraanse man Sharog filmen het dagelijks leven van een Iraans gezin. Sharog’s zus Maryam gaat trouwen en dit moet tot in detail goed worden voorbereid. De worsteling van de Iraanse vrouw tussen de oude tradities, de religie en het moderne leven wordt scherp verbeeld zonder dat het kritisch of belerend wordt. Mooie film.

Verder: Over Canto,Knoester en Berkelientje,The Hunter en Machinegun preacher.

Carnage. Regie Roman Polanski. De eenakter van Yasmina Reza heeft zulke ongekend sterke dialogen, dat ook de verfilming staat als een huis. Topacteurs Christoph Waltz, Jodie Foster, Kate Winslet en John Reilly genieten zichtbaar van hun rol. Anderhalf uur tenenkrommen, schateren en plaatsvervangend schamen. Een feest!







donderdag 1 december 2011

De premieres van week 48

Vanaf 30 november 2011 in de bioscopen te zien:

Ouwehoeren. Regie Gabriëlle Provaas, Rob Schröder. Een tweeling van bijna 70 jaar vertelt over hun leven als prostituee op de Amsterdamse Wallen. De film heeft op het IDFA al veel aandacht gekregen. Humoristisch, realistisch, maar niet diepgravend.

Nannerl, la soeur de Mozart. Regie René Féret. In de 18e eeuw mag je dan nèt als je broertje een muzikaal wonderkind zijn, als vrouw krijg je niet dezelfde kansen. Een elegant kostuumdrama met een boodschap.

50/50. Regie Jonathan Levine. De 27-jarige Adam heeft een fijn leven met zijn vrouw, een leuke baan en hij leeft gezond. Dan blijkt hij kanker te hebben. Hij moet naar chemotherapie, psychotherapie, zijn vrouw bedriegt hem en zijn moeder wil bij hem komen wonen. Maar op zijn onorthodoxe, onhandige, toegewijde vriend Kyle kan hij altijd rekenen. Soms hard, maar ook vrolijk en relativerend.

Arthur Christmas 3D. Regie Sarah Smith. Een fraaie kerstfilm door de makers van Chicken Run en Wallace & Gromit. Decemberplezier voor het hele gezin.

One life. Regie Michael Gunton en Martha Holmes. BBC heeft geld voor jarenlange producties als deze. Misschien is dit wel de manier om iedereen de waarde van de natuur en het dierenleven om ons heen duidelijk te maken. Daniel Craig becommentarieert de beelden en het geheel laat je sprakeloos achter.

Dolfje Weerwolfje. Regie Joram Lürsen. Eindelijk is daar de film naar het boek van Paul van Loon. Een hartveroverende rol van Ole Kroes als Dolfje. Hij leert, dat het niet erg is om anders te zijn en dat zijn ouders van hem houden, wolf of niet. Een gezellige familiefilm.

En ook: Texas killing fields, Wizard of Oz, Kyteman-what now?

We need to talk about Kevin. Regie Lynne Ramsay. Naar de roman van Lionel Shriver. Kevin richt op zijn school een bloedbad aan. Hoe heeft hij zo kunnen ontsporen? Zijn moeder Eva(Tilda Swinton) is niet in staat tot moederliefde. Zij weet het en hij voelt het. Hartverscheurend en briljant geacteerd.