woensdag 29 augustus 2012

De premières van week 35



Vanaf 30 augustus 2012 in de bioscopen te zien:

Take this waltz. Regie Sarah Polley.” Is dat alles?”zong Doe Maar al. Margot (Michelle Williams) is getrouwd met haar jeugdliefde Lou (Seth Rogan) Het vuur is eruit en Margot voelt die leegte. Als ze Daniel (Luke Kirby) ontmoet wordt ze hopeloos verliefd. Ze blijken buren. Margot besluit de diepte van de verliefdheid te onderzoeken en wordt verscheurd door loyaliteit, liefde, schuldgevoel en eenzaamheid. Een scheiding is onvermijdelijk, maar wordt de leegte in haar gevuld door de nieuwe liefde? Beslist geen romantische komedie, maar de verbeelding van een innerlijke strijd. Williams speelt goed, maar is ook wel eens irritant.

God bless America . Regie Bobcat Goldthwait. Frank irriteert zich mateloos aan alles en iedereen. Als hij ernstig ziek blijkt te zijn, vindt hij dat het moment is aangebroken om iedereen die hem ergert over de kling te jagen. Het schoolvriendinnetje van zijn eerste slachtoffer vindt hem een held en gaat mee uit moorden. Bedoeld als satire, maar zwaar over de top.

V.I.S.S.E.N. Regie Pieter-Rim de Kroon. Naast voetbal is vissen de meest beoefende sport in Nederland. Toch weten we er weinig van. Wie zit er achter de hengel, waarom en hoe lang al? En wat vindt de vis daar eigenlijk van? De Kroon neemt de visser serieus en maakte een boeiende documentaire waarmee ook Nederland met al zijn water weer prachtig in beeld komt.

Ill manors. Regie Ben Drew. Regiedebuut van deze Engelse rapper. De film volgt zes jongeren die zich staande proberen te houden in het leven op de straat tussen gangs, junks, criminelen en vrouwenhandelaren. Rauw en brutaal. Muziek is van de regisseur zelf.

Postcards from the zoo. Regie Edwin. De dierentuin is een wereld vol verlangens vindt de regisseur. De dieren, de verzorgers, de bezoekers en de bewoners hebben allemaal zo hun dromen. Allemaal streven ze naar geluk. Raadselachtige film die genomineerd is voor de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn 2012.

Red Lights. Regie Rodrigo Cortés.Professor Matheson(Sigourney Weaver) en haar assistent Tom Buckley gebruiken hun wetenschappelijke kennis om iedereen, die zijn of haar paranormale gaven uitbuit, te ontmaskeren. Alleen de blinde Simon Silver (Robert De Niro) hebben ze nooit op bedrog kunnen betrappen. Als Tom probeert om Silver alsnog te ontmaskeren lijkt Matheson een onverklaarbare angst te hebben.

Trishna. Regie Michael Winterbottom. Winterbottom herkent in de maatschappelijke ontwikkelingen in India een overeenkomst met de veranderende klasseverhoudingen in Thomas Hardy’s roman Tess of the d’Urbervilles. Hij verplaatste locatie en tijd naar het huidige India. Dit levert een beeldschone film op met een scherp randje, want uit je eigen klasse stappen heeft zo z’n prijs.





donderdag 23 augustus 2012

De premières van week 34



Vanaf 23 augustus 2012 in de bioscopen te zien:

The watch. Regie Akiva Schaffer. Evan (Ben Stiller) richt een burgerwacht op nadat de bewaker van zijn supermarkt is vermoord. Maar andere leden van de burgerwacht hebben minder nobele redenen om deel te nemen. Komisch maar grofgebekt waakt het viertal vanaf nu over de veiligheid van de buurt, waar zelfs buitenaardse monsters de bewoners bedreigen. Redelijk maar met platte humor.

Hit and run. Regie Dax Shepard. Charlie Bronson (Shepard) heeft getuigenbescherming, maar wijkt van de regels af door zijn vriendin per auto naar Los Angeles te brengen. Als zijn oude partner en de autoriteiten dat ontdekken moet hij opnieuw racen voor zijn leven. Snelle actiefilm met veel grof taalgebruik en banale scènes.

A royal affair. Regie Nikolaj Arcel. Verrassend goed kostuumdrama over het hopeloze huwelijk van de Engelse prinses Caroline Mathilde met de geesteszieke koning Christian VII van Denemarken. Haar enige vreugde en grote liefde is niet de koning maar zijn lijfarts Johann Friedrich Streunsee. Over dit 18e eeuwse stuk geschiedenis is het prachtige boek Het bezoek van de lijfarts van Per Olov Enquist in de Westfriese Bibliotheken te lenen.

Rebelle. Regie Kim Nguyen. Deze film geeft een close-up beeld van het leven en de ervaringen van kindsoldaten vanuit het perspectief van het kind zelf. Komona, een 14-jarig meisje, wordt door de commandant Grote Tijger ontvoerd en ingelijfd in zijn kinderleger. Rebelle laat zien, dat, ondanks alle gruwelen, het leven en de fantasie van kinderen doorgaat. Geweldig geacteerd door Rachel Mwanza (Komona) en vele andere jonge acteurs, die tot voor kort nog door de straten van Kinshasa zwierven.

To Rome with love. Regie Woody Allen. Opnieuw een stad in de hoofdrol. Allen verzamelt in Rome een aantal karakters die worstelen met het leven en de liefde. Hij zorgt weer voor spitse conversatie, verrassende wendingen en leuke connecties, maar de stad Rome is de stralende ster van deze zomerse film. Vanavond te zien bij de buitenvoorstellingen van Cinema Oostereiland . Italiaanse sfeer is verzekerd! Uitverkocht? Vrijdag en zaterdag nog twee mooie pré-premières: The angel's share en Take this waltz.





woensdag 15 augustus 2012

De premières van week 33

Vanaf 16 augustus 2012 in de bioscopen te zien:

Paranorman – 3D. Regie Chris Butler. Norman kan met geesten praten. Dat is een beetje vreemd. Maar als het dorp wordt aangevallen door zombies, dan is iedereen blij met de jonge held. Hij moet nogal wat problemen overwinnen voor de zombies zijn verslagen. Vrolijke 3D-animatie.

The expendables 2. Regie Simon West. Alle helden van de spectaculaire actiefilm zijn weer verzameld. Ze hebben een missie om hun tanden op stuk te bijten en een hardnekkige tegenstander, maar als een van hen wordt omgebracht is hun wraak zoet en onbarmhartig. Een topfilm voor de liefhebbers.

360. Regie Fernando Meirelles. Na Cidade de Deus, Blindness en The Constant Gardener is dit een nieuwe film van Mereilles. We kijken mee bij de ups en downs en onverwachte wendingen in de relaties van meerdere hoofdpersonen en hun geliefden, verwanten en vrienden. Hun leven maakt soms een draai van 360 graden. En het effect van hun daden is door hun onderlinge verbondenheid ook wereldwijd merkbaar. Mooie sterrencast, maar niet met volle overtuiging geacteerd.

Vivan las antipodas. Regie Victor Kossakovsky. Zet een stip op de aarde en trek een rechte lijn dwars door de aarde naar het overliggende punt op de cirkel. Dan kom je uit bij de tegenvoeters, de”Antipodas”. Een fascinerende documentaire over totaal verschillende plekken op de aardbol, hun bewoners, de natuur en de bebouwing. Een prachtige film met de wereld en haar bewoners in het middelpunt.

Journal de France. Regie Claudine Naugaret. Documentaire van Naugaret over Frankrijk en haar echtgenoot Raymond Depardon. Dertig jaar lang is Depardon fotograaf en documentairemaker, met een eigenzinnige kijk op het weergeven van actueel wereldnieuws. Daardoor verveelt dit familieproject geen seconde.

A simple life. Regie Ann Hui. Deanie Ip (Ah Tao) en Andy Lau (Roger Lueng)als de huishoudster en een vermogende telg uit de familie Leung. Als Ah Tao een beroerte krijgt en in een tehuis wordt opgenomen, neem Roger het op zich om voor haar te zorgen. Zij heeft tenslotte ook meerdere generaties voor de familie gezorgd. Deze nobele taak brengt hem meer dan hij verwacht had. Ze vinden in herinneringen en humor een sterke band met elkaar. Hartverwarmende film die al meerdere prijzen heeft ontvangen.





donderdag 9 augustus 2012

De premières van week 32

Vanaf 9 augustus 2012 in de bioscopen te zien:

Sammy’s avonturen 2 – 3D. Regie Ben Stassen. Sammy de schildpad beleeft weer spannende avonturen onder water en ontmoet vrienden en ook gemene dieren. Heerlijk vermaak voor de allerkleinsten .

Total recall. Regie Len wiseman. Remake van Paul Verhoeven’s sensationele film uit 1990. Total recall is gebaseerd op een short story van SF-schrijver Philip K. Dick. De topcast met colin Farrell, Jessica Biel en Kate Beckinsale maakt deze kopie beslist geen goede film. Het origineel was vele malen beter.

Les infidèles. Regie Jean Dujardin et al. Een groep regisseurs, waaronder Jean Dujardin en Michel Hazanavicius van het Oscarwinnende The Artist, heeft korte films gemaakt met als hoofdthema ontrouw. Het geheel vormt deze onsamenhangende en platte film. Alleen het deel van Hazanavicius heeft een redelijk niveau.

Vivan las antipodas. Regie Victor Kossakovsky. Zet een stip op de aarde en trek een rechte lijn dwars door de aarde naar het overliggende punt op de cirkel. Dan kom je uit bij de tegenvoeters de”Antipodas”. Een fascinerende documentaire over totaal verschillende plekken op de aardbol, hun bewoners, de natuur en de bebouwing. Een prachtige film met de wereld en haar bewoners in het middelpunt.

Holy motors. Regie Leos Carax. Denis Lavant kruipt gedurende de film in de huid van elf of twaalf verschillende raadselachtige personages. Zijn thuisbasis is een witte streched limo met een koffer met grime en kleding, waarin hij telkens transformeert naar het volgende karakter. Vervolgens gaat hij de Parijse straten op en ontmoet daar allerlei mensen om even later weer in de limo te stappen voor de volgende identiteitswissel. Spraakmakende premièrefilm op het festival van Cannes 2012. Verwarrende kijkervaring.

Meek’s cutoff. Regie Kelly Reichardt. Een groep pioniers trekt rond 1850 naar de westkust door Amerika. De onderlinge verstandhoudingen zijn gespannen, de kennis van de omgeving en de te kiezen route minimaal. Het noodlot hangt dreigend boven hen als de groep verdwaalt. Intense spanning met de onvolprezen Michelle Williams, die in Wendy and Lucy al eerder met Kelly reichardt werkte.





woensdag 1 augustus 2012

De premières van week 31

Vanaf 2 augustus 2012 in de bioscopen te zien:

Abraham Lincoln: Vampire Hunter 3D. Regie Tim Burton en Timur Bekmambekov. In de ogen van de regisseurs was Abraham Lincoln niet alleen een legendarisch vooruitstrevend president van Amerika, maar in zijn jonge jaren ook de grootste vampierendoder. Dus zien we hoe hij complete legers van ondoden alsnog over de kling jaagt. En dat allemaal om de mensheid te redden van het kwaad. Nobelheid in 3D.

Cloclo. Regie Florent-Emilio Siri. My way, dè wereldhit van Frank Sinatra. Iedereen kan het bijna woordelijk meezingen. Maar wie kent nog de maker van dit meesterwerk, Claude Francois of Cloclo? Een biopic over leven en werken van deze ooit populaire Franse chansonnier, die maar 39 jaar oud werd. Familie, relaties, vroege stappen in de muziek, succes, mislukkingen en vooral veel bekende liedjes uit de jaren 60 en 70. Amusante film.

You instead. Regie David Mackenzie. Een Amerikaanse popster en een Engelse zangeres zijn gedurende een heel popfestival tot elkaar veroordeeld. Na een knetterende ruzie tussen de twee ego’s heeft een festivalganger ze namelijk met boeien aan elkaar geketend. Zo moeten ze samen optreden en zakelijke gesprekken voeren. Leuk idee, veel originele festivalbeelden maar rommelig uitgewerkt.

Lockout. Regie James Mather en Stephen st. Leger. Snow, voormalig agent, wordt ten onrechte verdacht van spionage en het verspreiden van geheime informatie. Hij kan zijn vrijheid terugkopen door de dochter van de president te redden. Ze wordt op een, tot gevangenis omgebouwd, ruimtestation gegijzeld door losgebroken criminelen. Een beetje SF en veel grof geweld in deze clichématige film.

De legende van Walhalla: Thor 3 D. Regie Oskar Jonasson en Toby Genkel. Thor, een jonge smid, heeft een opvliegend karakter. De dorpsbewoners denken dat hij de zoon van de god Odin is en het dorp dus beschermt tegen de boze goden en reuzen. Maar pas als Thor zichzelf en de magische hamer in bedwang weet te houden, zal hij de mensen van het kwaad kunnen redden. Een wat houterige animatiefilm.

DOM/House. Regie Zuzana Liová. Vader Imrich probeert koppig zijn gezin op traditionele wijze bij elkaar te houden. Zijn oudste dochter heeft de benen genomen met een onbetrouwbare man en zijn jongste dochter, de beeldschone Eva, droomt ook al van een nieuw leven ver weg van het Slowaakse platteland en haar autoritaire vader. Toch houdt Imrich van zijn vrouw en kinderen. Maar de tijden zijn onherroepelijk veranderd. Dat heeft zijn invloed op godsdienstbeleving, familierelaties, politiek en het dagelijks leven. Een al vele malen bekroonde, prachtige geacteerde debuutfilm.