woensdag 31 oktober 2012

Nederland Leest De donkere kamer van Damokles

Dit jaar is W.F. Hermans' bekendste boek het geschenk van de bibliotheek aan haar betalende lezers. Het boek is in 1963 verfilmd door Fons Rademakers, maar jarenlang niet te zien geweest. In 1969 besloot financier Freddy Heineken om persoonlijke redenen, dat de film niet meer vertoond mocht worden. Pas na zijn dood in 2002 kreeg de film een nieuwe release. In het boek onderzoekt Hermans de keuzes die mensen in oorlogstijd maken. Goed en fout, zwart en wit, positief en negatief, waarheid en onwaarheid. Waar ligt de scheidslijn? De film wijkt op een aantal punten af van het boek, namen en slot zijn veranderd, maar geeft een goed beeld van de inhoud en de thema's. Verder zijn het vakmanschap van Rademakers (regie) en Jurriaan Andriessen (muziek) onmiskenbaar. De film is o.a. te zien in Cinema Oostereiland. En het boek ligt vanaf 1 november voor u klaar in de Westfriese Bibliotheken.





De premières van week 44

Vanaf 31 oktober 2012 in de bioscopen te zien:

Skyfall. Regie Sam Mendes. Alweer de 23e James Bond film. Geheim agent 007(Daniel Craig), ooit gemodelleerd naar de hoofdpersoon uit de boeken van Ian Fleming, wordt deze keer op de proef gesteld wat betreft zijn loyaliteit aan MI6 als M’s (Judi Dench) blazoen niet helemaal zuiver blijkt. Maar James slaat zich weer op spectaculaire wijze door de problemen heen. Bijgestaan en tegengewerkt door schurken en schoonheden zoals Javier Bardem, Naomie Harris en Ralph Fiennes. Daarbij drinkt hij voor het eerst een Heineken-biertje, shaken nor stirred. De beste Bond-film ooit? Ik betwijfel het. Wèl een van de mooiste door briljant camerawerk van Roger Deakins. Zin om de boeken eens te lezen ? De Westfriese bibliotheken hebben ze voor u in huis.



Vanaf 1 november 2012 in de bioscopen te zien:

Robot and Frank. Regie Jake Schreier. Deze humoristische en aandoenlijke film speelt in de nabije toekomst, waarin robots tot het normale straatbeeld behoren. Frank (Frank Langella) was in zijn werkend leven een gewiekst inbreker. Als bejaarde man verveelt hij zich stierlijk. Zijn zoon geeft hem een robot als gezelschap, maar vooral omdat Frank tekenen van dementie begint te vertonen. De robot geeft Frank zowaar weer zin in het leven en zin om zijn oude vak weer op te pakken. Een verfrissende kijk op een leven met robots. Met James Marsden, Liv Tyler en Susan Sarandon. Winnaar van Sundance Festival 2012.





woensdag 3 oktober 2012

De premières van week 40

Vanaf 4 oktober 2012 in de bioscopen te zien:

Bachelorette. Regie Leslye Headland. Becky gaat trouwen en haar drie schoolvriendinnen geven haar een vrijgezellenfeestje. Helaas loopt het feestje volkomen uit de hand en blijft zelfs de trouwjurk niet heel. Vallen de vriendschap, de reputaties en de bruiloft nog te redden? Voor de liefhebbers van Bridesmaids en The hangover.

Bellicher: Cel. Regie Peter de Baan. Deel 2 uit de serie boekverfilmingen naar de boeken van Charles den Tex. Het geheim van meneer Miller is als vierdelige tv-serie verschenen en deel 3, Wachtwoord, komt volgend jaar in de bioscopen. Als spindoctor Michael Bellicher (Daan Schuurmans) verdacht wordt van een dodelijke aanrijding, begrijpt hij dat iemand zijn identiteit heeft overgenomen. Een spannende zoektocht naar de werkelijke dader en de reden van de identiteitsroof volgen. Onderhoudend, maar niet altijd geloofwaardig.

Nono, het zigzagkind. Regie Vincent Bal. Boekverfilming van Het zigzagkind van David Grossman. Nono is bijna 13 jaar en volgens de joodse traditie dus bijna bar mitswa (volwassen). Maar voor het zover is beleeft hij een aantal spannende avonturen die hem aanzetten tot onderzoek naar zijn herkomst, zijn vader en overleden moeder. Een boek en film vol humor en ontroering. Met o.a. Isabella Rosselini als nachtclubzangeres Lola Ciperola.

Resident Evil: Retribution 3D. Regie Paul W.S. Anderson. Deze 5e film in de serie zal opnieuw slechte kritieken krijgen. Wederom een flinterdun verhaal, veel grof geweld en absurde dialogen, maar dat zal het publiek niet weerhouden. Het bloed spettert zo lekker in het rond in 3D!

Company Orheim. Regie Arild Andresen. Jarle wordt herinnerd aan zijn jeugd in Stavanger met zijn alcoholische vader Terje. Boekverfilming van een succesvolle roman van de Noorse schrijver Tore Renberg. Van dezelfde schrijver zijn meerdere boekverfilmingen in de Westfriese bibliotheken beschikbaar.

Diana Vreeland: The eye has to travel. Regie Lisa Immordino Vreeland. Diana Vreeland, columniste en moderedactrice van Vogue en Harper’s Bazaar, was tussen 1920 en 1970 een autoriteit in de modewereld van Amerika en ver daarbuiten. Vele generaties verder maakt een Vreeland dit portret van de exentrieke societydiva met het scherpe oog voor trends en stijl.

Superechte liefde. Regie Anne Sewitsky. Anne snapt niet waarom haar vriendinnetjes het steeds over liefde hebben tot Jörgen in de klas komt. Ze wordt meteen verliefd. Maar alle andere meisjes vinden hem ook leuk. Een echte meidenfilm.

Faust. Regie Aleksandr Sokoerov. Vrije verfilming van de tragedie van Johann Wolfgang von Goethe uit 1808. Klassiekers blijven actueel. Doktor Faust verkoopt in ruil voor geld en macht en voor de liefde van Gretchen, zijn ziel aan de duivel. Ironisch genoeg heeft de politiek kritische Sokoerov de financiering van deze film te danken aan Vladimir Poetin. Sokoerov ’s laatste deel van zijn vierluik over macht.

Mees Kees. Regie Barbara Bredero. Mees Kees, boekverfilming van de enorm populaire jeugdboeken van Mirjam Oldenhave. Als de juf van groep 6B met zwangerschapsverlof gaat, wordt Meester Kees als stagiaire de nieuwe meester van Tobias. Mees Kees moet nog veel leren over lesgeven vindt de strenge mevrouw Dreus. Maar de kinderen helpen Mees Kees om een goede meester te worden. Heerlijke kinderfilm.

Voor ik doodga. Regie Ol Parker. Boekverfilming van het gelijknamige Young adult boek van Jenny Downham. Als Tessa hoort, dat ze door haar leukemie nooit 18 jaar zal worden heeft ze nog maar weinig tijd om alle dingen op haar “Bucket-list” te doen. Haar vrienden Zoey en Adam helpen haar daarbij. Prachtig boek en een aangrijpende film die ondanks het onderwerp nergens sentimenteel wordt. Een must see!