Op nummer 3 staat Het diner van Herman Koch, waarvan dit jaar een verfilming zal verschijnen.
Ook populair zijn Sonny boy van Annejet van Zijl, De passievrucht van Glastra van Loon, De gelukkige huisvrouw van Heleen van Rooyen en Komt een vrouw bij de dokter van Kluun.
Wat hierbij opvalt, is dat scholieren dus vaak kiezen voor verfilmde boeken.
In de Westfriese bibliotheken kun je terecht voor al deze boeken en films. Bovendien kunnen wij je nog veel meer geschikte boeken en boekverfilmingen adviseren.
Meer hierover in dit artikel op NU.nl.
Volcano. Regie Rúnar Rúnarsson. Als Hannes met pensioen gaat wordt hij depressief. Gelukkig bloeit de relatie met zijn vrouw weer wat op. Maar als zij een hersenbloeding krijgt en daar slecht van herstelt, zakt hij volledig weg in zijn depressie. Helaas word je er als kijker ook erg somber van.
ATM. Regie David Brooks. Als twee jongens en een meisje na een kantoorfeestje naar huis rijden, stoppen ze even bij een ATM om geld te pinnen. Een onherkenbaar persoon in een parka blokkeert hen de weg terug naar de auto en zijn dreigende aanwezigheid zet een griezelig kat-en-muisspel in gang. Jammer dat niet duidelijk wordt waarom. Daardoor een onbevredigende film.
Comme un Chef. Regie Daniel Cohen. Jacky Bonnot heeft wel het talent maar niet de papieren om een echte chefkok te zijn. Als hij Alexandre Vauxclair de topkok ontmoet, die in een lastig parket zit, gloren er opeens mogelijkheden voor een geweldige carrièresprong. Franse klucht, die ondanks topacteur Jean Reno niet helemaal uit de verf komt.
Step up 4 Miami heat. Regie Scott Peer. Alweer de 4e dansfilm in de serie Step up. Deze keer zet de dansgroep The Mob zich in tegen de bouwplannen van een projectontwikkelaar, de vader van Emily. Moet Emily, een van de dansers van The Mob, haar droom om succesvol danseres te worden opofferen voor dit maatschappelijke doel? Een film vol gedanste flashmobs, een feest om naar te kijken.
Woody Allen: A documentary. Regie Robert Weide. In deze documentaire laat Weide de persoon en de prestaties van Woody Allen beschrijven door mensen die hem kennen als collega, werkgever, projectpartner, idool en vriend. Hierdoor wordt het niet een opsomming van feiten, maar een gevarieerd beeld van een groot filmmaker. Interessant en amusant.
Les neiges du Kilimandjaro. Regie Robert Guédiguian. Vakbondsman Michel wordt ontslagen. Zijn familie geeft hem en zijn vrouw Marie-Claire een reisje naar de Kilimandjaro cadeau als troost. Maar ze worden door, nota bene, een ook ontslagen collega mishandeld en beroofd van hun waardevolle spullen en het geld voor de reis. Zal deze nare ervaring Michels vertrouwen in de goedheid van de mens doen wankelen? Guédiguian zegt: “Misdaad komt voort uit armoede en wanhoop”. Een film met een boodschap. Gebaseerd op het gedicht “Les pauvres gens” van Victor Hugo.
Het Nederlands Film Festival heeft dit jaar weer meerdere boekverfilmingen in het programma. Het festival opent met Nono, het zigzagkind naar het jeugdboek van David Grossman. Naast het jeugdboek Het Zigzag kind schreef David Grossman meerdere prachtige romans voor volwassenen, beschikbaar in de Westfriese bibliotheken. Ook de film Mees Kees, naar de populaire serie jeugdboeken van Mirjam Oldenhave zal tijdens NFF in première gaan. Meer hierover in dit artikel van NFF 2012.
Nieuwsgierig naar de openingsfilm? Hier is de trailer.
The garden. Regie Martin Sulik. Doorbraakfilm uit 1995, van de maker van Cigán, die twee weken geleden in première ging. Een filosofisch sprookje over een man, die in de tuin van zijn opa opnieuw leert zien wàt in het leven werkelijk van waarde is.
11 flowers. Regie Wang Xiaoshuai. De elfjarige Wang Han mag de dagelijkse gymnastieklessen leiden op school. Zijn moeder geeft hem van de kledingbonnen een wit overhemd. Als een voortvluchtige het hemd nodig heeft, helpen Wang Han en zijn vriendjes hem en beloven hem niet aan de politie te verraden. Een toegankelijke film over opgroeien, de keuzes en verantwoordelijkheden, tijdens de Chinese culturele revolutie. Van de onafhankelijke filmmaker van beroemde films als Bejing Bicycle en So close to paradise en gebaseerd op persoonlijke ervaringen.
Joris & Boris en het geheim van de tempel. Regie Martijn van Nellestijn en Aram van de Rest. Joris en Boris gaan op Cyprus op zoek naar het mysterie achter de familiepapieren die een notaris hen heeft overhandigd. Ze krijgen hulp van Michiel, Max en Anna. Maar er zijn nog meer mensen geïnteresseerd in de oplossing van dit mysterie. Ik moest onwillekeurig denken aan Bassie en Adriaan, maar die zijn ook nog steeds populair bij de kleintjes….
Madagascar 3 Europe’s most wanted. Regie Eric Darnell. Nog drukker, nog kleurrijker en met nog meer zotte dieren. Je komt suizebollend de bioscoopzaal uit!
Brave 3D. Regie Mark Andrews. Prinses Merida, de dochter van de Schotse koning Fergus en koningin Elinor, is een geweldig boogschutter. Maar haar eigenwijze avonturen brengen het hele koninkrijk in gevaar. Of is zij soms de dappere heldin die redding brengt? Spannende Pixar animatie.
Sleep tight. Regie Jaume Balagueró. De immer correcte brave burger Cesar is eigenlijk een depressieve sadist . Zijn grootste vreugde is mensen ongelukkig te maken. Als hij de vrolijke Clara ontmoet, ziet hij in haar een perfect slachtoffer. Horror/thriller van de maker van [REC].
The dark knight rises. Regie Christopher Nolan. Deel 3 van de Batman-trilogie. Spectaculair als altijd en duisterder dan de vorige delen. Superheld Batman redt Gotham opnieuw van alle kwaad, maar ook nu krijgt hij geen waardering voor zijn inzet. Behoeft geen verdere aanbeveling.
7 days in Havana. Regie o.a. Gaspar Noé en Elia Suleiman. 7 topregisseurs filmen elk een dag in Havana en geven zo de cultuur, de muziek, het dagelijks leven en het kloppend hart van de stad weer. Een sfeerbeeld in 7 acten.
De succesvolle kinderfilm Brammetje Baas, naar het kinderboek van Tamara Bos is niet alleen een hele leuke film voor kinderen. Ook voor ouders en andere volwassenen is het een vrolijke film over een jongetje met een ongebreidelde fantasie en meer energie dan zijn omgeving aankan. Voor hemzelf is het trouwens ook wel eens vermoeiend. Lees hier meer over de film en bekijk de trailer.
Magic Mike. Regie Steven Soderbergh. Mike (Channing Tatum) leert een onervaren jongeling de fijne kneepjes van het vak van mannelijke stripper. Weinig diepgang, maar wie verwacht dat ook bij zo’n film.
De dolle tweeling 2. Regie Julia von Heinz. Hanni en Nanni (in de boeken van Enid Blyton heten ze Patt en Ann) zijn weer terug op het internaat waar nieuwe klasgenoten, een mooie jongen en een spannend avontuur op hen wachten. Een vrolijke meidenfilm.
How I spent my summer vacation. Regie Adrian Grunberg. Driver(Mel Gibson) probeert met gestolen miljoenen uit handen van de politie te blijven, maar komt in een Mexicaanse gevangenis terecht. Daar leert een 10-jarig jongetje hem, hoe hij zich staande moet houden tussen bendeleden en corrupte bewakers. En de moeder van de jongen is een knappe vrouw. Als te verwachten, veel schietpartijen en heldengedrag.
Le fils de l’autre. Regie Lorraine Lévy. De Joodse recruut Joseph Silberg komt er bij zijn keuring achter dat hij in de kraamkliniek is verwisseld met een Palestijnse baby. Yacine Al-Bezaaz, de andere jongen, leeft intussen bij Palestijnse ouders. De verwisseling heeft grote emotionele gevolgen voor beide jongens en voor hun familieleden.
Girl model . Regie Ashley Sabin en David Redmon. Documentaire over Nadya, een dertienjarig Russisch meisje dat naar Tokio gelokt is voor modellenwerk. Ze spreekt geen Japans of Engels, is erg eenzaam en de bedoelingen van de bureaus zijn niet altijd eerbaar. Terwijl we Nadya volgen vertelt ex-model Ashley Arbaugh over haar wrange ervaringen als beginnend model. Toch is ze nu modellenscout. Intrigerende film over een soms schimmige wereld.
Et si on vivait tous ensemble? . Regie Stepháne Robelin. Vijf vrienden, die elkaar al 40 jaar kennen, besluiten samen te gaan wonen. Ze willen niet, van elkaar gescheiden, worden opgenomen in verzorgingshuizen als de ouderdomsgebreken toeslaan. Ze kiezen voor solidariteit. Tragi-komedie met een geweldige Franse sterrencast.
Sleeping beauty. Regie Julia Leigh . Lucy (Emily Browning) neemt een bijbaantje in een luxe bordeel. Oude, rijke mannen mogen bij haar slapen terwijl ze in een zware drugsslaap verkeert. Als ze wakker wordt herinnert ze zich niets van de voorbije nacht. Maar het effect op haar dagelijks leven is niet af te wenden. Deze film is gebaseerd op het boek De schone slaapsters van Nobelprijswinnaar Yasunari Kawabata .Dit boek is door Vadim Glowna al eerder (en beter) verfilmd in 2005 onder de titel The house of the sleeping beauties.
Ice Age 4: continental drift 3D Regie Steve Martino en Mike Thurmeier. Manny, Diego en Sid zijn in deze 4e film weer bijna net zo leuk als in de eerste. Deze keer worden ze min of meer verantwoordelijk gehouden voor het uiteendrijven van de continenten. Luiaard Sid haalt weer allerlei domheden uit en Diego en Manny proberen de schade te beperken. Ook Scrat de eekhoorn doet weer mee. Familiefilm pur sang.
The raid. Regie Gareth Evans. Indonesische martial-artsfilm over een eliteteam van de politie. Zij hebben de opdracht een drugsbaron uit te schakelen die vanuit de bovenverdieping van een flatgebouw opereert. Ze stuiten al snel op zwaar verzet, maar vechten hun weg naar de 30e etage. Subliem camerawerk. Voor de liefhebber van het genre.
Cigàn. Regie Martin Sulik. Een puber moet kiezen tussen een zigeunerbestaan bij mijn moeder en stiefvader of een nieuw leven bij de onbetrouwbare “witten”. De geest van zijn vermoorde vader helpt hem te kiezen. Bijzondere respectvolle film .
The double. Regie Michael Brandt. Paul Stepherdson (Richard Gere) heeft de Russische huurmoordenaar Cassius jaren geleden doodgeschoten. Toch draagt de moord op de senator zijn handtekening. Samen met specialist Ben Geary (Topher Grace)maakt hij jacht op een spookmoordenaar. Extreem spannend.
Friends with kids . Regie Jennifer Westfeldt. Twee vrienden in een hechte vriendengroep besluiten samen een kind te krijgen zonder een relatie te hebben. Want relaties geven alleen maar gedonder. Maar ook een kind krijgen geeft veel gedonder. Relatiekomedie zonder al te veel diepgang.
Starbuck. Regie Kenn Scott. Komedie over David Wozniak, overtuigd zaaddonor, die tot zijn verbazing vader blijkt te zijn van ruim 500 kinderen. Hij ontmoet ze anoniem en raakt steeds meer bij hun leven betrokken. Geslaagde film over een mislukkeling met een hart van goud.
Whore’s glory. Regie Michael Glawogger. Laatste deel van het drieluik World of Work over de effecten van globalisering op werkgelegenheid wereldwijd. Dit deel gaat over prostitutie. Een inkijk in het dagelijkse harde leven van prostituees in Bangkok, veel te jonge meisjes in Bangladesh en rijpere vrouwen in Mexico. Openhartig en confronterend.
LOL Regie Lisa Azuelos. Pubermeisje Lola (LOL) hoopt dat haar droomvriendje tijdens de studiereis naar Parijs eindelijk ook verliefd op haar wordt. Intussen deelt ze alles wat ze doet en denkt met al haar vrienden op facebook en twitter. Niet overtuigende puberfilm.
Casque d’or. Regie Jacques Becker. Opgefriste klassieker met Simone Signoret als Marie, het beeldschone hoertje dat hopeloos verliefd wordt op Manda de ex-crimineel. Twee gevaarlijke rivalen begeren haar echter ook. Prachtige film uit 1952, met dank aan Eye weer te zien.
Le prénom. Regie Alexandre de la Patellière. Vincent, aanstaand vader, wordt op een familiefeestje bijgepraat over de irritaties en geneugten van het vaderschap. Gedurende de avond verandert de sfeer en komen lang verzwegen ergernissen boven tafel. Gelukkig is er ook het nodige te lachen. Geslaagde komische film over familie en vriendschap.