donderdag 20 december 2012

De premières van week 51



Vanaf 20 december 2012 in de bioscopen te zien:

Hotel Transylvania 3D: Hotel vol monsters. Regie Genndy Tartakovsky. Dracula runt een vijfsterrenhotel, waar hij een keur aan monsters heeft uitgenodigd voor de verjaardag van zijn dochter Mavis. Dan komt een mens de rust verstoren. Vermakelijke animatie van het brein achter Dexter’s laboratory . Mis ook de aftiteling niet.

Du vent dans mes mollets. Regie Carine Tardieu. De negenjarige Rachel wordt met teveel liefde en zorg omringd. Omdat ze nog in haar bed plast, moet ze naar een psycholoog. Misschien is er wel iets mis met haar. Als ze bevriend raakt met de vrijgevochten Valérie worden de rollen omgedraaid. Opeens kijken de kinderen met zorg naar de escapades en onzekerheden van de volwassenen. Verfilming van de gelijknamige roman en strip van Raphaële Moussafir.

Het bombardement. Regie Ate de Jong. Deze eerste film over het bombardement op Rotterdam heeft al veel pers gehad. Bakkersknecht Vincent (Jan Smit) wordt verliefd op Eva, een meisje uit het rijke milieu. Maar Eva gaat trouwen met een man van haar eigen stand. Tenzij er iets tussenkomt. Het bombardement brengt de geliefden bij elkaar. Wat kan die Jan toch goed zingen.

De baby. Regie Deborah van Dam. Documentaire over de Joodse peuter Anneke, die in 1942 door een koerierster werd verstopt bij een pleeggezin. Haar ouders overleven het kamp niet en Anneke blijft bij het pleeggezin. Tot ze opeens door een oom en tante wordt meegenomen naar Amerika. Ze moet het verleden vergeten. Maar haar “onderduikbroer” en de koerierster zoeken na een halve eeuw weer contact en haar verleden wordt blootgelegd. Zijn de koerierster en Anneke’s pleegouders wel de oorlogshelden waar ze ze voor hield? Een heel andere kijk op het leven van ondergedoken kinderen.

Jack Reacher. Regie Christopher McQuarrie. Jack Reacher (Tom Cruise) is de rustige maar doortastende hoofdpersoon in de thrillers van Lee Child. Hij reist zonder bagage, laat geen sporen na en bindt zich niet. Maar als hij onrecht tegenkomt, rust hij niet voordat de daders zijn gestraft en het recht zegeviert. James Barr krijgt een vijfvoudige moord in zijn schoenen geschoven. Hij weet dat alleen Jack Reacher zijn onschuld kan en wil bewijzen. Verfilming van Lee Child’s Voltreffer. Tom Cruise is verkeerd gecast, maar verder een spannende film.

Playing for keeps. Regie Gabriele Muccino. Topvoetballer George Dryer sluit zijn carriere af en wil het contact met zijn zoontje herstellen. Zijn ex raadt hem aan, coach te worden van het voetbalteam van Lewis. Alle voetbalmoeders vallen voor de knappe coach. Maar krijgt hij ook nog een tweede kans bij zijn ex?

Renoir. Regie Gilles Bourdos. Op latere leeftijd is kunstschilder Pierre-Auguste Renoir ziek en ongeïnspireerd op zoek naar het juiste licht voor zijn schilderijen. Een jong meisje wordt zijn muze, hij maakt weer prachtige werken. Maar ze wordt ook de geliefde van zijn zoon. Dit leidt tot spanningen. Beeldschoon camerawerk.

So undercover. Regie Tom Vaughan. Molly Morris(Miley Cyrus) moet voor een missie undercover als verlegen studente op de universiteit om een getuige te beschermen. Een lastige klus voor deze keiharde privédetective. Komisch maar niet spannend.

West side story. Regie Jerome Robbins en Robert Wise. Deze klassieker uit het archief van EYE is prachtig gedigitaliseerd. Nu kunnen we weer op groot scherm genieten van muziek, zang en dans en de prille liefde tussen Tony en Maria. Zonder twijfel nog veel mooier dan in onze herinnering. Een parel voor vele generaties.

Searching for Sugar Man. Regie Malik Bendjelloul . Rodriquez , een singer-songwriter uit de jaren zeventig, is een megaster in Zuid-Afrika. Maar in Amerika verkopen zijn platen slecht en hij raakt volledig in de vergetelheid. Deze documentaire ontrafelt de geheimen rond Rodriquez. Zijn muziek is nog altijd prachtig en zijn teksten opvallend actueel. Waardevolle kennismaking.

Life op Pi 3D. Regie Ang Lee. De gelijknamige roman van Yann Martel kreeg in 2002 de Booker Prize en werd onverfilmbaar geacht. Pi(cine) Patel overleeft een schipbreuk en verblijf van ruim een half jaar in een sloep op zee samen met de bengaalse tijger Richard Parker. Daarvoor moet hij alles wat hij in zijn jeugd heeft geleerd aanwenden. Prachtig boek, prachtige film.







donderdag 13 december 2012

De premières van week 50

Vanaf 13 december 2012 in de bioscopen te zien:

Caesar must die. Regie Paolo en Vittorio Taviani. Zware criminelen in de Italiaanse Rebibbia-gevangenis studeren als bezigheidstherapie regelmatig een toneelstuk in. Op verzoek van de broers Taviani nemen ze Shakespeare’s Julius Caesar onder handen. De film van repetities, opvoering en het dagelijks bestaand in de gevangenis geven een bijzondere kijk op de soms heilzame werking van cultuur.

Regilaul, songs from the Ancient sea. Regie Ulrike Koch. De maakster van de zoutmannen van Tibet heeft een inspirerende film gemaakt over een bijna verloren zangtraditie in Estland. Deze bijzondere zangstijl heeft een eeuwenoude oorsprong die doet denken aan de Bulgaarse, maar ook de Laplandse volkszang. De hypnotiserende monotone stijl wordt inmiddels door jong en oud en op klassieke en poppodia weer uitgevoerd. Een bijzondere belevenis.

De groeten van Mike. Regie Maria Peters. Mike mag naar huis uit het ziekenhuis, maar zijn alcoholistische moeder komt hem niet ophalen. Misschien moet hij maar naar een pleeggezin zegt jeugdzorg. Maar Mike heeft daar geen zin in en probeert dat op allerlei manieren te voorkomen. Een vrolijke kerstfilm met een verdrietige ondertoon.

Elliot loves. Regie Terracino. De 10-jarige Elliot ziet hoe zijn jonge moeder de ene vriend na de andere heeft op zoek naar liefde en warmte. Als hij ouder is maakt hij dezelfde zoektocht door. Wat is liefde en wat is geluk? En hoe leer je van jezelf te houden. Een humoristische film met inhoud.

Seven psychopaths. Regie Martin Mcdonagh. Bizar verhaal over een groep criminelen die geld verdienen door hondjes te stelen. Het gaat mis als ze de Shih tzu van een gangster stelen. Snelle en onderhoudende chaos van de maker van In Bruges met een absolute sterrencast.

K3 Bengeltjes. Regie Bart van Leemputten. Deze film wordt zeker weer een groot succes bij alle kleine K3-fans. De K3-meisjes krijgen hun vervelende nichtjes op bezoek. Door een vergissing verandert K3 in engeltjes. En engeltjes moeten braaf zijn. Zo niet dan volgt straf. Kunnen ze de betovering terugdraaien? Weer een Studio 100 pulpfilm.

Wreck-it-Ralph. Regie Rich Moore. Ralph is een slechterik in de Arcade-gamewereld. Maar hij heeft er geen zin meer in om alles stuk te maken. Een komische Disney-animatie voor de Game-liefhebbers.

Deadfall. Regie Stefan Ruzowitzky. Een broer en zus, Addison en Liza, overvallen een casino, maar raken daarna in de problemen. Als ze op hun vlucht een agent neerschieten, wordt de jacht op ze geopend.

The words. Regie Brian Klugman en Lee Sternthal. Een matig getalenteerd schrijver op de top van zijn populariteit, wordt geconfronteerd met de gevolgen van zijn handelen. Voor zijn boek heeft hij het manuscript van een ander gebruikt.

Ernest en Célestine. Regie Benjamin Renner. Een liefdevol gemaakte animatiefilm over twee tegenpolen, Ernest een hongerige beer en Célestine de slimme muis. Net voordat Célestine in de keel van Ernest verdwijnt, weet ze zijn aandacht te krijgen. Vanaf dat moment verandert het sombere leven van de beer. Wij kennen Ernest en Célestine als Brammert en Tissie, de hoofdpersonen in de prachtige prentenboeken van Gabrielle Vincent.

The Hobbit: An unexpected journey. Regie Peter Jackson. Na 9 jaar start een nieuwe trilogie naar de boeken van Tolkien. Dit keer is Bilbo Balings (Martin Freeman)de hoofdpersoon. 60 jaar voor zijn neefje Frodo maakt ook hij met een groep dwergen een avontuurlijke reis door Midden-Aarde. We zien de bekende locaties en karakters uit de vorige trilogie weer terug. Een mooi gemaakte 3D-film die doet verlangen naar de volgende twee delen.

The broken circle breakdown. Regie Felix van Groeningen. Opnieuw een film die je grijpt. Na De helaasheid der dingen, boekverfilming van de roman van Dimitri Verhulst, maakt van Groeningen opnieuw een intense film. Deze keer is het thema de ondeelbaarheid van een te groot verdriet. Elise en Didier vallen als een blok voor elkaar en hun liefde groeit met de komst van dochter Maybelle. Als Maybelle als kleuter ziek wordt en sterft, trekt dat de twee gelieven wreed uiteen. Een prachtige film met muziek en tattoo’s, geluk en verdriet. Heftig leven dus. Opnieuw een prachtige Vlaamse film.





woensdag 5 december 2012

De premières van week 49

Vanaf 6 december 2012 in de bioscopen te zien:

Sol LeWitt. Regie Chris Teerink. Documentaire over de Amerikaanse grondlegger van de conceptuele kunst met Hollandse roots. Zijn werk is volledig abstract en soms duizelingwekkend.

Notre paradis. Regie Gaèl Morel. Twee mannelijke hoeren, een dertiger en een puber, vermoorden hun klanten schijnbaar zonder schuldgevoel. Waarom? Geen idee.

Comme un homme. Regie Safy Nebbou. Gebaseerd op het boek L’âge bête van Boileau Narcejac uit 1978. Boileau Narcejac , een schrijversduo, hebben o.a. Vertigo op hun naam staan. Twee scholieren willen hun juf een lesje leren en ontvoeren haar. Maar Greg, de aanstichter, raakt in coma en Louis de meeloper zit opeens met de ontvoerde juf opgescheept. De gestoorde relatie met zijn vader, directeur van de school, maakt van deze thriller een familiedrama.

Niko 2 3D. Niko het vrolijke rendier beleeft opnieuw een avontuur in 3D. Hij krijgt een stiefbroertje, Jonni, en een stiefvader waar hij erg aan moet wennen. Als Jonni opeens verdwijnt volgt een spannende zoektocht. Leuke kerstfilm voor de kleintjes.

Pudding T. Regie Michael Hegner. Vrolijke animatiefilm naar het geliefde boek Pudding Tarzan van Ole Lund Kirkegaard. De onhandige en verlegen Ivan Olsen wordt vaak gepest. Als hij een toverdrankje drinkt kan hij opeens alles. Dus ook wraak nemen op de pestkoppen. Maar is dat wel de oplossing? Genoten van Orla de kikkerslikker? Dan mag je deze zeker niet missen.

Koning van Katoren. Regie Ben Sombogaart. Jan Terlouw’s bekendste boek wordt nog steeds veel gelezen. Nu verfilmd met Mingus Dagelet als Stach, die 5 opdrachten moet uitvoeren voordat hij koning van Katoren kan worden. Mijn advies: Lees eerst het boek.

Alex Cross. Regie Rob Cohen. Tyler Perry is Alex Cross, de forensisch psycholoog en rechercheur uit de boeken van James Patterson. Hij zoekt een moordenaar die gefascineerd is door pijn. Een gevaarlijke tegenstander. Als ook zijn vrouw bedreigd wordt, gaat Cross volledig door het lint. Ook hier mijn advies: Lees eerst het boek. En bij voorkeur de hele serie, want er zullen wel sequels volgen.

Anna Karenina. Regie Joe Wright. Prachtige verfilming van Tolstoj’s wereldberoemde roman. Keira Knightley, ook al te zien in Pride & Prejudice en Atonement van dezelfde regisseur, speelt Anna Karenina als een mens van vlees en bloed met naast de romantische ook een donkere kant. Een sterk noodlotsdrama waarin het leven van een dame van stand ten gronde wordt gericht door lust en liefde. Een feest voor het oog.