woensdag 28 november 2012

De premières van week 48



Vanaf 29 november 2012 in de bioscopen te zien:

Rise of the Guardians. Regie Peter Ramsey. De Amerikaanse auteur en illustrator schreef in 2011 de 5-delige boekenserie The guardians of childhood, over de imaginaire beschermers en bedreigers van kinderen. De tandenfee, de kerstman, Klaas Vaak en de paashaas kunnen niet meer op tegen de boosaardige boeman, die slapende kinderen bedreigt. Ze roepen de hulp in van een kind, Jack Frost. Deze Jack Frost is de puber-variant van onze koning winter en hij beschikt over de extra gave om de boeman te verslaan. Een prachtige uitgewerkte 3D-animatiefilm van Dreamworks.

Populaire. Regie Régis Roinsard. Het is 1958 en de jonge Rose wil geen brave huisvrouw worden, maar haar eigen geld verdienen. Ze is een beroerd secretaresse, maar snel typen kan ze wèl. De knappe manager daagt haar uit mee te doen aan typewedstrijden in ruil voor een baan. Een vrolijke Franse komedie.

Trouble with the curve. Regie Robert Lorenz. Gus Lobel (Clint Eastwood) wil niet toegeven dat zijn ogen achteruit gaan. Hij blijft honkbaltalenten scouten. Hij neem zijn dochter Mickey (Amy Adams) mee op een scoutingtrip naar Atlanta, waar ze verliefd wordt op een talentvolle honkballer (Justin Timberlake). Intussen wordt de vader-dochter band hersteld. Een echt Amerikaans feelgood verhaal.

Looper. Regie Rian Johnson. Loopers zijn moordenaars die in opdracht mensen uit de toekomst ombrengen. Wat? In de toekomst is tijdreizen mogelijk en Joe (Joseph Gordon-Levitt), een succesvolle looper, doodt voor veel geld teruggeteleporteerde mensen. Maar als hij zijn toekomstige zelf (Bruce Willis) moet doden gaat het mis. Spannend en snel, maar erg ongeloofwaardig.

Cave of forgotten dreams 3D. Regie Werner Herzog. 32.000 jaar geleden maakten kunstenaars uit de oude steentijd grotschilderingen van het leven om hen heen. De schilderingen in Chauvet in Frankrijk zijn pas in 1994 ontdekt. Werner Herzog heeft hierover, na Encounters at the end of the World, opnieuw een indrukwekkende en prachtige documentaire gemaakt. Een must-see.

Le magasin des suicides. Regie Patrice Leconte. Een prachtige ambachtelijk ingekleurde animatiefilm. In een sombere stad en een droevige tijd is zelfmoord de enige uitweg en de winkel met zelfmoordattributen het lichtende centrum. Het gezin Tuvache runt de winkel met gepaste somberheid. Dan wordt Alan geboren en de jongste spruit blijkt een optimistische lachebek. Zijn aanstekelijke lach zet de stad op z’n kop. Naar de gelijknamige roman van Jean Teulé.

Cloud Atlas. Regie Tom Tykwer, Andy en Lana Wachowski. Een sterrencast in de verfilming van de roman Wolkenatlas van David Mitchell . Over een periode van 500 jaar kruisen de hoofdpersonen elkaars levenspad. Zijn ze dezelfde of reïncarnaties? In zes korte verhalen wordt duidelijk gemaakt hoe de levens van mensen met elkaar verbonden zijn en elke daad gevolgen heeft voor het leven van een ander. Intrigerende film.





woensdag 21 november 2012

De premières van week 47



Vanaf 22 november 2012 in de bioscopen te zien:

Alles is familie. Regie Joram Lürsen. De opvolger van Alles is liefde, de komedie die in de Sinterklaastijd van 2007 een kassucces was. Het verhaal staat los van de voorganger, maar veel van de acteurs hebben opnieuw een rol gekregen. Familieproblemen, onvervulde kinderwensen en relatiestress. Humor, Nederlandse stijl. Voor een breed publiek.

Italy: Love it or leave it. Regie Gustav Hofer en Luca Ragazzi. De regisseurs zijn ook de acteurs in deze documentaire roadmovie over hun haar-liefde verhouding met Italië. In een Fiat 500 rijden ze door Italië en bespreken alle redenen om in dit prachtige land te blijven tegenover alle redenen om dit afschuwelijke land te verlaten. Italië in close-up.

Die kinder vom Napf. Regie Alice Schmid . Deze documentaire toont het leven van 50 boerenkinderen in de Zwitserse Alpen. 4 seizoenen worden de kinderen gevolgd, maar we zien vooral de schitterende omgeving waarin ze opgroeien. Het thema van de film, verstedelijking en ontvolking van het platteland, komt bijna niet aan de orde. Hierdoor ontbeert deze film een kern. Jammer.

Beyond the hills. Regie Cristian Mungiu. Twee Roemeense vriendinnen/geliefden, Alina en Voichita, verliezen elkaar jaren uit het oog als Alina naar Duitsland verhuist. Wanneer ze na jaren terugkeert om Voichita op te halen, blijkt die ingetreden in een streng klooster. Alina’s komst ontregelt het kloosterleven grondig en dit heeft ernstige gevolgen. Gebaseerd op de boeken van Tatiana Niculecu Bran en een ware gebeurtenis in een Moldavisch klooster in 2005. Mungiu is de maker van 4 maanden, 3 weken en 2 dagen.

The bay. Regie Barry Levinson. Verslaggeefster Donna Thompson kan als een van de weinigen de eco-ramp navertellen die plaatsvond op 4 juli 2009 bij Chesapeake Bay in Amerika. Een horror-thriller in de stijl van Blair witch project. Helaas wordt er zoveel geswitched tussen opnamen met mobieltjes, webcams, bewakings- en nieuwscamera’s, dat je al snel de draad kwijt bent. Van Levinson, maker van Paranormal Activity, mag je toch beter verwachten.

Droom en daad. Regie Annette Apon. Biografie-documentaire over de dichteres Henriette Roland Holst(1869-1952). Een idealistische jonge vrouw uit een welgesteld milieu sluit zich aan bij de socialistische arbeidersbeweging. Maar na een reis door de Sovjet Unie, is ze een illusie armer en voelt zich een ontheemde in haar eigen land. Alleen in de grootste bibliotheken is nog een bundel van Henriette Roland Holst te vinden.





woensdag 14 november 2012

De premières van week 46

Vanaf 15 november 2012 in de bioscopen te zien:

Wrong Time Wrong Place. Regie John Appel . Het International Documentary Festival Amsterdam IDFA, van 14 t/m 25 november te bezoeken in Amsterdam, opent met deze documentaire over de bomaanslagen en het bloedbad vorig jaar op het eiland Utoya in Noorwegen, waarbij 77 mensen stierven door de hand van Anders Breivik. John Appel is gefascineerd door toeval en het noodlot. Wat maakt dat mensen wel of niet op die plek zijn waar iets vreselijks gebeurt? Hoe gaan mensen om met het noodlot of juist de onverwachte wending die ze liet ontsnappen aan de dood. Vanaf 15 november ook te zien in de bioscopen. Klik hier voor meer informatie over IDFA en het programma.

Twilight Saga Breaking Dawn 2. Regie Bill Condon. De liefhebbers van de boeken van Stephenie Meyer zullen tevreden zijn met dit laatste deel in de filmserie. Het slot van de film houdt zich aan het boek en er is weer veel romantiek en vooral aan het eind ook veel spektakel.

Lawless. Regie John Hillcoat . Boekverfilming van “The wettest country in the World” van Matt Bondurant . Nick Cave schreef het scenario en leverde de indringende muziek bij deze film over de drie gebroeders Bondurant, familie van de auteur. De heren runden in de tijd van de Amerikaanse drooglegging een lucratieve handel in illegale drank. Als de lokale sheriff niet mag meedelen in de winst grijpt hij alles aan om de wet te handhaven. Lange goed gemaakte film met een rommelig plot.

Het meisje en de dood. Regie Jos Stelling. In deze, met een gouden kalf bekroonde, film kijkt arts Nicolai Borodinski 50 jaar terug in de tijd. Hij beleeft opnieuw zijn jeugdliefde voor Elise, de courtisane van een rijke franse graaf. Helaas is de liefde gedoemd te mislukken. Een poëtisch verhaal.

Sinister . Regie Scott Derickson. Misdaadschrijver Ellison Oswald (Ethan Hawke) vindt in zijn nieuwe huis filmpjes van de vorige familie die er woonde. Hij ziet daarop een aantal gruwelijke moorden. In plaats van te vluchten voor het naderend gevaar, ziet Ellison in de filmpjes prachtig materiaal voor een nieuw boek. Een sterke horrorthriller.

Amour. Regie Michael Haneke. Een prachtige film, vol liefde en respect gemaakt, over het lichamelijk een geestelijk verval van een oude vrouw. Haar bejaarde echtgenoot zorgt voor haar zo goed als hij kan. Hun liefde voor muziek en voor elkaar is hun houvast. Maar het verval is niet te keren. Prachtige en ontroerende winnaar van de gouden palm 2012 in Cannes. Van de regisseur van Das Weisse Band.







maandag 12 november 2012

Les Miserables 10 jan. 2013 in de bioscoop



Het wereldberoemde boek Les Miserables van Victor Hugo uit 1862 is de inspiratiebron geweest voor de gelijknamige, uiterst succesvolle musical met muziek van Boubil en Schonberg. Deze musical loopt als sinds 1980 wereldwijd in de grootste theaters.

Maar ook in de bioscopen kunnen we vanaf 10 januari 2013 genieten van het prachtige verhaal en de songs. Tom Hooper, regisseur van The King's speech heeft het aangedurfd een gezongen film te maken met grote sterren in de hoofdrollen. Zo speelt Russell Crowe de rol van Javert en Hugh Jackman is Jean Valjean. Anne Hathaway neemt de rol van Fantine voor haar rekening. Dit belooft een grootse film te worden. Geniet alvast van de trailer.









vrijdag 9 november 2012

De premières van week 45

Vanaf 8 november 2012 in de bioscopen te zien:

Sister. Regie Ursula Meier. De twaalfjarige Simon besteelt wintersporttoeristen en via een heler verkoopt hij de buit. Met het geld onderhoudt hij zichzelf en zijn onverantwoordelijke oudere zus Louise. Ouders zijn er niet, waarmee het oudere kind verzorgd wordt door het jongere. Als Simon de zaken wat groter wil gaan aanpakken gaat het mis. Ook de strak georganiseerde Zwitserse samenleving kent een onderlaag. Intrigerende film.

Atmen. Regie Karl Markovics. Niemand wil jeugddelinquent Roman een stageplaats geven als hij halverwege zijn straf buiten de gevangenis mag gaan werken. Uiteindelijk mag hij voor het mortuarium lijken ophalen en afleveren. Een troosteloos baantje voor de introverte tiener. In de gevangenis sluit hij zich af en voelt zich alleen goed op de bodem van het zwembad. Hij heeft niemand om zich aan te spiegelen, geen familie of vrienden. Toch zoekt hij schoorvoetend contact met mensen van buiten. Als hij een vrouw ontmoet die zijn zus lijkt te zijn, gloort er een sprankje hoop in zijn leven. Sterk regiedebuut en geweldig acteerwerk.

House at the end of the street. Regie Mark Tonderai . Elissa en haar moeder verhuizen naar een mooi huis bij het bos. Ze wordt verliefd op buurjongen Ryan. Zijn ouders zijn jaren geleden door zijn zus vermoord. Al snel blijkt dat zuslief nog in de buurt is en snode plannen heeft. Matige film vol clichés.

Milo. Regie Berend en Roel Boorsma. Milo wordt door zijn ouders angstvallig weg gehouden van de buitenwereld. De reden: Milo heeft een houdafwijking die ze willen verzwijgen. Als Milo wegloopt van huis en in allerlei problemen verstrikt raakt, moeten zijn ouders en hijzelf de ziekte onder ogen zien en aanvaarden. Heel sterke debuutfilm.

The paperboy . Regie Lee Daniels. Van de maker van Precious. Ditmaal is de blanke onderlaag van de Amerikaanse samenleving het onderwerp. Jack (Zack Efron) en zijn broer onderzoeken de zaak van de ter dood veroordeelde Hillary van Wetter (John Cusack). Jack raakt geobsedeerd door Hillary’s vriendin Charlotte(Nicole Kidman). Oogt deze film bewust als een gore ranzige B-film? Het is te hopen. Boekverfilming van de gelijknamige roman van Pete Dexter.

Crulic: The path to beyond. Regie Anca Damian. Animatie-documentaire van het waargebeurde verhaal van een Roemeen die in Polen ten onrechte beschuldigd wordt van diefstal en uiteindelijk na een hongerstaking in de gevangenis sterft. Een gerechtelijke dwaling zoals Kafka die had kunnen bedenken.

Argo. Regie Ben Affleck. 66 medewerkers van de Amerikaanse ambassade in Teheran worden in 1980 gegijzeld door de Iraanse opstandelingen onder Kohmeini. De gijzeling zal 440 dagen duren. Maar vrijwel meteen weten 6 Amerikanen te ontsnappen. De Canadese ambassadeur brengt ze onder in zijn huis en riskeert hiermee zijn leven. CIA bedenkt een gewaagd en bizar plan om het zestal uit het land te krijgen. De ware toedracht van deze waargebeurde geschiedenis is pas in 1997 bekend gemaakt. Hoewel de film uitermate spannend is, is het acteerwerk matig en heeft de requisiteur wel erg veel gebruik gemaakt van de trendy grote jaren 80 brillen. De rol van de CIA wordt in de film flink overdreven en na protesten vanuit Canada is een slottekst met een dankwoord voor de goede samenwerking tussen Amerika en de Canadese regering toegevoegd.