zondag 29 mei 2011

Remake 1e deel Stieg Larsson door Columbia Pictures

The girl with the dragon tattoo wordt de amerikaanse remake van Mannen die vrouwen haten. Columbia Pictures heeft snel na het grote succes van de driedelige filmserie naar de boeken van Stieg Larsson al een remake gedraaid. Hier een bootleg trailer van het eerste deel. Met Daniel Craig als Mikael en Rooney Mara als Lisbeth. regisseur is David Fincher. Amerikaanse release is 29 december 2011. Wanneer de film in Nederland gaat draaien is nog niet bekend.





vrijdag 27 mei 2011

Animatiefilm van Niels Dekker genomineerd

De animatie "Feed me" van Niels Dekker uit Hoorn is genomineerd in de categorie studentenfilms van het Annecy International Animation Film Festival van 6 tot 12 juni. Niels verwacht niet dat hij een prijs wint. Een nominatie is al erg eervol voor een beginnend filmmaker.





Met Rundskop opnieuw kwaliteit van Belgische filmmakers

Jacky, gespeeld door Matthias Schoenaerts, is een Belgische veehouder. Hij is voortdurend in conflict met iedereen om hem heen, maar vooral met zichzelf en zijn jeugdtrauma.
Midden jaren negentig wordt de Belgische vleesveehouderij gedomineerd door schimmige hormoonhandel. Er valt veel geld te verdienen aan het volspuiten van kalveren met groeibevorderende hormonen. Dat leidt in 1995 tot de moord op Karel van Noppen, een veearts die controle op hormoongebruik moet houden. Het onderzoek naar deze moord brengt een maffianetwerk van dopinghandel aan het licht. De film Rundskop is hierop gebaseerd, maar vertelt niet alleen hier over. Debuterend regisseur Michael R. Roskam geeft veel aandacht aan zijn hoofdpersoon en zijn problemen, maar ook aan het leven op het Belgisch platteland. Geen glooiende zonovergoten akkers, maar troosteloos landschap. De zo fameuze boerenfilm van Belgie heeft een donkere zijde gekregen.





donderdag 19 mei 2011

Het niemandsland van het schuldgevoel

Koen Mortier heeft na zijn debuut Ex-Drummer opnieuw een opmerkelijke film gemaakt.
In een kleurloos winkelcentrum in een troosteloze Belgische stad ontploft een bom. Er vallen veel slachtoffers. We zien ze omkomen in slow motion. Telkens opnieuw. Op de muziek van Michael Gallaghar van de metalband Isis vliegen ze door de lucht.
De bewaker van het winkelcentrum heeft de aanslag niet kunnen voorkomen. Hij raakte in paniek en vluchtte. Uit schuldgevoel gaat hij op zoek naar de achtergronden van de slachtoffers en van de zelfmoordenaar die de bom liet ontploffen. Hij hoopt troost en verlichting te vinden voor zijn schuldgevoel, want hoe kan je verder leven met het besef, dat je als bewaker de dader van een bomaanslag niet hebt tegengehouden.





zaterdag 14 mei 2011

Rutger Hauer with a shotgun

Beproefd concept, al decennia lang, is de vigilantefilm. Een eenling in een omgeving van geweld, onrecht en onderdrukking wordt langdurig getergd. Dan neemt hij het recht in eigen hand en brandt, hakt of schiet alle schurken naar een andere wereld. Soms neemt hij het op voor de zwakkeren, wat de toeschouwer voor hem inneemt, maar soms wil hij alleen maar met rust gelaten worden. Dan is hij wat minder sympathiek. Machete is er een, maar ook Gran Torino. Jason Eisener heeft met Rutger Hauer een prototype van de vigilante gevonden. Hobo with a shotgun is een geslaagde persiflage op het genre geworden. En Rutger maalt niet om wat meer bloedspatten. Wie Rutger Hauer nog steeds ziet in zijn rol als Floris, kan deze film beter overslaan.




Sint van Dick Maas scoort in Cannes

De horrorfilm Sint van Dick Maas heeft in de nederlandse bioscopen 400.000 bezoekers getrokken. De film kreeg hier matige en ook negatieve recensies, maar het buitenland is erg geinteresseerd. De rechten zijn inmiddels door 23 landen aangekocht en Dick Maas is trots op dit resultaat. Meer info in dit artikel in Het Parool . Hebben de recensenten het dan toch verkeerd gezien? Kijk naar de trailer en oordeel zelf.




vrijdag 6 mei 2011

Inside job - Het is nog erger dan we al dachten


Waar Michael Moore met Capitalism:A love story niet kon overtuigen, daar weet Charles Ferguson de spijker op de kop te slaan met deze documentaire over de schuldigen aan de financiele crisis van de laatste jaren. Hij legt het netwerk bloot van bankiers, academici, toezichthoudende organisaties en leden van de regering. Hun onderlinge afspraken, uitsluitend gericht op eigen gewin en instandhouding van hun positie, leidden tot de crisis. En erger nog: Nadat de zeepbel knapte en ze beterschap beloofden, zijn ze vrijwel meteen weer verder gegaan in hun systeem van bonussen, miljoenensalarissen en bedrog. En wij dachten nog wel, dat ze geleerd hadden van de crisis. Geen enkele overheidsinstantie legt ze een strobreed in de weg. Hoe zou dat toch komen?



Mothers day - Geen cadeautje voor moeder

Tenzij je moeder van veel bloed, geweld en sadisme houdt natuurlijk!!!.



Circusgeschiedenis en romantiek in Water for elephants

Boekverfilmingen zijn niet altijd geslaagd, maar Water for elephants naar het gelijknamige boek van Sarah Gruen is dat zeker wèl. Regisseur Francis Lawrence (I am legend, Constantine)volgt het verhaal op de voet, weet de sfeer van een rondreizend amerikaans circus in de dertiger jaren goed te pakken en sleept je mee in de chemie tussen de hoofdpersonen. Jacob (Robert Pattinson), een dierenarts in opleiding, sluit zich noodgedwongen aan bij een reizend circus en valt als een blok voor dompteuse Marlena (Reese Witherspoon). Maar Marlena is van August (Christoph Waltz), de baas van het circus. De film is een lust voor het oog. Je leert er al kijkend veel over de geschiedenis van circussen en je maakt kennis met Rosie, de reusachtige olifant van het circus. Een echte aanrader voor lezers en filmkijkers. Het boek in de Westfriese bibliotheken volop verkrijgbaar. En dochters: Neem je moeder mee naar deze film en je hebt een geweldige avond.