vrijdag 30 december 2011

De premieres van week 52

Vanaf 29 december in de bioscopen:

The Help. Regie Tate Taylor. Kathryn Stockett geloofde in haar boek Een Keukenmeidenroman. Haar manuscript werd jarenlang door iedere uitgever afgewezen. Maar tenslotte durfde Penguin Group het aan. Het resultaat: 2 miljoen exemplaren verkocht in 2 jaar tijd. Een absolute bestseller. Ook in Nederland is het boek nog steeds veel verkocht en geleend.
Tate Taylor heeft in de verfilming het verhaal van Aibileen als lijdraad genomen. De huishoudelijke hulp die samen met haar collega's en vriendinnen schoorvoetend vertelt hoe zij behandeld wordt. De risico's zijn ontslag, mishandeling, gevangenisstraf of erger, dus ze hebben veel te verliezen. Toch willen ze hun verhaal vertellen, gesterkt door de opkomst van verzetsbewegingen in heel Amerika komen ze naar voren.
In deze film valt ook veel te lachen, want de hulpen zijn dienstbaar maar niet dom. Ze observeren, imiteren en fileren hun bazen en bazinnen.
Ze hebben het ook niet altijd even slecht. Sommige werkgevers begrijpen heel goed hoezeer ze afhankelijk zijn van hun personeel. En anderen zijn goed voor hun personeel, maar durven dat hun blanke vrienden niet te tonen.
The help heeft 4 Golden Globe nominaties gekregen en de film verdient het om minstens een daarvan te verzilveren.
Veel plezier met het boek en de film en een heel mooi filmjaar toegewenst.






donderdag 22 december 2011

De premieres van week 51

Vanaf 21 december in de bioscopen:

The rum Diary. Regie Bruce Robinson. Paul Kemp(Depp)is een alcoholistische journalist met een scherpe pen. Hij zoekt rust op Puerto Rico en vindt er alcohol en morele dilemma's. Hij schrijft een artikel over zijn vriend Sanderson's louche praktijken, maar moet hij liegen en zijn vriendschap behouden of eerlijk zijn en vastgoedmagnaat Sanderson met de pen fileren. En dan is er ook nog Sanderson's vriendin. Acceptabel verhaal, goede muziek en mooie beelden van Puerto Rico.

Mission Impossible - Ghost protocol. Regie Brad Bird. De zoveelste in de serie met Tom Cruise als Ethan Hunt in het middelpunt. Spectaculair, snel en met gedurfde stunts op exotische locaties. Prima vermaak, dus de zalen zullen weer vol zitten.

En waar de sterre bleef stille staan. Regie Gust van den Berghe. Een film uit 2010, alle rollen gespeeld door acteurs met Down-syndroom. Naar het gelijknamige toneelstuk van Felix Timmermans over 3 arme sloebers op het vlaamse platteland, die om geld te verdienen langs de huizen gaan Driekoningen zingen. Ze zingen veel geld bij elkaar en op de terugweg stuiten ze op een pasgeboren kind met nieuwbakken ouders. Ontroerd geven ze hun geld af. De volgende morgen slaat echter de twijfel toe. Een bijzondere kerstfilm voor een bijzondere kerstbeleving.

Mega Mindy en de Snoepbaron. Regie Vincent Rouffaer. Mega Mindy wil haar geliefde Toby eindelijk voor zich winnen, maar moet het opnemen tegen de gemene snoepbaron. Met Angela Schijf en Dennis van der Geest. Succesnummer voor de kleintjes. Het glazuur spat van je tanden.

Michel Petrucciani. Regie Michael Radford. Documentaire over het leven van een bijzonder begaafde jazzpianist. Door een ziekte die dwerggroei en botontkalking veroorzaakt blijft hij een "dwerg tussen de reuzen", maar als muzikant speelt hij met de groten der aarde. Hij heeft een turbulent leven met 5 huwelijken, drank- en druggebruik en sterft in 1999, 37 jaar oud.








woensdag 21 december 2011

IFFR opent en sluit met boekverfilming

Het IFFR van 25 januari 2012 tot en met 5 februari 2012, opent en sluit deze keer met een boekverfilming. De 41e editie opent met 38 Témoins van regisseur Lucas Belveaux, gebaseerd op het boek "Est-ce ainsi que les femmes meurent?" van Didier Decoin. In Le Havre wordt een brute moord gepleegd waar niemand getuige van was. Of toch? Politieonderzoek wijst uit dat 38 mensen getuige waren van de moord. Iedereen heeft zo zijn redenen om daarmee niet zelf naar voren te komen.
De slotfilm is "The Hunter" van regisseur Daniel Nettheim. Deze film is gebaseerd op het boek The hunter van Julie Leigh over Martin(Defoe) die in de jungle jacht maakt op de laatste tasmaanse tijger, maar twijfelt over de juistheid van zijn missie. Meer informatie hierover op IFFR.





vrijdag 16 december 2011

The golden globe nominaties

De nominaties zijn bekend gemaakt en het is weer een prachtig lijstje geworden. Met ook weer een paar boekverfilmingen:

The help - Een keukenmeidenroman/Kathryn Stockett
We need to talk about Kevin - We moeten het even over Kevin hebben/Lionel Shriver
The girl with the dragon tattoo - Millennium-trilogie/ Stieg Larsson

Maar ook een prachtige ode aan de stomme film. The artist van Michel Hazanavicius heeft nominaties gekregen: Beste film, beste regisseur, beste hoofdrol en beste bijrol. Bovendien een onderhoudende film met veel humor.

Hier het totale overzicht van de genomineerden op IMDb.







De premieres van week 50

Vanaf 15 december in de bioscopen te zien:

De Geweldige beer. Regie Esben Toft Jacobsen. Als Jonathan en zijn kleine zusje Sofie bij opa in het bos logeren wordt Sofie door een grote beer meegenomen. Jonathan voelt zich verantwoordelijk en gaat haar redden. Een erg spannende animatiefilm. Niet geschikt voor kleine kinderen.

Alvin & the Chipmunks 3. Regie Mike Mitchell. Deze keer zetten de zingende eekhoorns een cruiseschip op stelten. Kostelijk kindervermaak en veel top40- hits gezongen met piepstemmetjes.

Winter vacation. Regie Li Honqi. In een provinciestadje is niks te doen. Het leven staat er stil, jeugd en volwassenen zijn werkeloos en vervelen zich stierlijk. Toch ziet de regisseur kans dit met de nodige humor in beeld te brengen.

Old Cats. Regie Redro Peirano en Sebastian Silva. Een dochter en haar vriendin komen haar oude moeder bezoeken. Niet uit liefde maar voor de erfenis. Komen deze oude katten wat dichter tot elkaar? Dialogen en verhaal overtuigen niet.

Les bien-aimés. Regie Christophe Honoré. Liefdes en verloren kansen in de jaren 60 en 80. Moeder Madeleine(Deneuve) en dochter Vera(Mastroianni) bezingen hun leven in dit dromerige sprookje. De film lijkt in meerdere opzichten op Les parapluies de Cherbourg. Wordt dit net zo’n klassieker?

Tinker, tailor, soldier, spy. Regie Tomas Alfredson. Naar het gelijknamige boek van John le Carré uit 1974. Het boek is al eerder verfilmd voor tv door John Irvin met Alec Guinness in de hoofdrol. Niet de minsten, dus Alfredson heeft lef. En klasse, want deze film kan aan de tv-film tippen. Smiley (Gary Oldman), een ontslagen spion, probeert tijdens de koude oorlog een mol te ontmaskeren in de hoogste regionen van de Britse SIS. Geweldig spel van alle acteurs in deze duistere thriller.
Sherlock Holmes: A game of shadows. Regie Guy Ritchie. Gebaseerd op de boeken van A. Conan Doyle. De helden Sherlock Holmes(Downey Jr.) en John Watson(Law) komen in deze sequel hun gevreesde opponent James Moriarty(Harris) tegen. Spectaculair, spannend en met een goed plot. Met leuke rollen voor Noomi Rapace en Stephen Fry.







woensdag 14 december 2011

Boven is het stil - Gebrand Bakker. Productie start begin volgend jaar


De hoofdrol van Helmer zal worden vertolkt door Jeroen Willems en Henri Garcin speelt de rol van de vader. De roman van Gebrand Bakker wordt nog steeds veel geleend en heeft al vele prijzen gewonnen waaronder de International Impac Dublin Award.
De film wordt februari 2013 in de bioscopen verwacht. Meer informatie op Nu Cultuur/Film.




vrijdag 9 december 2011

We need to talk about Kevin

De film We need tot talk about Kevin, met een geweldig acterende Tilda Swinton, is gebaseerd op een roman in briefvorm van Lionel Shriver. Dit boek is onder verschillende titels in de Westfriese Bibliotheken beschikbaar:
We moeten het even over Kevin hebben is al eerder verschenen onder de titelWaar is het fout gegaan. Dus wil je je goed voorbereiden op de film of dieper in de achtergronden duiken nadat je de film hebt gezien? Het boek ligt voor je klaar.




De premieres van week 49

Vanaf 8 december in de bioscopen te zien:

Anonymous. Regie Roland Emmerich. Zou het echt zo gegaan zijn? Zijn Shakespeare's werken allemaal geschreven door de graaf van Oxford, Edward de Vere? Liet Shakespeare zich betalen om dit geheim te houden? De wetenschappers zijn het niet eens. Deze wat rommelige film geeft ons ook geen uitsluitsel.

New Kids Nitro. Regie Steffen Haars en Flip van der Kuil. Dit vervolg op het ongekende succes van de tv-serie en de film wordt weer een groot succes ondanks, of dankzij, de grove taal en de smerige grappen en scenes. Maar niet voor kinderen onder de 16 jaar. Die mogen er niet in. Krijgen we nu een Maaskantse opstand voor de bioscoopdeuren?

Hysteria. Regie Tanya Wexler. In het Victoriaanse Engeland was een vrouw die seksueel niet aan haar trekken kwam ernstig ziek. Ze werd behandeld door een specialist in Hysterie. Zijn taak werd een stuk minder zwaar door de uitvinding van de vibrator. Een dun verhaal voor een matig geslaagde comedy.

New Year’s Eve. Regie Gary Marshall. Opnieuw een variant op Love Actually. Eenzame en ongelukkige zielen vinden troost elkaar op oudejaarsavond. Een sterrencast maakt nog geen goede film.

Puss in Boots. Regie Chris Miller. Puss had een opvallende rol in Shrek 2. Antonio Banderas gaf hem zoveel karakter, dat hij nu zijn eigen film heeft. Het verhaal is een mengelmoes van allerlei sprookjes en heeft niets van doen met het sprookje van de gelaarsde kat. Behalve dan de hoofdpersoon. Een goed gemaakte leuke film.

King of Devil’s Island. Regie Marius Holst. Rond 1915 worden op het Noorse eiland Bastøy jongens van 11 tot 18 jaar heropgevoed in een internaat/tuchthuis. Het regime is wreed, de leefomstandigheden verschrikkelijk. Een groep probeert te ontsnappen. Indringend, sfeervol gefilmd en op waarheid gebaseerd.

Daughters of Malakeh. Regie Jet Homoet, Sharog Heshmat Manesh. Jet en haar Iraanse man Sharog filmen het dagelijks leven van een Iraans gezin. Sharog’s zus Maryam gaat trouwen en dit moet tot in detail goed worden voorbereid. De worsteling van de Iraanse vrouw tussen de oude tradities, de religie en het moderne leven wordt scherp verbeeld zonder dat het kritisch of belerend wordt. Mooie film.

Verder: Over Canto,Knoester en Berkelientje,The Hunter en Machinegun preacher.

Carnage. Regie Roman Polanski. De eenakter van Yasmina Reza heeft zulke ongekend sterke dialogen, dat ook de verfilming staat als een huis. Topacteurs Christoph Waltz, Jodie Foster, Kate Winslet en John Reilly genieten zichtbaar van hun rol. Anderhalf uur tenenkrommen, schateren en plaatsvervangend schamen. Een feest!







donderdag 1 december 2011

De premieres van week 48

Vanaf 30 november 2011 in de bioscopen te zien:

Ouwehoeren. Regie Gabriëlle Provaas, Rob Schröder. Een tweeling van bijna 70 jaar vertelt over hun leven als prostituee op de Amsterdamse Wallen. De film heeft op het IDFA al veel aandacht gekregen. Humoristisch, realistisch, maar niet diepgravend.

Nannerl, la soeur de Mozart. Regie René Féret. In de 18e eeuw mag je dan nèt als je broertje een muzikaal wonderkind zijn, als vrouw krijg je niet dezelfde kansen. Een elegant kostuumdrama met een boodschap.

50/50. Regie Jonathan Levine. De 27-jarige Adam heeft een fijn leven met zijn vrouw, een leuke baan en hij leeft gezond. Dan blijkt hij kanker te hebben. Hij moet naar chemotherapie, psychotherapie, zijn vrouw bedriegt hem en zijn moeder wil bij hem komen wonen. Maar op zijn onorthodoxe, onhandige, toegewijde vriend Kyle kan hij altijd rekenen. Soms hard, maar ook vrolijk en relativerend.

Arthur Christmas 3D. Regie Sarah Smith. Een fraaie kerstfilm door de makers van Chicken Run en Wallace & Gromit. Decemberplezier voor het hele gezin.

One life. Regie Michael Gunton en Martha Holmes. BBC heeft geld voor jarenlange producties als deze. Misschien is dit wel de manier om iedereen de waarde van de natuur en het dierenleven om ons heen duidelijk te maken. Daniel Craig becommentarieert de beelden en het geheel laat je sprakeloos achter.

Dolfje Weerwolfje. Regie Joram Lürsen. Eindelijk is daar de film naar het boek van Paul van Loon. Een hartveroverende rol van Ole Kroes als Dolfje. Hij leert, dat het niet erg is om anders te zijn en dat zijn ouders van hem houden, wolf of niet. Een gezellige familiefilm.

En ook: Texas killing fields, Wizard of Oz, Kyteman-what now?

We need to talk about Kevin. Regie Lynne Ramsay. Naar de roman van Lionel Shriver. Kevin richt op zijn school een bloedbad aan. Hoe heeft hij zo kunnen ontsporen? Zijn moeder Eva(Tilda Swinton) is niet in staat tot moederliefde. Zij weet het en hij voelt het. Hartverscheurend en briljant geacteerd.







vrijdag 25 november 2011

De premieres van week 47

Vanaf 24 november in de bioscopen:

Don't be afraid of the dark. Regie Troy Nixey. In navolging van Guillermo del Toro maakte Nixey een griezelfilm met een kind, dat bedreigd wordt door angstaanjagende geesten. Spannend en goed gemaakt.

Hasta la vista.Regie Geoffrey Enthoven. Vlaamse film over drie vrienden die naar Spanje gaan. Niks bijzonders? De mannen zijn lichamelijk gehandicapt en willen naar een spaans bordeel om eens in hun leven sex te hebben. Een warme, soms harde, soms ontroerende, maar vooral komische film met spitse dialogen.

Kes. Regie Ken Loach.Naar het boek A kestrel for a knave van Barry Hines. Billy heeft geen vrienden, is een vechtersbaas, een straatboeffie en wordt thuis verwaarloosd. Maar heeft hij dit leven wel verdiend? Hij vind een vriend in de valk Kes, die hij tam maakt. Ontroerend engels drama.

Killer elite. Regie Gary McKendry. Naar het op historische feiten gebaseerde boek The feather men van Sir Ranulph Fiennes. Een Britse speciale eenheid vermoordt in Oman 3 zonen van de sjeik.
Dit is de aanzet voor een spectaculaire actiefilm met Jason Statham, Clive Owen en Robert de Niro.

the strange case of Angelica.Manoel de Oliveira. Een fotograaf moet een foto maken van een pas overleden jonge vrouw. In het oog van zijn camera komt ze weer tot leven en wordt hij hopeloos verliefd. Een surrealistische en poetische film over obsessie, liefde en dromen.

Happy Feet 2.Regie George Miller. Het kind van Mumble, de dansende pinguin uit deel 1, heeft niets met dansen. Een familiefilm vol muziek en vrolijke grappige dieren. Fijn kerstvermaak.

Nova Zembla. Regie Reinout Oerlemans. Prachtige eerste Nederlandse 3D-productie. Vaderlandse geschiedenis in beeld met mooie rollen van Robert de Hoog en Jan Decleir. Alleen al om de historische waarde een must see.

The artist. Regie Michel Hazanavicius. Een ode aan de stomme film. Zwart-wit, prachtige muziek en tekst in kadertjes. Prachtige hoofdrollen voor Jean Dujardin als George Valentin en Berenice Bejo als Peppy Miller. Een belevenis!







vrijdag 18 november 2011

Gerard Nanne's thriller wordt verfilmd.


Gerard Nanne, thrillerschrijver en bouwvakker uit Hoogkarspel, is meer dan blij. Zijn allereerste van inmiddels 20 thrillers gaat verfilmd worden. Het lied van de lijster speelt net als zijn andere thrillers in West Friesland. Ze zijn prettig leesbaar en spannend. De Westfriese Bibliotheken hebben ze ruim beschikbaar. Meer over dit regionale nieuws in dit bericht.





De premieres van week 46

Vanaf 17 november in de bioscopen:

La piel que habito. Regie Pedro Almodóvar. En briljant plastisch chirurg(Banderas) experimenteert met zijn uitvinding, hittebestendige huid, op een jonge vrouw(Anaya).
Bij deze prachtig in beeld gebrachte thriller is niets wat het lijkt.

Les hommes libres. Regie Ismael Ferroukhi. Algerijns zwarthandelaar Younes (Tahar Rahim) moet in WO II de Parijse moskee bespioneren. De bezetter denkt dat joden en verzetsmensen daar onderdak en valse papieren krijgen. Door zijn vriendschap met een joodse zanger en liefde voor zijn vaderland Algerije krijgt hij steeds meer problemen met zijn taak. Meeslepend maar complex verhaal.

Michael. Regie Markus Schleinzer. Een brave saaie kantoorklerk houdt in zijn kelder een jongetje gevangen als seksslaaf. Een gruwelijk gegeven wordt te afstandelijk gefilmd om de beoogde impact te hebben.

The Thing. Regie Matthijs van Heijningen. Geen sequel maar een prequel van John Carpenters The Thing uit 1982. Horror op Antarctica. Helaas lijkt deze film teveel op Carpenters film. Meer van hetzelfde.

Moneyball. Regie Bennett Miller. Billy Beane (Brad Pitt), de jonge manager van een honkbalteam, strijkt de gevestige orde bij de sportclub tegen de haren in met zijn vernieuwende ideeen. Met resultaat. Geweldig script van o.a. Aaron Sorkin (The social network). Boeiende film naar een boek van Michael Lewis.

The Twilight Saga: Breaking Dawn part 1. Regie Bill Condon. Boekverfilming van Morgenrood, het laatste deel van de Twilightserie. Bella en Edward gaan eindelijk trouwen en Bella raakt zwanger. Zal ze het overleven? Ze vermagert snel terwijl het vampierenkind in haar snel groeit. Intussen vindt weerwolf Jacob geen rust.
Smullen voor de liefhebbers, die voor de afronding nog moeten wachten op part 2.







dinsdag 15 november 2011

Nesbo's Headhunters april 2012 in Nederland

Scandinavische thrillers blijven populair bij de lezers van spannende boeken, maar ook bij filmmakers. Binnenkort kunnen we dan ook weer een nieuwe Noorse boekverfilming in de bioscopen zien. Regie was in handen van Morten Tyldum (Vars Veum)en scenario van o.a. Lars Gudmestad en Ulf Ryberg.
Jo Nesbo's thriller Headhunters, Noorwegens beste boek van het jaar in 2008, gaat over een succesvolle headhunter, die op te grote voet leeft. Om de schulden te betalen steelt hij kunst. Tot hij zijn oog laat vallen op het kunstwerk van een gevaarlijke opponent.







zondag 13 november 2011

Dolfje Weerwolfje komt in Hoorn

Goed nieuws voor alle liefhebbers van de boeken van Dolfje Weerwolfje.
Supermarkt Deen is een actie gestart met vouchers voor 50% korting op elk 2e filmkaartje. Cinema Oostereiland in Hoorn heeft Dolfje Weerwolfje in het programma van december opgenomen. Dus je kunt in Hoorn terecht om Dolfje te zien. Griezelig hoor, een weerwolvenfilm kijken in een oude gevangenis!







donderdag 10 november 2011

De premieres van week 45

Vanaf donderdag 10 november in de bioscopen:

Immortals 3D. Regie: Tarsem Singh. Een stilistisch briljant mythologisch epos, waarbij de mogelijkheden van 3D optimaal worden benut. Theseus moet koning Hyperion weerhouden van zijn pogingen om de Titanen los te laten op Griekenland. Een adembenemend schouwspel van de maker van The Cell en The Fall.

Tower heist. Regie: Brett Ratner. Het personeel van een wolkenkrabber vertrouwt hun geld toe aan een malafide belegger. Als de schurk door de FBI wordt opgepakt, plannen de personeelsleden een overval op zijn kluis. Een sterrencast voor een vermakelijke, maar wat rommelige film.

Onder ons.Regie: Marco van Geffen. Deel 1 van de Vinex-trilogie over bewoners van een Hoofddorpse Vinexwijk. We zien vanuit 3 personages een poolse au pair volledig ontsporen. De sfeer doet je verlangen naar een huisje in een gemoedelijk dorp. Regiedebuut van de scenarioschrijver van Het schnitzelparadijs en Briefgeheim.

Mocros. Regie: Roy Dames. Documentaire van de maker van de documentaires Meiden van de Keileweg en Foute vrienden. Dames volgde 7 jaar lang een groep Marrokaanse probleemjongeren. Hij geeft geen oordeel, maar registreert de ambities, frustraties, het onvermogen, de lamlendigheid en de schaamte van deze groep.

The whistleblower. Regie: Larysa Kondracki. Kathryn Bolkovac (Rachel Weisz) werkt als opbouwwerker voor de VN in Bosnië. Ze stuit op een uitgebreid netwerk van mensenhandel en vrouwenuitbuiting, waarbij ook medewerkers van de VN en DynCorp betrokken zijn. Als ze haar leidinggevenden vraagt in te grijpen, stuit ze op ontkenning en tegenwerking. Haar boek Klokkenluider in Bosnië is binnenkort in de bibliotheken. Waargebeurd, schokkend en onthullend.

Margin call. Regie: J.C. Chandor. Bij verzekeringsbank op Wallstreet ontdekt een jonge medewerker, de aandelenpakketten die ze verhandelen bestaan uit gebakken lucht. We zien hoe dit nieuws en het besef dat de ondergang van het bedrijf onvermijdelijk is, langzaam doordringt tot de hoogste regionen. Loyaliteit en hebzucht, wanhoop en schaamteloos opportunisme op de financiele werkvloer. Bloedspannend, cynisch en huiveringwekkend. De beste film die ik in jaren heb gezien.






vrijdag 4 november 2011

De premieres van week 44

Vanaf 3 november in de bioscopen:

In time: Regie Andrew Niccol. Met Justin Timberlake als publiekstrekker wordt dit een topper. Niccol maakte opnieuw een SF-film met het verontrustende thema, dat iedereen die langer wil leven dan 25 jaar tijd van leven moet verdienen danwel stelen. "The poor are ment to die, that's how the system works." Ondanks de matige recensies een onderhoudende film.

Dream House: Regie Jim Sheridan. Als elk huis een geheugen heeft, dan hebben de nieuwe bewoners van dit huis veel pech. Daniel Graig en Rachel Weisz worden bedreigd door de moordenaar van de vorige bewoners. Of toch niet? Voldoende spanning, maar een rommelig verhaal.

I don't know how she does it: Regie Douglas McGrath. Kate Reddy (Sarah Jessica Parker) is een werkende moeder, die teveel bordjes hoog moet houden. Dus gaat er hier en daar wat mis. Een sympathieke komedie, die nu eens niet vervalt in platte humor.

Hors Satan: Regie Bruno Dumont. Een man, Le gars en een vrouw, Elle trekken samen door een prachtig kustlandschap. Hij begeert haar niet, maar verdedigt haar wel. Hij brengt dood, maar ook leven. Is hij een heilige, een duivel of een gewoon mens? Intrigerende film.

Real Steel: Regie Shawn Levy. Hugh Hackman is een ex-boxer die met zijn zoon (Dakota Goyo) een vechtrobot maakt. Want in de nabije toekomst wordt er gegokt op robotgevechten. Zal hun robot de beste zijn? Clichématige kruising tussen Rocky, Transformers en Star Wars.

Drive: Regie Nicolas Winding Refn. Ryan Gosling speelt een chauffeur, die rijdt voor criminelen, als stuntman of wie hem het beste betaalt. Als de man van zijn lieve buurvrouw uit de bajes komt, gaat het mis. Prachtige beelden, veel spanning en weinig zinloos gejakker. Het gelijknamige boek van James Sallis is niet in de bibliotheken beschikbaar.

The Thing. Het is weer eens zover: Op Antarctica vinden wetenschappers iets onbekends, dreigends en moordlustigs. Meer van hetzelfde.

The monster of Nix: Regie en productie Rosto. Rosto, bekend van videoclips voor o.a. Anouk, maakte deze dromerige animatiefilm voor zijn zoon Max. Een schitterend klein kunstwerk.(Jules Deelder doet ook mee.)






woensdag 2 november 2011

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Wàt een titel en wàt een boek. De zweedse hilarische bestseller van Jonas Jonasson is een aaneenschakeling van doldwaze avonturen in heden en verleden van de hoofdpersoon Allan Karlsson. Hij heeft geen behoefte aan de festiviteiten rond zijn 100ste verjaardag en ontvlucht door het raam van het verzorgingstehuis. Daarna belandt hij in allerlei bizarre situaties, die hij laconiek het hoofd biedt. Intussen lezen wij over zijn avonturen in de eerste honderd jaar van zijn leven, waarbij hij in de nabijheid van de groten der aarde invloed heeft op de wereldgeschiedenis. Eind 2010 zijn de filmrechten van dit boek gekocht door Sweden's Nice Entertainment en FLX Film, Felix Herngren neemt de regie op zich. De productie zal midden 2012 starten. Genoeg tijd om het boek nog even te lezen.





donderdag 27 oktober 2011

Dolfje Weerwolfje 30 november in premiere

Nog maar een maand en dan kun je naar je kleine witte held gaan kijken. Eindelijk komt de film Dolfje Weerwolfje (regie Tamara Bos) in de bioscopen. Al jaren is het boek van Paul van Loon inmens populair. Ook alle volgende delen worden stukgelezen. Ole Kroes speelt Dolfje, die op zijn zevende ontdekt dat hij bij elke volle maan een weerwolf wordt. Klein, wit en pluizig sluipt hij 's nachts rond in het maanlicht. De volgende morgen ligt hij weer in zijn bed. Kan hij dit geheim wel bewaren? Kim van Kooten en Remko Vrijdag spelen Dolfjes ouders.
Kan je niet wachten? Hier is alvast een stukje film.






De premieres van week 42

Vanaf 27 oktober nieuw in de bioscopen

Impardonnables van Andre Téchiné. Een 60 jarige schrijver start in Venetië een relatie met zijn makelaar Judith. De problemen uit het verleden en met hun familie en vrienden zorgen voor veel verwarrende problemen. Rommelig plot maar mooie beelden van Venetië. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Philippe Djian.

Medianeras van Gustavo Taretto. Een vrolijke film over Martin die in Buenos Aires op zoek is naar een nieuwe liefde, maar de mooie Mariana, die zo dicht bij hem woont, bijna over het hoofd ziet. Ook zij is toe aan een nieuwe relatie. Als toeschouwer zie je het meteen: Ze zijn voor elkaar geboren. Natuurlijk komt het allemaal goed.

What's your number van Mark Mylod. De regisseur van Bridesmaids heeft zichzelf overtroffen. Deze film is nog slechter dan Bridesmaids. Genant slechte humor.

The adventures of Tintin: The secret of the Unicorn van Steven Spielberg. Een spannend avontuur, een lust voor het oog en optimaal gebruik van de 3D-mogelijkheden. Gebaseerd op 3 stripverhalen van Hergé.

De Heineken-ontvoering van Treurniet. Als een van de daders zelfs vanuit de cel probeert de vertoning van deze film te voorkomen, dan heb je geen gebrek aan publiciteit. Boeken over deze meest spraakmakende en tot de verbeelding sprekende ontvoering uit de Nederlandse misdaadgeschiedenis zijn nog altijd veel gelezen. Rutger Hauer als Freddie Heineken en Reinout Scholten van Aschat zijn prima tegenspelers. Een must see, al is het alleen maar om erover mee te kunnen praten.





donderdag 20 oktober 2011

Remco Campert staat 21 oktober centraal

Nederland Leest gaat morgen weer van start. Het gekozen boek is deze keer Het leven is Verrukkuluk
van Remco Campert. Alle betalende leden krijgen het boek gratis in de bibliotheek met de bedoeling dat het door zoveel mogelijk mensen gelezen en besproken wordt. EYE Filmmuseum haakt daarop in met de premiere van de nederlandse film Het Gangstermeisje, ook naar een boek van Remco Campert. De film uit 1966 is het regiedebuut van Frans Weisz en de hoofdrol is voor Kitty Courbois. We gaan weer even helemaal terug naar de jaren zestig. Herkent u die stem? List in haar jonge jaren.





De premieres van week 42

Vanaf 20 oktober in de bioscopen:

Alamanya - Willkommen in Deutschland Liefdevolle raamvertelling over de lotgevallen van drie generaties van de turkse gastarbeidersfamilie Yilmaz.

The guard Een goedmoedige en lompe Ierse politieman moet samen met een zwarte serieuze FBI-agent een bende drugssmokkelaars oprollen. Corruptie, droge humor en actie.

Abduction Als Nathan Harper ontdekt, dat hij op een lijst van vermiste kinderen staat, confronteert hij zijn "moeder" daarmee. Vanaf dat moment moet hij vluchten voor zijn leven en uitzoeken wie hij werkelijk is. Spannende actiefilm.

The change-Up Twee vrienden, een getrouwd en vader, een single en rokkenjager, wisselen bij toverslag van lichaam en leiden vervolgens elkaars leven. Flauwe comedy.

Contagion Combinatie van film en documentaire over de uitbraak van een superbesmettelijk en dodelijk virus. Realistisch beeld van hoe een pandemie kan verlopen. Angstaanjagend.


The ides of March
van en met George Clooney als idialistische presidentskandidaat Morris. Zij persvoorlichter Stephen Meyers (Gosling) is een steber die geen scrupules kent om carriere te maken. Als de kans zich voordoet, grijpt hij die! Over integriteit en "vuile handen" in de politiek.

Verder The Turin horse, Evet I do, Restless, Raiders of de lost ark (uit de motteballen)en Paranormal Activity 3.







maandag 17 oktober 2011

Een Keukenmeidenroman vanaf 12 januari 2012 in de bioscopen

Ook zo genoten van Een Keukenmeidenroman van Kathryn Stockett? het boek heeft nooit in de Top 10 gestaan, maar is in de bibliotheken langzaam aan steeds populairder geworden. De lezers bevelen het boek aan elkaar aan en terecht! Het is een humoristische en tegelijk schrijnende kijk achter de schermen van de onderdrukking die zwarte vrouwen in het zuiden van Amerika ook ná de afschaffing van de slavernij moesten ondergaan.
Regisseur Tate Taylor heeft er een geslaagde film van gemaakt. Er is een officiele trailer, maar ik heb gekozen voor de trailer met commentaar van acteurs en andere betrokkenen.

woensdag 12 oktober 2011

De premieres van week 42

Vanaf 13 oktober te zien in de bioscopen:

Patatje Oorlog van Nicole van Kilsdonk is de openingsfilm van Cinekid 2011. Kiek is een stoer meisje. Haar vader is arts bij artsen zonder grenzen. Ze maakt zich zorgen om de risico's die hij daar loopt om dood te gaan. Ze zoekt een manier om de kans daarop te verkleinen. Boekverfilming van Een kleine kans van Marjolijn Hof. Prachtig boek, goede film.

Razend van regisseur Dave Schram naar het gelijknamige boek van Carry Slee. Dit wordt net zoals de boeken opnieuw een kassucces. En de volgende Slee-verfilming is alweer bekend gemaakt: Spijt.

Spy kids 4: All the time in the world Regisseur Robert Rodriguez heeft meer van hetzelfde gemaakt. Opnieuw pretentieloos vermaak voor kinderen.

Footloose is de remake van de succesvolle dansfilm uit 1984 van regisseur Craig Brewer. Een geslaagde combinatie van goede muziek, dans, romantiek en een beetje spanning. Goed geslaagd.

The three musketeers 3D. De hoeveelste verfilming van de roman (uit 1844!) van Alexandre Dumas is dit? Nu dan in 3D en met een sterrencast. Het wapengekletter zal wel spectaculair zijn in 3D.

Lotus van Pascale Simons ging op NFF in premiere. Nu in de bioscopen. 24 uur uit het leven van erg verschillende inwoners van Rotterdam, die gaandeweg allemaal met elkaar te maken blijken te hebben. Een mooie film over de eenzaamheid in een Nederlandse stad.

Beginners met Melanie Laurent en Ewan McGregor is een serieuze en ook romantische film over Oliver, zijn vader en Anna. Ondanks de zware thema's een hoopgevende film.

Habemus Papam, we hebben een paus. Alleen heeft de uitverkorene er zelf niet veel zin in. Een komedie over het leven en de kerkelijkheid in Vaticaanstad. Nanni Moretti heeft hiermee een genietbare film met knap acteerwerk afgeleverd.





dinsdag 11 oktober 2011

All Stars 2: Old Stars - Hoe het verder ging

Het vervolg op de tv serie en speelfilm All Stars van Jean van der Velde is 10/10 feestelijk in premiere gegaan. De hoofdrolspelers maakten vooraf nog even hun opwachting bij DWDD en ze hadden daar dikke pret met elkaar. Het zal in Tuschinsky wel een beetje uit de hand zijn gelopen. Voordat hij in de bioscopen te zien is, kun je hier de trailer alvast bekijken.






zaterdag 8 oktober 2011

Aan de bal van Lieneke Dijkzeul wordt verfilmd

Paula van der Oest gaat Aan de bal regisseren. Het gelijknamige boek van .Lieneke Dijkzeul gaat over de vriendschap tussen twee Afrikaanse voetbaltalentjes. De weg naar de top stelt hun vriendschap op de proef, want een van de jongens wordt gescout en mag zelfs naar Nederland om bij een grote ploeg te gaan spelen. Wie de hoofdrollen gaan vertolken is nog niet bekend.




Carice en Jelka van Houten in Jackie

Jackie, de nieuwe film van regisseur Antoinette Beumer, heeft de zussen Carice en Jelka van Houten in de hoofdrollen. Karen van Holst Pellekaan en Marnie Block schreven het scenario.

Jackie is het verhaal van de reis van twee zussen naar hun moeder in de VS.




vrijdag 7 oktober 2011

Premierefilms 6 oktober 2011

Dit zijn de premieres en trailers van deze week op een rijtje:

Johnny English reborn - Rowan Atkinson probeert in dit vervolg opnieuw de komische versie van James Bond te zijn. Te flauw en voorspelbaar om leuk te zijn.

Warrior
- Prima film met eenzelfde thema en setting als The Fighter. Twee totaal verschillende broers staan tegenover elkaar in de finale van een MMA-toernooi.

One day - Emma en Dexter, twee voor elkaar bestemde mensen. We volgen twintig jaar de ontwikkeling van hun relatie. Verfilming van de roman De eerste dag van David Nicholls. Een fijne film met Anne Hathaway met de grote donkere ogen.

Body language - is naar eigen zeggen de eerste dansfilm van de lage landen met veel deelnemers uit So you think you can dance. De dans is aardig, het acteerwerk matig en het script slecht.

Orla de kikkerslikker - Heel goede animatiefilm van Peter Dodd(Corps bride en The fantastic Mr. Fox) naar het boek van Ole Lund Kirkegaard. De kinderen van het dorp zijn bang voor Orla de pestkop, maar leren hoe ze hem te slim af kunnen zijn.

Circumstance - Publieksfavoriet op Sundancefestival 2011 over vriendschap en liefde tussen twee vrouwen in Iran. Intense film over vrijheid.

Times like Deese - Nederlandse documentaire over de amerikaanse zwarte blues. De muziek van het leven en de strijd om gehoord te worden.

Verder nog Pianomania, La mirada Invisible, Lion King 3D en alvast twee sinterklaasfilms: Bennie Stout en Sinterklaas en het raadsel van 5 december.

Circumstance krijgt deze keer wat extra aandacht.






vrijdag 9 september 2011

premierefilms 8 september 2011

Even in het kort alle premiere's met een trailer:

Conan the Barbarian 3D: regie Marcus Nispel Een teleurstellende remake van de film van Oliver Stone uit 1982, waarmee Arnold Schwarzenegger doorbrak. Het verhaal is gebaseerd op de romans van Robert E. Howard. Het 3D-effect gaat grotendeels verloren door de slechte montage.

Essential Killing: Regie Jerzy Skolimowsky won dit jaar de speciale juryprijs en prijs voor de beste acteur in Venetie. Een talibanstrijder weet uit amerikaans krijgsgevangenschap te ontsnappen. Hij wordt opgejaagd en moet zich in barre omstandigheden staande houden door te doden.

The devil's double: Regie Lee Tamahori. Gebaseerd op het levensverhaal van Latif Yahia, waarvan wordt aangenomen, dat hij lange tijd de dubbelganger van Uday Hoessein (zoon van Saddam)is geweest om Uday tegen zijn vijanden te beschermen. Uday, en dus ook zijn dubbelganger gedroegen zich beestachtig en dit wordt gepresenteerd als entertainment.

Poupoupidou: Regie Gerald Hustache-Mathieu. Onderzoek naar de dood van Martine, de locale schoonheid, weervrouw en pinup in een klein dorpje in de Jura. Ze wil graag een filmster worden zoals haar idool Marilyn Monroe, maar ook zij staat niet stevig in de schoenen.

The light thief. Regie Aktan Aryn Kubat. In het arme zuiden van Kirgizie zorgt een electricien voor electriciteit en geestelijke steun voor hulpbehoevenden. Hij droomt van een windmolenpark om het hele dorp van stroom te voorzien. Een opportunistische politicus gebruikt de dromer echter voor zijn eigen vuige plannen. Een prachtige kleine film.

Crazy, stupid, love: Regie John Requa en Glenn Ficarra. Cal(Steve Carell) en Emily(Julianne Moore)gaan uit elkaar. Zij heeft een ander. Cal valt in een diep gat, hangt aan de bar en heeft geen oog meer voor zijn puberkinderen. De barkeeper wordt hier zo treurig van, dat hij Cal weer op vrouwenjacht stuurt. Terwijl zijn kinderen voorzichtig de liefde verkennen heeft Cal de ene one-night-stand na de andere. Maar het is niet wat hij zoekt. Hij wil een soulmate. Wie niet eigenlijk? Een over het algemeen geslaagde feelgood-movie met hier en daar een mislukte grap. Goed acteerwerk.






zondag 4 september 2011

Kuifje en Hollywood - The adventures of Tintin: The secret of the Unicorn

Op 26 oktober gaat de 3D-film The adventures of Tintin in Brussel in wereldpremiere. Heel even komt Hollywood naar Belgie.

The adventures of Tintin is de verfilming van de stripverhalen Het geheim van de Eenhoorn en De schat van Scharlaken Rackham. De albums van Herge, ruim een halve eeuw geleden verschenen, gaan nog steeds regelmatig over de toonbank en behoren tot de meest geleende bibliotheekmaterialen. Deze film van Dreamworks is een samenwerkingsproject van Steven Spielberg en Peter Jackson (Lord of the rings-trilogie). Hiermee gaat een grote wens van Steven Spielberg in vervulling. Al in de jaren tachtig wilde hij de avonturen van onze dappere held verfilmen. Toen dat niet lukte bedacht hij een andere held: Indiana Jones.
De rol van Kuifje wordt gespeeld door James Bell (Billy Elliot) en Daniel Craig (James Bond) speelt Scharlaken Rackham.
Hier alvast de trailer.








vrijdag 2 september 2011

The Future - verrassend en sprankelend

The Future is de tweede film van de creatieve Miranda July. Voor een samenwonend stel, Sophie (Miranda July) en Jason (Hamish Linklater), is het vijf voor twaalf. Ze zijn eind dertig en beseffen, dat het tijd wordt om beslissende keuzes te maken. Maar in plaats van rooskleurige toekomstplannen levert dat een relatiecrisis op. Wat wil ik? Wat wil jij en wat willen we samen? Goede raad komt zelfs van de maan en van de adoptiekat. Want in een film van July is alles mogelijk! Veel plezier.







dinsdag 30 augustus 2011

Le moine - 3e film van hetzelfde boek

Le moine is een filmbewerking van de romantische griezelroman The Monk van Matthew Gregory Lewis uit 1796. Uitzonderlijk, dat een eeuwenoud boek zo tot de verbeelding spreekt, dat het nu voor de 3e keer is verfilmd. In 1973 met scenario van Luis Buñuel en Jean-Claude Carrière en in 1990 met regie en scenario van Francisco Lara Polop is het verhaal van de val van de vrome monnik Ambrosio al eens verteld.

Ambrosio (Vincent Cassel bekend van Ocean's twelve), die tegen de zonden van het vlees tekeer gaat in zijn van hellevuur doordrenkte preken. Hij wordt verleid door een als monnik vermomde heks en vervalt in schaamteloos en onkuis gedrag. Dan wordt Ambrosio aan de inquisitie overgeleverd. Maar Ambrosio weet te ontsnappen door zijn ziel aan de duivel te verkopen. Spanning en horror met een actueel thema: de geloofwaardigheid en zuiverheid van het geloof en de kerkelijke macht. In de bibliotheken is nog een enkel exemplaar van De monnik van Mathew Lewis te
reserveren.





zondag 28 augustus 2011

Filmblog Westfriese Bibliotheken gestopt.FILMS en BOEKEN neemt het over.

Filmblog Westfriese Bibliotheken is niet meer. De content is overgegaan naar FILMS EN BOEKEN. Vanaf nu komen van dit blog de vertrouwde recensies, trailers en tips over boekverfilmingen.



Cinema Oostereiland - 1e voorstelling

Een bijzonder moment op 2 september 2011 om 20.30 uur. De allereerste film die wordt vertoond in het splinternieuwe Cinema Oostereiland is Le gamin au velo. De agenda voor september is nu online en reserveren/betalen kan met IDeal via de site. Kijk voor een trailer en recensie van deze warme franse film verder op het blog.



dinsdag 26 juli 2011

Carice van Houten in haar nieuwste film Intruders. Trailer.

In februari 2012 is de nederlandse premiere gepland van de film Intruders, met o.a. Carice van Houten en Clive Owen in de hoofdrollen. Het is een klassieke horror/thriller met geesten en spookhuizen en kinderen die door hun angst de geesten toegang geven in hun leven. De eerste teasers waren al even beschikbaar, maar de trailer is nieuw. Kijk alvast even mee.





zondag 24 juli 2011

Twee Oscar-genomineerde films bij de DVD-aanwinsten

Deze week hebben we twee Oscar-genomineerden aan onze collectie toegevoegd.
True Grit, goed voor tien nominaties, won er uiteindelijk niet één. Toch is het een schitterende film van de gebroeders Coen. Wie van messcherpe dialogen en vasthoudende types houdt, leent True Grit Bij de Westfriese Bibliotheken.

Black Swan wist wèl een beeldje in de wacht te slepen. Natalie Portman kreeg de Oscar voor de beste vrouwelijke hoofdrol. Ze speelt een schitterende, dramatische ballerina, die zo fanatiek in haar rol opgaat dat ze daarbij het verstand verliest. Een meeslepend verhaal met geweldige dansscenes in Black Swan.




Le gamin en velo - Typische Dardenne-film met hoopvol einde

Jean-Pierre en Luc Dardenne maken films over gewone mensen in ongelukkige omstandigheden. Le gamin en vélo is hierin niet anders, maar deze keer eindigt de film hoopvol. Straatschoffie Cyril (Thomas Doret), in de steek gelaten door zijn slappe vader Guy (Jérémie Renier), wordt opgevangen door kapster Samantha (Céline de France). Maar hij kan niet omgaan met die belangeloze liefde en glijdt af in het criminele circuit. Samantha laat hem echter niet in de steek en probeert alles om hem terug op de rails te krijgen.
Thomas Doret speelt naturel en lekker eigenwijs en ook Céline de France is weer geweldig in haar rol. Céline de France is ook te zien in Hereafter, te leen bij de Westfriese Bibliotheken.




The beaver: Jammer, jammer

Jodie Foster en Mel Gibson hebben een flink aantal goede films op hun naam staan. Als acteurs en regisseur zouden ze toch moeten weten, dat een goede film niet kan bestaan bij alleen goede intenties.
Walter Black (Mel Gibson) is een suicidale, zwaar depressieve speelgoedfabrikant. Hij kan niet meer normaal contact maken met mensen en vindt via een afgekloven handpop van een bever toch een manier om te praten. Zijn gezin accepteert dit en is allang blij dat Walter weer communiceert, maar na verloop van tijd verwachten ze toch dat hij weer loskomt van zijn Bever. De film balanceert tussen een bizarre komedie en een triest gezinsdrama, maar vindt die balans niet.
Er zijn veel komische, ontroerende en onderhoudende momenten, maar als aan het eind de zaalverlichting aangaat voelt het toch als een bezoekje aan het Dolhuys. Gluren naar de gestoorde medemens.





vrijdag 15 juli 2011

La Conquete net niet scherp genoeg

Bij de premiere in Cannes leek het even een schandaal te worden. Nog nooit eerder was er een kritische film gemaakt over een nog zittende president. Maar de film bleek net iets te mild. Regisseur Xavier Durringer had zich best wat meer mogen veroorloven. We zien de weg omhoog van Nicolas Sarkozy tot zijn eerste presidentsverkiezing. De acteurs Denis Podalydès als Sarkozy en Bernard le Coq als Jacques Chirac spelen uitmuntend en staan als kemphanen tegenover elkaar. Alle lagen en listen zijn toegestaan om president van Frankrijk te worden. Soms moet daar een offer voor gebracht worden, zoals het huwelijk van de aankomend president. In de film wordt iets te vaak uitleg gegeven over het franse politiek systeem en de verhoudingen onderling. Verder is het een boeiende film over de zucht naar macht. De volgende verkiezingen in 2012, met de perikelen rond Dominique Strauss-Kahn, lenen zich nu al voor een opvolger.




zaterdag 9 juli 2011

Me & Mr. Jones over Joran van der Sloot in september in de bioscoop


De film Me & Mr. Jones van regisseur Paul Ruven gaat in september 2011 in premiere. De film gaat over de zaak Holloway. Vijf jaar na de verdwijning van Natalee Holloway gaat een onderzoeksjournalist op zoek naar de waarheid. Ook de recente betrokkenheid van Joran van der Sloot bij een moord in Peru is in het script verwerkt. De Hoofdrollen worden gespeeld door Robert de Hoog en Hanna Verboom die al eerder hoofdrollen hadden respectievelijk in Schemer en in De Co-assistent.




vrijdag 8 juli 2011

Pina 3D - zinderende en emotionele dansfilm

Wim Wenders en Pina Bausch hebben te lang gewacht op het juiste medium voor de film over het leven van Pina. 3D bleek de oplossing voor hun technische wensen, maar Pina heeft de primiere niet meer beleefd. De dansfilm Pina is een ode geworden aan deze uitzonderlijke, creatieve en vernieuwende danseres en choreografe. Het Ensemble des Tanztheater Wuppertal danst in deze film in de stad waar Pina 35 jaar leefde en werkte.




Adem - Wat maak je ervan als je levensverwachting kort is.

Tom(Stef Aerts)kan moeilijk accepteren dat hij door zijn longziekte maar kort te leven heeft. Hij is opstandig en sluit zich aan bij een groep straattuig. Zijn broer Lucas(Maarten Mertens) heeft dezelfde erfelijke ziekte.
In het ziekenhuis ontmoet Tom lotgenoten zoals Xavier(Wouter Hendrickx - De helaasheid der dingen). Xavier zit vol energie en haalt uit zijn leven wat erin zit. De twee worden vrienden en Tom fleurt daar van op. Hij wordt verliefd op Eline (Anemone Valcke) die al maanden op de quarantainekamer zit. Dan overlijdt Lucas en valt Tom terug in negativiteit en agressie.
Het scenario voor Adem is geschreven door Claude van Rijckeghem, die ook verantwoordelijk was voor Aanrijding in Moscou, Kruistocht in spijkerbroek en man zkt vrouw. De muziek is van Spinvis. Warm aanbevolen.





Cars 2 - 3 D bliksemsnelle actie

Bliksem McQueen en zijn beste vriend Takel racen om de wereld Grand Prix. Maar dan raken ze verzeild in een internationaal spionnenavontuur. Regisseurs zijn John Lasseter en Brad Lewis (producent van de Oscar® winnende film Ratatouille). Spanning, humor en actie van Disney/Pixar in 3D.





donderdag 7 juli 2011

Bridesmaids - stagparty nu ook voor de dames

Paul Feig zag een gat in de markt. De mannen hebben al jaren hun films over bachalorparties. Ze trekken veel bezoekers, zoals recent Hangover 2. Maar de bruidsmeisjes willen ook wel eens uit de band springen. In Bridesmaids doen Kristen Wiig, Maya Rudolph en Rose Byrne dat vol overgave en zonder zich ook maar ergens voor te generen. De op het oog brave vrouwen hangen even verschrikkelijk de beest uit voordat ze de sleep van hun beste vriendin naar het altaar gaan tillen. Zin om ook eens helemaal los te gaan?
Zorg dat je vriendin gaat trouwen!





Arriety - De nieuwste animatie uit de Ghibli studios weer beeldschoon


Opnieuw een prachtige animatiefilm uit de studio's van Ghibli. De 19e alweer. Deze filmstudio's zijn onder andere bekend van het oscarwinnende Spirited Away van Hayao Miyazaki. Arriery is de verfilming van de boekserie The Borrowers van Mary Norton uit 1952. De nederlandse vertaling heet De Bruikleners en is nog in een enkele bibliotheek te lenen. Het verhaal is in 1997 al eens verfilmd als comedy, maar de Ghibli-animators hebben er een ingetogen subtiele film van gemaakt. Het ambachtelijke handwerk en de tweedimensionale weergave is misschien niet snel en trendy, maar levert wel een film van grote schoonheid op. Liefhebbers van Japanse animatie hebben de film in maart al even kunnen zien bij de nederlandse premiere tijdens het Ghibli-festival in de Melkweg. Was je niet bij die gelukkigen? Ga naar de bioscoop en laat je betoveren.





Technisch probleem met de slideshow

De slideshow op de homepage van het filmblog is in onderhoud. Daarom zie je nog even de afbeeldingen van de films van vorige week. Zodra Imageloop weer beschikbaar is, wordt de slideshow aangepast.
Ter compensatie plaats ik deze week van extra veel premierefilms een artikel en een trailer. Misschien bevalt dat wel beter! Als dat zo is, dan hoor ik het graag.




zaterdag 2 juli 2011

Tessa de Loo's roman Isabelle in premiere op NFF

Op 22 september gaat de film Isabelle, met Halina Reijn in de hoofdrol, in premiere op het Nederlands Film Festival. Bert Sombogaart heeft de regie verzorgd, dus dat belooft weer een goed Nederlands product. Isabelle is de verfilming van de vroege gelijknamige roman van Tessa de Loo. Dit verhaal staat in de bundel Alle verhalen, beschikbaar bij de Westfriese Bibliotheken. meer informatie over de premiere op de site van NFF.