woensdag 29 februari 2012

De premières van week 9


Vanaf 1 maart 2012 in de bioscopen te zien:

170 Hz. Regie Joost van Ginkel. Evy (Gaite Jansen) en Nick (Michael Muller) zijn verliefd en doof. Ze lopen samen weg om bij elkaar te kunnen zijn. Maar Nick’s verleden beïnvloedt hun relatie steeds meer en Evy’s vertrouwen in Nick wordt steeds minder. Spannend en fysiek met veel symbolisme. Winnaar van een gouden kalf film 1 publieksprijs in 2011.

Man on a ledge. Regie Asger Leth. Er staat een zelfmoordenaar op het Roosevelt hotel. Meteen komen politie, brandweer en pers in actie, terwijl het publiek samendromt en de straat wordt afgesloten. Maar hij springt niet. Hij eist een onderhandelaar die hij betrekt in zijn problemen. Aan de overkant geeft een steenrijke zakenman de presentatie van zijn nieuwste project, terwijl in zijn kantoren 2 inbrekers binnendringen. Slim script dat niet helemaal vlekkeloos wordt uitgewerkt. Maar genoeg spanning voor een leuke avond.

Project X. Regie Nima Nourizadeh. De makers van Hangover slaan weer toe. Opnieuw een melige film vol ranzige grappen over een wild feest van een paar dertigers en het bijbehorende dronkenmansgedrag. Meer van hetzelfde.

Plan C. Regie Max Porcelijn. Rechercheur Ronald (Ruben vd Meer) heeft gokschulden bij de chinese maffia. Als de druk te hoog wordt beraamt hij met kruimeldief Gerrit(Rene van ’t Hof) een overval op een illegaal gokpaleis. Als Bram (Ton Kas) komt helpen gaat het helemaal mis. Zwarte humor van hoog niveau.

Young adult. Regie Jason Reitman. Opnieuw een bijzondere film van de maker van Juno en Up in the air. Mavis Gary (Charlize Theron)keert terug naar haar roots. Ze wil alsnog haar jeugdliefde veroveren, die intussen een brave echtgenoot en vader is. Ze haalt alles uit de kast om niet te hoeven aanvaarden wat ze nu weet. De klok kan niet worden teruggedraaid. Humor met een treurige twist.

The mill and the cross. Regie Lech Majewski. Pieter Breughel de Oude (Rutger Hauer) schilderde met De Kruisdraging de kruistocht van Christus in het landschap van Vlaanderen ten tijde van de Spaanse Inquisitie. Met zijn geldschieter Jonghelinck (Michael York) en Maria (Charlotte Rampling) loopt hij door zijn schilderij.
Een unieke film naar het essay van Kunsthistoricus Michael Francis Gibson.








maandag 27 februari 2012

The Artist en Hugo de grote winnaars

Gisteren zijn de Oscars weer verdeeld. Zoals verwacht, werd The Artist dit jaar de grote winnaar met de 5 belangrijkste Oscars.
Hugo kreeg ook 5 Oscars, vooral de filmtechnische prijzen. Een totaaloverzicht van de winnaars is te vinden op NU.NL film. Vanaf 17 maart is The Artist weer even terug in Cinema Oostereiland.

De beste buitenlandse film is de Iraanse inzending A Separation. Schrijver en regisseur Asghar Farhadi beschrijft in een scherp script een gezin dat onontkoombaar naar de afgrond gaat door misverstanden en vooroordelen, contrasten tussen man en vrouw, gelovig en atheistisch en arm en rijk. In Iran is dit een controversiele film, omdat indirect kritiek wordt geleverd op ongelijkheid en onvrijheid in de Iraanse samenleving. De film heeft o.a. in Berlijn al veel prijzen gewonnen.







donderdag 23 februari 2012

Boekverfilmingen binnenkort in premiere

Extreem luid en ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran Foer is vanaf 8 maart in de bioscopen te zien.



Onaantastbaar, de vertaling van Le second souffle van de franse schrijver Philippe Pozzo di Borgo verschijnt in maart bij uitgeverij De Geus. Vanaf 22 maart is de verfilming in de nederlandse bioscopen te zien onder de titel Intouchables.
Dit waargebeurde verhaal over hervonden levenslust is in Frankrijk inmiddels door 18 miljoen bioscoopgangers bekeken. Een hartverwarmende film!








De premieres van week 7

Vanaf 23 februari 2012 in de bioscopen te zien:

Sprookjesboom De Film. Regie Hans Walther. Roodkapje, Assepoester, De Wolf, Reus en Kleinduimpje komen per ongeluk terecht in Winterland. Ze willen graag terug naar huis, maar daarvoor moeten ze 5 kristallen vinden. Natuurlijk is er een boze heks die ze tegenwerkt. Leuke film voor de kleintjes.

Abrir puertas y ventanas. Regie Milagros Mumenthaler. Als hun grootmoeder en opvoeder sterft blijven 3 zusjes in oma’s huis wonen. Maar ze vinden er niet meer de geborgenheid van hun jeugd en langzaam beseffen ze, dat ze elke een eigen leven moeten opbouwen. Dit leidt tot onderlinge spanningen.

Alles van waarde. Regie Frans Bromet. Bromet en zijn dochter Laura mopperen en ruziën over bureaucratie en managerscultuur in Nederland. Ze zijn het niet met elkaar eens, wat leidt tot een persoonlijke, maar ook aandoenlijke woordenstrijd. Bromet brengt als geen ander de Nederlandse samenleving ter tafel. Geslaagde onderhoudende documentaire.

Hesher. Regie Spencer Susser. T.J. is twaalf en zijn moeder is net omgekomen bij een ongeluk. Zijn vader zakt weg in lethargie en de oma waar ze wonen is dement. Dan stapt Hesher het huis in. Hij is asociaal, onverantwoordelijk en lomp. Maar uiteindelijk brengt hij het ontwrichte gezin weer op de rit. Weinig overtuigend.

This means war. Regie McG. In deze film mogen CIA-agenten spionage aanwenden om een vrouw aan de haak te slaan. Als twee agenten op dezelfde vrouw vallen, volgt een strijd om de dame. Deze komedie is niet komisch, de acteurs boeien niet en het script is zwak.

Taped. Regie Diederik van Rooijen. Saar en Leo (Susan Visser en Barry Atsma) proberen zonder succes hun huwelijk te redden door naar Buenos Aires op vakantie te gaan. Ze filmen bij toeval een moord door een politieagent. Vanaf nu wordt er op ze gejaagd. Dit had een goede film kunnen zijn als er beter acteerwerk en camerawerk was geleverd. Helaas is dat niet zo.

De goede dood. Regie Wannie de Wijn. Bernhard heeft gekozen voor euthanasie en op de laatste avond van zijn leven zijn de familie en vrienden bij elkaar. Dan wordt pijnlijk duidelijk, wat deze keuze voor iedereen gaat betekenen. Een indringende documentaire naar het gelijknamige toneelstuk. Met een Nederlandse sterrencast.

Skoonheid. Regie Oliver Hermanus. In Zuid Afrika geeft een blanke getrouwde man niet snel toe dat hij op mannen valt. Maar als hij hopeloos verliefd wordt kan hij niet anders dan daaraan toegeven. De aangrijpende en ontroerende zoektocht van Francois naar liefde.

Safe house. Regie Daniel Espinoza. Een vermiste CIA-agent Frost (Denzel Washington) duikt opeens op met geheime informatie en zoekt een veilig heenkomen. Een onervaren CIA-agent moet hem opvangen. Twee CIA-chefs gaan vervolgens uitvinden wat Frost van plan is. Veel spektakel, snelheid en actie in Kaapstad. Van de maker van Snabba Cash naar het gelijknamige boek van Jens Lapidus.

The woman in black. regie James Watkins. Het gelijknamige boek van Susan Hill is goed verfilmd met Daniel Radcliffe als Arthur. Zijn taak als advocaat brengt hem naar Eel Marsh House. Volgens de dorpsbewoners zijn de geesten in dit huis verantwoordelijk voor heel wat zelfmoorden onder kinderen. Prachtig gefilmd, vol spanning zonder banale bloedbaden. Een klassieke horrorfilm in de Hammerstijl.







donderdag 16 februari 2012

De premieres van week 7

Vanaf 16 februari 2012 in de bioscopen te zien:

Journey 2: The mysterious island. Regie Brad Peyton. Opvolger van Journey to the centre of the earth en gebaseerd op Het geheimzinnige eiland, opnieuw een boek van Jules Verne. Veel oerwouden, vreemde monsters, dinosaurussen en stoere helden. Het boek was beter.

Ghost rider: Spirit of vengeance. Regie Mark Neveldine. Nicholas Cage als demonische motorrijder in het vervolg op Ghost rider. Hij heeft een missie om nieuw kwaad in de wereld te bestrijden en zo ook de vloek op te heffen die op hem rust. Hier en daar een goede stunt of een grap. Verder weinig boeiend.

Tony 10. Regie Mischa Kamp. Tony’s vader is de leukste vader die er is. Van kraandrijver maakt hij carriere tot minister in het kabinet van de koningin. Maar hij heeft te weinig tijd voor zijn gezin en voor Tony. Tony denkt dat zijn vader verliefd is op de koningin. Daar gaat hij wat aan doen. Een vrolijke familiefilm met mooie rollen voor Faas Wijn (Tony) en Annet Malherbe (koningin).

In the land of blood and honey. Regie Angelina Jolie. Regiedebuut van Jolie over een ongewone liefde tijdens oorlog in Bosnië. Deze aanklacht tegen oorlogsgeweld en misdaden overtuigt niet helemaal ondanks de sterke motivatie van Jolie.

Achtste groepers huilen niet. Regie Dennis Bots. Akkie is het stoerste meisje van groep acht. Ze kijkt uit naar schoolkamp, het voetbaltoernooi en lekker lachen met haar vriendinnen. Maar dan krijgt ze leukemie. De hele klas is er stuk van. Ze steunen Akkie en maken plannen om het schooljaar zo leuk mogelijk te houden. Hartverwarmende boekverfilming van het gelijknamige boek van Jacques Vriens. Net als het boek is de film een echte topper voor alle leeftijden.

Un amour de jeunesse. Regie Mia Hansen-Love. Je eerste echte liefde, onvergetelijk en alles overheersend. Camille en Sullivan zijn tot over hun oren verliefd. Als Sullivan met vrienden op wereldreis gaat is Camille bang hem te verliezen. Terecht, zo blijkt. Ze kan er maar met moeite overheen komen en vergeten lukt al helemaal niet. Prachtig liefdesdrama.

Hugo 3D. Regie Martin Scorsese. Spannend avontuur van een weesjongen op zoek naar de geheimen van een automaton. Prachtig uitgewerkt in 3D naar het al even prachtige boek De uitvinding van Hugo Cabret van Brian Selznick. Maar bovenal is dit een hommage aan de filmpionier George Méliès, die inderdaad zijn laatste dagen sleet als verkoper van opwindspeelgoed. Een must see.





woensdag 8 februari 2012

De premières van week 6


Vanaf 9 februari 2012 in de bioscopen te zien:

The Muppets. Regie James Bobin. Het gaat niet goed met het Muppet-theater. Het dreigt in handen te raken van een hebzuchtige oliebaron. Maar de Muppets laten het er niet bij zitten! Ze halen hun kostuums uit de mottenballen en gaan als vanouds tekeer. Hilarisch vermaak voor alle leeftijden.

Een weekje weg. Regie Olivier Ringer. Cathy, een zesjarig meisje, moet elk weekend met haar ouders mee naar het vakantiehuisje. Ze is boos want haar ouders luisteren niet naar haar en ze krijgt te weinig aandacht. Ze heeft blijkbaar gelijk, want als Cathy bij het pompstation stiekem uit de auto glipt, rijden ze zonder haar weg. Nou, ze redt zich heus wel in het bos. Het wordt een heel bijzondere ervaring. Een sterke film voor ouders en kinderen over de gedachtewereld van een klein meisje.

Star wars: Episode 1 The Phantom Menace 3D. Regie George Lucas. We hebben ze allemaal al gezien, maar in 3D zal het vast weer een bijzondere ervaring worden.

Als je verliefd wordt. Regie Hans Scheepmaker. Benjamin trouwt met de dochter van de baas, een grote havenondernemer. Maar hij valt als een blok voor Patty, de koffiejuffrouw. Patty heeft het niet op mannen in pakken. Om haar voor zich te winnen, vermomt Benjamin zich als vrachtwagenchauffeur. Een aardige Nederlandse komedie.

The devil inside. Regie William Brent Bell. Isabella’s moeder heeft twintig jaar geleden twee priesters en een non vermoord. Sindsdien zit ze in een inrichting opgesloten. Als Isabella haar gaat bezoeken ontmoet ze twee duiveluitdrijvers, die hun diensten aanbieden. Isabella is filmer en wil wel een documentaire maken van de uitdrijving bij haar moeder. Lowbudget horror.

Shame. Regie Steve McQueen. McQueen maakt rauwe films. Net als Hunger, de film over Ira-activist en hongerstaker Bobby Sands, is Shame confronterend en taboedoorbrekend. Het wordt al snel duidelijk dat Brandon(Michael Fassbender) verslaafd is aan seks. Daar ik niks plezierigs aan en elke warmte en intimiteit ontbreekt aan de contacten die hij heeft met anderen. Als zijn zus Sissy(Carey Mulligan) in zijn appartement komt om juist zijn aandacht en liefde te zoeken, blijkt hoezeer hij van normaal contact vervreemd is. Een verslaafde in gevecht met zijn addictie.







woensdag 1 februari 2012

De premières van week 5

Vanaf 2 februari in de bioscopen:

The descendants. Regie Alexander Payne. Al goed voor een Golden Globe en genomineerd in meerdere categorieën voor de Oscars. Boekverfilming van De afstammelingen van Kaui Hart Hemmings. Een grootgrondbezitter op Hawai besteedt weinig tijd en aandacht aan zijn gezin tot zijn vrouw in coma raakt. Gedwongen door de situatie en geconfronteerd met zijn vrouw’s buitenechtelijke relatie, doet hij zijn uiterste best om zichzelf en zijn gezin weer bij elkaar te rapen. Verdriet, humor en inzicht op paradijselijke stranden. Prachtige rollen voor George Clooney en ontdekking Shailene Woodley. Deze film wil je nog wel een tweede keer zien.

Warhorse. Regie Steven Spielberg. Boekverfilming van het gelijknamige boek van Michael Morpurgo. De vriendschap tussen een jongen en een paard krijgt een dramatische wending als de eerste wereldoorlog uitbreekt. Ze verliezen elkaar uit het oog als ze allebei strijden aan het front. Drama zoals Spielberg dat kan: Groots en meeslepend. Prachtige muziek en fraai camerawerk.

Jack and Jill. Regie Dennis Dugan. Met Adam Sandler, Katie Holmes en Al Pacino. Een reclameman moet een geschikte kandidaat vinden voor een rol in een commercial. Dat valt niet mee, zoals er in zijn leven veel dingen niet meevallen. Zoals zijn verschrikkelijke tweelingzus, die komt logeren. Een matige comedy met veel flauwe humor.

Le Havre. Regie Aki Kaurismäki. Marcel Marx (uit La vie de bohème, Kaurismäki’s eerste film)verdient bijna niets meer als schoenpoetser. Maar ondanks zijn armoede heeft hij het hart op de goede plaats. Ondanks de zorg om zijn zwaar zieke vrouw vangt hij een jonge illegaal op en verbergt hem voor de politie. Humor en tragiek in een ontroerende franse film.