woensdag 30 mei 2012

De premières van week 22

Vanaf 31 mei 2012 in de bioscopen te zien:

Webcam. Regie Marc van Uchelen. Webcam is in zijn geheel door het oog van een webcam gefilmd, wat een bijzonder resultaat oplevert. Antoin, een onhandige vrijgezel, raakt verzeild in de wereld van internet-dating via zijn buurman Rob. Antoin vindt al snel een Russische schone, die zelfs naar hem toe komt. Maar niet alleen voor hem.. Te weinig uitgewerkt thema.

L’hiver dernier. Regie John Shanks. Johann (Vincent Rottiers), telg uit een oud boerengeslacht, erft de boerderij op het Franse platteland. Hij houdt met hart en ziel van zijn dieren en het landleven. Hij kan de traditie niet loslaten en weigert mee te doen met een lucratieve deal van de coöperatie. Dit brengt hem in een isolement en leidt tot de ondergang van zijn bedrijf. Prachtige landschapsfilm en knap acteerwerk.

Our idiot brother. Regie Jesse Peretz. Drie zussen kijken neer op hun, in hun ogen wereldvreemde en onhandige broer. Maar als hij bij hen in komt wonen, leren ze door zijn positieve kijk op de wereld, veel over zichzelf en over hem. Feelgoodmovie van de makers van Sunshine cleaning.

Prometheus 3D. Regie Ridley Scott. De prequel van Alien, de sf-cultfilm. Wetenschappers gaan op zoek naar de ontwikkelaars van het menselijk ras en komen terecht op een verre planeet. Uiteraard loopt deze speurtocht rampzalig mis. Spannend, knap acteerwerk en mooie beelden.

The cold light of day. Regie Mabrouk el Mechri. Als Will’s familie in Spanje wordt ontvoerd, blijkt dat zijn vader een dubbelleven lijdt. Dit heeft het hele gezin in gevaar gebracht. Anderhalf uur lang is Will bezig uit de handen van zijn vervolgers te blijven, zijn familie op te sporen en te bevrijden. Iets te veel gevraagd voor een overtuigend resultaat.

Varg Veum. Teken aan de wand. Privé-detective Varg Veum is inmiddels leraar op een school. Een oude vijand is hem echter niet vergeten en heeft nog een rekening te vereffenen. Varg Veum heeft een grote schare fans in de liefhebbers van spannende Scandinavische films en thrillers. Hij is de hoofdpersoon in de boeken van Gunnar Staalesen.

Jiro- dreams of Sushi Regie David Gelb. De 85-jarige Sushi meesterchef Jiro Ono hoopt ooit nog de perfecte sushi te maken. Zij zoon zal uiteindelijk het wereldberoemde restaurant in Tokio overnemen. Maar in zijn vaders schaduw past hem alleen een nog groter bescheidenheid. Beeldschone documentaire.

Moonrise kingdom. Regie Wes anderson. Sam en Suzy, twee pubers in een kleine dorpsgemeenschap, worden voor het eerst verliefd. Ze gaan er samen vandoor en laten het hele dorp in paniek achter. Van de padvinders tot de sheriff wordt iedereen opgetrommeld op het tweetal terug te vinden. Heel geslaagde komedie van de makers van The Fantastic Mr. Fox.





woensdag 23 mei 2012

De premières van week 21

Vanaf 24 mei 2012 in de bioscopen te zien:

Mon pire cauchemar. Regie Anne Fontaine. Agathe (Isabelle Huppert) en Patrick (Benoit Poelvoorde) kònden niet meer van elkaar verschillen. Maar omdat hun zoons onafscheidelijke vrienden zijn moeten ze wel met elkaar omgaan. Romantische komedie met net iets te weinig overtuigingskracht.

Men in black 3 3D. Regie Barry Sonnenfeld. Will Smith, Josh Brolin en Tommy Lee Jones in een vermakelijke film. Agent J gaat terug in de tijd om bedreigingen voor zijn collega Agent K op voorhand te bestrijden. Geslaagde humor van de mannen in de zwarte zonnebrillen.

What to expect when you’re expecting. Regie Kirk Jones. Komedie over de plezierige èn onplezierige veranderingen in het leven van aanstaande ouders. Gebaseerd op het boek van Arlene Eisenberg .

Wickie en de schat van de goden 3D. Regie Christian Ditter. Wickie’s vader Halvar wordt door Vreselijke Sven ontvoert als hij op zoek wil gaan naar de schat van de goden. Maar Wickie is een echte zoon van de Vikingen en laat het er niet bij zitten. Een vrolijke kinderfilm.

The invader. Regie Nicolas Provost. Amadou, een Afrikaanse vluchteling spoelt aan op een Frans strand. Hij raakt betrokken bij mensenhandel in Brussel en denkt in de mooie Agnes een grote liefde te vinden. Als zij hem laat vallen verliest hij zichzelf in geweld en zelfdestructie. Een bijzonder debuut van Provost.

On the road. Regie Walter Salles. Een wervelende roadmovie naar het boek van Jack Kerouac. Net als The catcher in the rye van J.D. Salinger was On the road een bepalend boek voor de Amerikaanse jeugd in de jaren zestig. De rechten van het boek zijn al in 1968 verkocht aan Francis Ford Coppola. Hij selecteerde Walter Salles als regisseur voor deze film vanwege diens film over Che Guevara’s roadtrip The Motorcycle Diaries. Sal en Dean reizen samen door Amerika. Onderweg proberen ze alles wat ze tegenkomen uit: Drank, drugs, vrouwen en jazz. Alles om de sleur te ontvluchten.





donderdag 17 mei 2012

De premières van week 20

Vanaf 17 mei 2012 in de bioscopen te zien:

SuperClásico. Regie Ole Christian Madsen. Culturele verschillen leiden tot komische situaties als een Deense man probeert zijn vrouw terug te winnen van haar jonge Argentijnse minnaar, die stervoetballer is. De strijd tussen de twee kemphanen wordt uitgevochten met Argentinië’s belangrijkste voetbalmatch van het jaar als decor. Een vermakelijke, licht absurde film.

A l’aveugle. Regie Xavier Palud. Rechercheur Lasalle bijt zich vast in de jacht op een onwaarschijnlijke verdachte van een aantal gruwelijke moorden. Is deze blinde pianostemmer echt de dader? Lasalle en Narvik zijn aan elkaar gewaagd in geslepenheid, maar door het rommelige script vol onlogische wendingen komt de film nooit echt van de grond.

The dictator. Regie Larry Charles. Sacha Baron Cohen is deze keer een Noord-Afrikaanse dictator. Hij is nu in New York en trapt daar weer eens tegen een paar schenen en heilige huisjes. Ali G en Borat waren heel wat overtuigender karakters. Veel onderbroekenlol, weinig leuks.

The Divide. Regie Xavier Gens. Acht New Yorkers overleven een wereldvernietigende ramp en zijn op elkaar aangewezen in de claustrofobisch kleine ruimte van een schuilkelder. Hun redding is hun noodlot als de onderlinge strijd om de macht losbreekt. Cynische en gruwelijke film.

Oslo, August 31st. Regie Joachim Trier. Anders (Danielsen Lie) mag een dag weg uit de afkickkliniek voor een sollicitatiegesprek. Hij gebruikt die dag om zijn oude vrienden en geliefden op te zoeken. Hij wil horen en zien dat het leven nog de moeite waard is voor hem. Intens acteerwerk in deze confronterende film.





woensdag 9 mei 2012

De premières van week 19

Vanaf 10 mei 2012 in de bioscopen te zien:

Dark Shadows. Regie Tim Burton. Barnabas Collins (Johnny Depp) vlucht met zijn ouders naar Amerika om te ontkomen aan een vloek die over hen is uitgesproken. Charmeur Barnabas versmaadt de liefde van een heks, die hem uit jalouzie verandert in een vampier en hem levend begraaft. Twee eeuwen later, 1972, wordt Barnabas bevrijdt. Hij trekt in bij de nazaten van de Collins-familie, maar ook Angelique de heks blijkt nog niet verslagen. Humoristische kruising tussen horror en sf.

Act of valor. Regie Mike McCoy. Een groep Navy SEALs ontdekt bij een reddingsactie, dat een aanslag op de VS wordt voorbereid. De helden schakelen vervolgens over de hele wereld de kopstukken achter de geplande aanslag uit. Ondertussen keuvelen ze gezellig over de waarde van een stabiel thuisfront, het gemis van hun gezin en het belang van het vaderschap. Misselijkmakende wervingsfilm voor het Amerikaanse leger, volledig gemaakt op kosten van de Amerikaanse Defensie.

Marley. Regie Kevin MacDonald. Documentaire over het leven en de muziek van Bob Marley. Met veel beelden van Bob Marley, Ziggy Marley, The Wailers, Jimmy Cliff en vele anderen. Goed voor een avond meezingen.

Elles. Regie Malgorzata Szumowska. Journaliste Anne(Juliette Binoche) schrijft voor het blad Elle een artikel over studentes die hun studiegeld verdienen als callgirl. Twee meisjes laten Anne achter de schermen kijken. Hierdoor gaat ze anders denken over dit werk en de houding van de buitenwereld ten opzichte van deze meiden. Verrassende film. De makers van de film vonden hun inspiratie deels in het boek Mrs. Dalloway van Virginia Woolf.

Et maintenant, on va où? Regie Nadine Labaki. In een kleine Libanese dorpsgemeenschap rouwen de vrouwen om de mannen en zonen, die in de recente strijd zijn omgekomen. Maar wèl elk op hun eigen christelijke en islamitische begraafplaats. Ze besluiten de handen ineen te slaan om de verschillende bevolkingsgroepen weer als vreedzame buren samen te laten leven. Daarbij zetten ze alle beschikbare middelen in, zoals hun eigen vrouwelijkheid. Bekroond op meerdere filmfestivals en een vrolijke film die tot nadenken stemt.

Jackie. Regie Antoinette Beumer. De tweelingzussen Sophie (Carice van Houten) en Daan (Jelka van Houten) gaan in Amerika op zoek naar hun biologische moeder(Holly Hunter). Tijdens hun zoektocht naar en de daarop volgende roadtrip met hun excentrieke moeder verandert er voor alle drie veel. Ieder voor zich stelt het beeld van haar leven en haar herinneringen bij. Goed geacteerd, mooi verhaal. Holly Hunter is het sterkste karakter van de film, maar het is leuk om de zusjes van Houten samen te zien spelen.





zondag 6 mei 2012

De premières van week 18

Vanaf 3 mei 2012 in de bioscopen te zien:

Café de Flore.Regie Jean-Marc Vallée. Een prachtig gemaakte en ontroerende film over onvoorwaardelijke liefde. En wat het met je doet als die liefde wordt bedreigd. De film switched tussen de levens van een trendy DJ in Montreal, Canada en de alleenstaande moeder van een zoontje met down-syndroom in het Parijs van de jaren zestig. Deze perfect gemonteerde film en de meeslepende muziek zijn van een bedwelmende schoonheid.



Play. Regie Ruben Östlund.Kinderen en pubers: De ene groep is blank, heeft geld en spullen, de andere groep is donker van huidskleur, heeft brutaliteit en geen cent. In deze scherp observerende parabel komen goed en kwaad, vooroordelen en waarheden, groepsdruk, racisme en veel meer discussiepunten aan de orde. De titel is in die zin misleidend, dat het hier niet gaat om een spelletje maar om waargebeurde feiten. De kijker is veel meer getuige van het spel tussen een groep roofdieren en hun prooi.

Safe. Regie Boaz Yakin. Een machoheld ontfermt zich over een chinees rekenwondertje, dat naar New York ontvoert is om gestolen informatie te smokkelen. Chinese en Russische criminelen zitten de held en het meisje op de hielen. Resultaat is een matige actiefilm.

Seeking Justice. Regie Roger Donaldson. Nicholas Cage speelt een nobele leraar wiens vrouw wordt verkracht en zwaar mishandeld. Hij huurt een geheimzinnige schurk in om de daders te straffen. Maar gerechtigheid heeft een prijs. Magere film, mager verhaal, matige acteurs.

The vow. Regie Michael Sucsy. Het gelukkige leven van Paige en Leo komt onder druk te staan door een auto-ongeluk waarbij Paige haar herinnering aan de afgelopen 5 jaar verliest. Maar Meatloaf’s songtekst “I wil do anything for love” is op Leo van toepassing. Hij doet wat hij kan om zijn vrouw opnieuw voor zich te winnen. Romantische film over een sterke liefde. Aanzienlijk beter geslaagd dan La vie d’une autre uit de premières van vorige week.

Substance. The Albert Hoffman’s LSD . Regie Martin Witz. In 1943 ontdekt een Zwitsers chemicus een veelbelovend middel voor gebruik in de psychiatrie en gezondheidszorg. Al snel wordt het een populair tripmiddel bij de hippies en in 1966 verbiedt Canada het gebruik ervan. LSD wordt nu weer gebruikt als medicijn, zij het op beperkte schaal. Interessante documentaire en tijdsbeeld.

Salmon fishing in the Yemen. Regie Lasse Hallström. Als er teveel negatief nieuws uit Afghanistan komt, besluit een Engelse perschef een absurd idee van een westers-georienteerde sjeik bij de politici onder de aandacht te brengen. Haar plan werkt. Alfred(Ewan McGregor), een marinebioloog, krijgt opdracht om met de sjeik mogelijk te maken dat in Jemen op zalm wordt gevist. Dat heeft bizarre gevolgen. Met Emily Blunt en Kirstin Scott Thomas en van de makers van Slum Dog Millionaire. Boekverfilming van Paul Torday’s roman Vissen op zalm in Jemen. Humor, romatiek, een vleugje politiek en prachtige landschappen. Voor iedereen genietbaar.