woensdag 27 maart 2013

De premières van week 13

Vanaf 28 maart 2013 in de bioscopen te zien:



Steekspel. Regie Paul Verhoeven. Deze film is ontstaan uit een eerste idee van Kim van Kooten waarop filmenthousiastelingen zelf een vervolg mochten schrijven. Paul Verhoeven heeft van de publieksinbreng een redelijke film weten te boetseren. Als er voldoende kaartjes worden verkocht, wordt de film in de bioscopen vertoond.

The repentant. Regie Merzak Allouache. In de jaren negentig woedde in Algerije een burgeroorlog. Deze film probeert voor deze vergeten oorlog opnieuw aandacht te vragen. Rachid, een fundamentalist, vlucht uit het rebellenleger en probeert zijn plaats in de maatschappij weer op te pakken. Hij wordt gezien als spijtoptant tot hij de lokale apotheker een gruwelijk verhaal vertelt.

The croods 3D. Regie Chris Sanders en Kirk DeMicco. Een familie holbewoners verlaat na een serie aardbevingen hun veilige grotwoning en ontdekt de wereld buiten de deur. Kleurrijk, spannend, gevaarlijk en vol onbekend leven is die nieuwe wereld. Een vrolijke animatiefilm voor kinderen.

Yoko. Regie Franziska Buch. Verfilming van een boek van Knister. Pia zit het liefst in de boomhut die haar overleden vader voor haar heeft gemaakt. Ze sluit zich af voor anderen, maar als ze op een dag een vrolijk wit wezen in de boomhut aantreft, verandert haar leven. De yeti, want dat is het, is ontvoerd uit Tibet om aan een Duitse dierentuin te worden verkocht. Hoe komt Yoko weer terug in Tibet? Vrolijke kinderfilm.

21 and over. Regie Jon Lucas en Scott Moore. Opnieuw een komisch meesterwerk van de makers van The hangover. Jeff Chang wordt 21 en zijn vrienden vinden dat hij nu maar eens flink moet feesten en beesten. Jeff’s vader waarschuwt hem nog dat hij de volgende dag een belangrijk gesprek heeft. Maar ja, de vrienden slepen hem mee in de chaos.

G.I. Joe 2: Retaliation. Regie Jon Chu. De Joe’s moeten het nog steeds opnemen tegen Cobra. Zartan, een Cobra, neemt de vorm aan van de Amerikaanse president en bedreigt de wereld met superwapens. De Joe’s moeten een wereldwijd conflict zien te voorkomen en de Cobragroep verslaan. Veel actie en geweld met Bruce Willis en Channing Tatum.

The host. Regie Andrew Nichol. Jared en Melanie zijn verliefd. In de wereld waar menselijke lichamen bewoond worden de buitenaardse zielen, horen zijn tot een uitstervende soort. Als ook Melanie door een ziel wordt overgenomen herinnert ze zich haar liefde voor Jared en overwint haar indringer. Verfilming van het boek Zielen van Stephenie Meyer.

Inch’Allah. Regie Anaïs Barbeau-Lavalette. Een goed bedoelde, maar eenzijdig belichtende film over het Joods-Pallestijnse conflict. Chloe, een vroedvrouw bij een hulporganisatie, komt in contact met een optimistische Pallestijnse die leeft in een vluchtelingenkamp op de Westoever. Een dramatische gebeurtenis toont ons het uitzichtloze van dit slepende conflict.

A late quartet. Regie Yaron Silbermann. De leider van het strijkkwartet The Fugue heeft parkinson en dat zet de onderlinge verstandhoudingen onder druk. Wie zal straks zijn plaats innemen? Kan het orkest blijven bestaan en Beethoven’s opus 131 op hun 25-jarig jubileum succesvol spelen? Een geweldige cast en een schitterend verhaal.





dinsdag 19 maart 2013

De premières van week 12

Vanaf 21 maart 2013 in de bioscopen te zien:



Het mannetje van de maan. Regie Stephan Schesch. Het mannetje van de maan verveelt zich en komt naar de aarde. Hij vindt het er prachtig, maar de wereldleiders denken dat hij een gevaarlijk buitenaards wezen is en sluiten hem op. Dan beseft hij, hoe belangrijk hij is voor de kinderen die graag naar de maan en naar hem kijken. Een schattige animatiefilm naar een verhaal van Tomi Ungerer, de maker van De drie rovers.

Pieta. Regie Kim Ki-Duk. Kang-Do Lee is een wrede, harteloze incasseerder van schulden van arme sloebers. Als een mooie oudere vrouw hem zegt zijn moeder te zijn, gelooft hij haar niet. Maar hij raakt op haar aanwezigheid gesteld. Als ze opeens weer verdwenen is wordt haar tragische achtergrond duidelijk. Winnaar van de gouden leeuw op het festival van Venetië. Gewelddadig maar ook intrigerend.

Rhino Season. Regie Bahman Ghobadi. Het verhaal van de Iraanse dichter Sahel en zijn vrouw Mina, die gevangen worden gezet omdat zijn gedichten te politiek getint zijn. Als Mina wordt vrijgelaten vertelt men haar ten onrechte dat haar man dood is. Gebaseerd op een ware gebeurtenissen en de ervaringen van de regisseur, die zelf Iran moest ontvluchten na zijn film No one knows about Persian cats, een film over de ondergrondse popscene van Teheran. Ghobadi gaan binnenkort Het huis van de moskee van Kader Abdolah verfilmen.

Le grand soir. Regie Benoit Delépine en Gustave Ververn. Not en Jean-Pierre zijn de twee zelfzuchtige kleinzielige broers Bonzini. De familie runt restaurant Le Pataterie, maar de zaken gaan niet goed. En met de beide broers gaat het ook bergafwaarts. Humoristisch bedoeld, maar er is weinig om te lachen.

Valentino. Regie Remy van Heugten. Najib Amhali als verkoper van dure Italiaanse auto’s. Hij versiert de dochter van de baas, maar er is een klein probleempje. Hij heeft vertelt over zijn Italiaanse roots, maar is Marokkaan. En schoonpapa wil zijn ouders wel eens ontmoeten. Dun vermaak, maar voor Najib komen vast veel bezoekers.

Toegetakeld door de liefde. Regie Ari Deelder. Arie heeft een writersblock, maar vindt weer inspiratie door de mooie trambestuurster Sonja. Als de tramlijn wordt opgeheven zoekt hij haar overal en ontdekt, dat zij een heel andere man in haar leven heeft. Daar laat hij het niet bij zitten.

Jack the giant slayer 3D. Regie Bryan Singer. Een vrije variant op het sprookje Sjaak en de bonenstaak . In dit geval biedt Jack zich vrijwillig aan om naar het kasteel van de reuzen te klimmen en de ontvoerde prinses te bevrijden.

Thérèse Desqueyroux. Regie Claude Miller. De verfilming van het gelijknamige boek van Francois Mauriac uit 1927. Thérèse (Audrey Tautou) trouwt met haar buurman en verbindt zo de landerijen van beide families tot een groot bezit. Bovendien kan ze dan in het gezelschap blijven van zijn zus Anne en haar geliefde Jean. Deze Jean interesseert haar vooral. Bernard tolereert Thérèse’s vrije en heldere geest, maar ze verveelt zich en voelt zich opgesloten op het platteland. Als ze een wrede kans aangrijpt om aan haar huwelijk te ontsnappen, ontstaan daardoor voor haarzelf en de beide families grote problemen. Doordat in de film geen gebruik wordt gemaakt van flashbacks zoals in het boek, verliest het plot helaas aan kracht.







woensdag 13 maart 2013

De premières van week 11

Vanaf 14 maart 2013 in de bioscopen te zien:



The Sweeney. Regie Nick Love. Deze onderhoudende politiefilm is een bewerking van de gelijknamige Engelse tv-serie uit de jaren zeventig. Detective Jack Regan (Ray Winstone) geeft leiding aan het team The Sweeney. Dit op elkaar ingespeelde team zorgt dat het ergste tuig van de straat verdwijnt, maar houdt zich niet altijd aan de regels. Als ze een aantal brute overvallen moeten oplossen, komen ze echter flink in de problemen. Spannend en vol droge Engelse humor.

Trois mondes. Regie Catherine Corsini. Al, een succesvolle zakenman, rijdt iemand aan maar gaat er vandoor. Juliette, die de aanrijding heeft zien gebeuren, ontmoet de vrouw van het slachtoffer. Vera, is een berooide illegale immigrant. Juliette besluit haar te helpen en confronteert Al. Maar die is niet van plan zijn luxe leven te riskeren door zich aan te geven.

Broken city. Regie Allan Hughes. Burgemeester Hostetler (Russell Crow) verdenkt zijn vrouw (Catherina Zeta-Jones) van overspel. Detective Taggart (Mark Wahlberg) levert het bewijs, maar zit vervolgens gevangen in een sluw politiek spel. Hij besluit de handschoen op te nemen tegen de burgervader. Spannende film.

&me. Regie Norbert ter Hall. Bekend van A’dam-E.V.A. Eduard en Edurne lopen elkaar op het werk letterlijk tegen het lijf en breken daarbij elk een arm. Ze vinden steun bij elkaar en besluiten te gaan samenwonen. De verhuizer Richard dringt zich op in hun relatie, wat de verstandhouding nog meer compliceert. Gebaseerd op een verhaal van Oscar van den Boogaard.

Paradies: Glaube. Regie Ulrich Seidl. Deel 2 in Seidl’s drieluik over liefde, geloof en hoop. Iedereen zoekt zijn paradijs ergens anders. Zoals Teresa in deel 1 naar liefde zocht in Kenia, zo zoekt Anna Maria het in het geloof in Jezus aan het kruis. Voor haar is geloof bijna gelijk aan lust. Haar islamitische echtgenoot kan daar niet mee leven.

Side effects. Regie Steven Soderbergh. Psychiater Jonathan Banks (Jude Law) probeert op verzoek van een medicijnenfabrikant een nieuw anti-depressivum uit. Maar Ablixa lijkt vreemde bijwerkingen te hebben. Patiënte Emily Taylor (Rooney Mara) begaat onder invloed van het middel een moord. Wie is hier schuldig? Patiënt, arts of de medische industrie? Aanklacht tegen de industrie verpakt als spannende thriller met een topcast. Jammer genoeg de laatste film van Soderbergh.

Oz:The great and powerful 3D. Regie Sam Raimi. Dit is wat vooraf ging aan het wereldberoemde boek De tovenaar van Oz van L. Frank Baum. De Texaanse illusionist Oscar Diggs (James Franco) wordt door een wervelstorm naar Oz geblazen, waar hij de drie heksen, Glinda (Michelle Williams), Evanora (Rachel Weisz) en Theodora (Mila Kunis) ontmoet. Al het goud in Oz trekt hem wel aan, maar iedereen ziet in hem de machtige tovenaar van Oz, die de kwade heks kan verslaan. Gaat hem dat lukken? Prachig gemaakt, met schitterende kleuren en met veel respect voor de klassieker The wizard of Oz uit 1939.

Hitchcock. Regie Sacha Gervasi. Als Alfred Hitchcock in 1959 Psycho maakt is hij al 60 jaar en ziet men hem als een sterregisseur op zijn retour. Zijn huwelijk staat onder druk vanwege zijn interesse in zijn hoofdrolspeelsters. Dan vindt hij een prima plot voor een film in de thriller Psycho van Robert Bloch. Hij investeert, tot frustratie van zijn vrouw, hun volledig bezit in de film, maar maakt een meesterwerk dat een ijkpunt wordt in de filmgeschiedenis. Prima acteerwerk van Anthony Hopkins en Helen Mirren.









woensdag 6 maart 2013

De premières van week 10

Vanaf 7 maart 2013 in de bioscopen te zien:



Bullet to the head. Regie Walter Hill. De huurmoordenaars Jimmy (Sylvester Stallone) en Louis (Jon Seda) zijn vrienden. Als Louis wordt gedood, zint Jimmy op wraak en sluit een ongewoon pact met politieman Taylor (Sung Kang), die de moord op Louis onderzoekt. Stallone is weer eens goed op dreef, overtreedt alle regels en strooit met wat droge humor. Maar ruimt natuurlijk ook het tuig op.

Road north. Regie Mika Kaurismäki. Als gevierd pianist Timo thuiskomt na een optreden, vindt hij zijn verlopen vader op zijn stoep. Na 35 jaar wil Leo opnieuw kennismaken met zijn zoon en hem een erfenis geven. Daarvoor moeten ze samen op een reis naar het noorden van Finland. Er is onderweg genoeg tijd en reden om veel met elkaar te bespreken. Een luchtige en ontspannen roadmovie.

Mama. Regie Andrés Muchietti. Jeffrey vermoordt op een kwade dag zijn vrouw en laat zijn dochters Victoria en Lilly in een hutje in het bos achter. Jaren later worden de verwilderde meisjes gevonden door hun oom Lucas. Hij en tante Annabelle nemen de meisjes in huis. Maar ze komen niet alleen. Een onzichtbare mama komt met ze mee. Akelig griezelige horrorfilm.

Lore. Regie Cate Shortland. Gebaseerd op het boek De donkere kamer van Rachel Seiffert, over oorlogservaringen van haar eigen familie. Als nazi-duitsland in 1945 ten val komt moet Lore, de oudste dochter van een vooraanstaand SS-er, haar 3 broertjes, een zusje en zichzelf dwars door Duitsland in veiligheid brengen in Hamburg. Onderweg is niemand te vertrouwen. Ze worden uit een bedreigende situatie gered door een Joodse jongen, een untermensch. Tot haar verwarring wordt Lore verliefd. Een innerlijke strijd tussen liefde, verstand,opvoeding en loyaliteit volgt. Sterk drama en intrigerend spel van Saskia Rosendahl. De Australische inzending voor de Oscar voor beste buitenlandstalige film dit jaar.

Broken. Regie Rufus Norris. Het elfjarige jongensachtige meisje Skunk (Elouise Laurence) woont in een achterbuurtstraatje waar ze iedereen kent en waar ze zich veilig voelt. Ze is eigenlijk het zonnetje van de straat. Tot ze ziet dat de buurman een buurjongen ernstig mishandelt. Wat is er aan de hand? Ze komt er niet achter en dat maakt haar onzeker en angstig. Prachtige film met sterke rollen van vooral de jongere acteurs. Naar het aangrijpende boek Gebroken van Daniel Clay.